Κοινωνία
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Κορονοϊός: Εμβολιασμός - Τρίτη δόση - Μονοκλωνικά και θεραπείες αποτελούν ασπίδα στην πανδημία

Τα πρώτα όπλα κατά της πανδημίας του κορονοϊού είναι ο εμβολιασμός και η τήρηση των μέτρων - Αύξηση των εμβολιασμών τις τελευταίες εβδομάδες, τόσο για την πρώτη δόση, αύξηση 185%, όσο και για την αναμνηστική, αύξηση 200%

Πηγή: Shutterstock
Πηγή: Shutterstock

Στο χέρι μας είναι να αναχαιτίσουμε την πανδημία του κορονοϊού που παρουσιάζει σημαντική εξάρτηση με πολύ μεγάλη διασπορά του σε όλη την επικράτεια, αφού 24 από τις 75 περιφερειακές ενότητες είναι στο «βαθύ κόκκινο». Για να ανακοπεί η εκθετική αύξηση πρέπει να τροποποιήσουμε τη συμπεριφορά μας, υπογραμμίζουν οι ειδικοί. Τα όπλα μας είναι ο εμβολιασμός και η τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας και κοινωνικής αποστασιοποίησης. Εμβολιαζόμαστε για να μη νοσήσουμε βαριά και να μην κινδυνεύσουμε, ενώ ταυτόχρονα με δεδομένο το επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο σε όλη τη χώρα, αλλά και τη μεγάλη μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Δ, προσέχουμε, κάνοντας χρήση όλων των μέτρων ατομικής προστασίας, για να αποφύγουμε την έκθεσή μας στον ιό. Αν έχουμε σύμπτωμα κάνουμε τεστ και περιοριζόμαστε,

Το αισιόδοξο μήνυμα είναι η αύξηση των εμβολιασμών τις τελευταίες εβδομάδες, τόσο για την πρώτη δόση, αύξηση 185%, όσο και για την αναμνηστική, αύξηση 200%, μετά την πάροδο 6 μηνών από τη δεύτερη δόση, που στοχεύει στην ενίσχυση της ανοσίας και στην μακρύτερη διάρκεια της προστασίας.

Κατά 50% αυξήθηκαν τα νέα κρούσματα - 47.000 τα ενεργά

Τα δεδομένα είναι ανησυχητικά, καθώς ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αυξήθηκε 50% την τελευταία εβδομάδα και τα ενεργά κρούσματα στη χώρα μας, έχουν ξεπεράσει τις 47.000. Σημαντική είναι η αύξηση του αριθμού των τεστ που γίνονται, ελέγχεται περίπου το 2% του πληθυσμού κάθε μέρα. Σύμφωνα με τα στοιχεία από τον ΕΟΔΥ, ο μέσος κυλιόμενος όρος θετικότητας των εργαστηριακών τεστ είναι περίπου 2,2% και η θετικότητα που καταγράφεται στις στοχευμένες μαζικές ανοιχτές δειγματοληψίες που κάνει ο ΕΟΔΥ είναι πολύ υψηλότερος με τον μέσο όρο της θετικότητας στο 3,75. %.

Σημαντική πίεση στο ΕΣΥ

Η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι πάρα πολύ σημαντική. Καταγράφεται αύξηση των νέων εισαγωγών και των νέων διασωληνώσεων που πρέπει να επιβαρύνουν το ΕΣΥ ακόμα περισσότερο και τις επόμενες εβδομάδες. Η πληρότητα των διαθέσιμων Covid-19 ΜΕΘ στην επικράτεια έχει φτάσει στο 88% και στη Θεσσαλονίκη στο 97%.

