ΚΟΙΝΩΝΙΑ
13/11/2021 21:29

Πανελλήνιες 2022: Αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής στα πανεπιστήμια

Αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής στα ΑΕΙ αναμένεται να ισχύσουν από το 2022 - Αλαλούμ εκτιμάται ότι θα υπάρξει για τους συντελεστές εισαγωγής σε τμήματα τα οποία ανήκουν σε δύο ή περισσότερα πεδία.

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Πανελλήνιες 2022: Αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής στα πανεπιστήμια
(Πηγή: eurokinissi)
Ανάγνωση:

Αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής στα ΑΕΙ αναμένεται να ισχύσουν στις επόμενες πανελλήνιες εξετάσεις του 2022. Στο επίκεντρο των αλλαγών θα βρεθούν οι συντελεστές βαρύτητας για τα τέσσερα μαθήματα οι οποίοι θα ορίζονται ξεχωριστά από τα 461 τμήματα των πανεπιστημίων.

Διαβάστε ακόμη: Πανελλήνιες 2022: Πώς θα εξεταστούν οι υποψήφιοι – Τι θα ζητηθεί σε κάθε μάθημα

Σύμφωνα με την Καθημερινή, ομοειδή επιστημονικά τμήματα έχουν επιλέξει διαφορετικούς συντελεστές δημιουργώντας ένα νέο τοπίο, μία νέα προς επίλυση εξίσωση, στον υπολογισμό των μονάδων για την εισαγωγή των υποψηφίων.

Παραδείγματα: Η Οδοντιατρική του ΕΚΠΑ δίνει 25% συντελεστή βαρύτητας για όλα τα μαθήματα ενώ η αντίστοιχη του ΑΠΘ όρισε 20% για τη Γλώσσα, 25% για τη Φυσική και τη Χημεία, με πιο απαιτητική τη Βιολογία στο 30%. Το τμήμα Οικονομικών Επιστημών του ΟΠΑ όρισε 25% για τα Μαθηματικά ενώ το αντίστοιχο της Θράκης τo… αναβαθμίζει σε 28%.

Η Νομική Αθηνών επίσης δίνει ένα… διπλωματικό 25% και στα τέσσερα μαθήματα αλλά η Νομική του ΑΠΘ ορίζει 30% σε Γλώσσα και Αρχαία και «μόλις» 20% σε Ιστορία και Λατινικά. Οι Ιατρικές ΕΚΠΑ και ΑΠΘ ομονοούν. «Ναι» σε όλα από 25%. Στις σχολές του ΕΜΠ η εικόνα των συντελεστών καταγράφεται σαφώς πιο πλουραλιστική.

Όπως εξήγησαν στην εφημερίδα ειδικοί αναλυτές, με τον νέο τρόπο υπολογισμού «ο υποψήφιος θα έχει διαφορετικό αριθμό μορίων εισαγωγής σε κάθε τμήμα του επιστημονικού του πεδίου». Αλαλούμ εκτιμάται ότι θα υπάρξει για τους συντελεστές εισαγωγής σε τμήματα τα οποία ανήκουν σε δύο ή περισσότερα επιστημονικά πεδία. Και αυτό διότι κάθε τμήμα ΑΕΙ οφείλει να ορίζει συντελεστές βαρύτητας για κάθε μάθημα κάθε επιστημονικού πεδίου από τα οποία εισάγεται ο υποψήφιος.

Επίσης στις πανελλήνιες εξετάσεις του 2022 θα καταργηθεί η δεύτερη ευκαιρία για όσους υποψηφίους εξετάστηκαν με ένα σύστημα στις πανελλαδικές και την επόμενη χρονιά αυτό άλλαξε. Έτσι, οι υποψήφιοι που θα δώσουν ξανά εξετάσεις το 2022, και εξετάστηκαν στην Κοινωνιολογία το 2021, θα εξεταστούν στα Λατινικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΕΚΠΑ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