Ο πλήρης εμβολιασμός μειώνει την πιθανότητα σοβαρής νόσου, διασωλήνωσης και θανάτου

Ξεκάθαρη είναι η απόλυτη συσχέτιση εμβολιαστικής κάλυψης της κάθε περιοχής, όχι μόνο με τον ρυθμό της αύξησης των νέων κρουσμάτων, αλλά και με τη συσχετιζόμενη με τον κορονοϊό νοσηρότητα και την θνητότητα, ανέφερε η κ. Παπαευαγγέλου. Τα δεδομένα επιβεβαιώνουν ότι ο πλήρης εμβολιασμός μειώνει σημαντικά την πιθανότητα σοβαρής νόσου, διασωλήνωσης και θανάτου. Κρίσιμο στοιχείο για την πορεία της πανδημίας και την πίεση στην ΕΣΥ, είναι η εμβολιαστική κάλυψη των ενηλίκων άνω των 60 ετών. Οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ιδιαίτερα, την ανάγκη να εμβολιαστούν με τρίτη δόση τα άτομα άνω των 60 ετών καθώς φθίνει η ανοσία του εμβολίου και θεωρούν επιτακτική την αναμνηστική δόση στους ανοσοκατεσταλμένους σε μία μετά τη δεύτερη δόση.

Μάλιστα όπως είχε αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, η πλατφόρμα για τον προγραμματισμό ραντεβού για τη χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίου κατά την covid-19, θα ανοίξει σύντομα στους 5,5 μήνες, μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου. Σημείωσε όμως, ότι η χορήγηση τρίτης δόσης θα συνεχίσει να γίνεται αφού έχουν περάσει έξι μήνες από τη δεύτερη δόση του εμβολιασμού με τα εμβόλια Pfizer ή AstraZeneca ή Moderna και δύο μήνες από την ημερομηνία εμβολιασμού με το μονοδοσιακό εμβόλιο της Johnson & Johnson. Υπενθυμίζεται ότι η τρίτη δόση εμβολίου γίνεται με mRNA εμβόλιο, Pfizer ή Moderna και για τους πολίτες που εμβολιάστηκαν με το εμβόλιο της Johnson & Johnson η αναμνηστική δόση γίνεται είτε με το εμβόλιο Johnson & Johnson, είτε με το mRNA εμβόλιο.

Μονοκλωνικά και θεραπείες

Η Ελλάδα έλαβε 2000 δόσεις μονοκλωνικών αντισωμάτων της Regeneron. Στόχος της συγκεκριμένης θεραπείας είναι η αποτροπή της επιδείνωσης της νόσου, η προφύλαξη, δηλαδή, από σοβαρή νόσο.

Οι κλινικοί γιατροί της εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, διαμόρφωσαν τα θεραπευτικά πρωτόκολλα αντιμετώπισης της νόσου, τόσο για τους ασθενείς που αντιμετωπίζονται στην κοινότητα όσο και για νοσηλευόμενους ασθενείς. Η χορήγηση της θεραπείας αυτής συστήνεται με βάση συγκεκριμένα, καλά καθορισμένα κριτήρια και μόνο σε ασθενείς που δεν έχουν αντισώματα έναντι του ιού.

Μέσα στις επόμενες επόμενες εβδομάδες θα δοθεί έγκριση από τον ΕΜΑ και για το αντιϊκό φάρμακο μολνουπιράβηση της αμερικανικής εταιρείας MSD, που φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου κατά 50%, ενώ ιδιαίτερα ενθαρρυντικά είναι και τα πρώτα αποτελέσματα από το αντίστοιχο φάρμακο της εταιρείας Pfizer. .

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι η διάθεση περισσότερων φαρμακευτικών επιλογών δεν μπορεί να συγκριθεί με την επιβολή του εμβολιασμού. Το εμβόλιο προστατεύει αποτελεσματικά από τη λοίμωξη, ενώ τα φάρμακα προσπαθούν να βελτιώσουν την έκβαση, αφού αρρωστήσει κάποιος.

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

TAGS
#Κορονοϊός #ΜΕΘ #εμβολιασμός #Εμβόλιο #ΕΣΥ

Best of Internet