Μενού
  • Α-
  • Α+

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει για την πανδημία του κορονοϊού ο καθηγητής Φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης Αχιλλέας Γραβάνης. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ και στην εκπομπή «Καλημέρα», ο κ. Γραβάνης τόνισε πως στο έλεος του κορονοϊού βρίσκεται το 55% του πληθυσμού της χώρας με το ποσοστό αυτό να προκύπτει από τους ανεμβολίαστους πολίτες που αντιστοιχούν στο 38% του γενικού πληθυσμού σε συνδυασμό με το 5-7% πλήρως εμβολιασμένων με ασθενές ανοσοποιητικό και το 10-15% των υγειονομικών που εμβολιάστηκαν στις αρχές του έτους και χρειάζονται την τρίτη δόση.

«Είμαστε σε μια διαδικασία μαραθώνιου με την πανδημία αλλά θα τον κερδίσουμε» δήλωσε ο καθηγητής, ενώ εκτίμησε ότι η πανδημία θα μετατραπεί σε μια ακόμη ενδημική γριπώδη νόσο, εφόσον εντατικοποιηθούν οι εμβολιασμοί. Σε αυτή την περίπτωση είπε πως «Θα μολυνόμαστε αλλά θα το περνάμε στο σπίτι, χωρίς προβλήματα».

Τέλος, επισήμανε ότι η φυσική ανοσία είναι χαμηλότερης δύναμης και εμβέλειας σε σχέση με εκείνη που προσφέρει το εμβόλιο, δηλώνοντας παράλληλα ότι όσοι την «επιλέξουν» θα πληρώσουν το τίμημα ενώ κάποιοι θα χάσουν και τη ζωή τους. «Η μόνη ανοσία που μπορούμε να έχουμε είναι το εμβόλιο», υπογράμμισε.

Παπαζήσης: Το στοίχημα είναι να μην καταρρεύσει το σύστημα Υγείας

«Σαρωτικό» είναι το πέρασμα του τέταρτου κύματος του κορονοϊού από τη χώρα μας, με τους δείκτες της πανδημίας να τρομάζουν, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων δείχνει να έχει σταθεροποιηθεί στα άνω των 6.000 ημερησίως. Το καλό νέο είναι πως μετά την επιβολή των νέων μέτρων έχει αυξηθεί η προσέλευση για εμβολιασμό, κάτι που επισήμανε και ο αναπληρωτής καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας της ιατρικής σχολής του ΑΠΘ, Γιώργος Παπαζήσης, μιλώντας στο Mega.

Σχολιάζοντας τα νέα μέτρα, ο κ. Παπαζήσης είπε ότι «Το πρόβλημά μας είναι η αντοχή του συστήματος Υγείας που είναι ήδη εξαιρετικά πιεσμένο, με ελάχιστα κρεβάτια διαθέσιμα, και το στοίχημα για την επόμενη περίοδο είναι να μην καταρρεύσει. Οπότε προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να αποσκοπούν τα όποια μέτρα. Με τα μέτρα των τελευταίων ημερών έχουμε μια αυξημένη επιθυμία για εμβολιασμό, άρα φαίνεται ότι έχουν συνεισφέρει τα μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση». «Οι θάνατοι είναι αυξημένοι όλο το τελευταίο διάστημα και τα κρούσματα το ίδιο, εδώ και πάρα πολλούς μήνες. Αυτό, σε συνδυασμό με την αυξημένη πίεση και τους περιορισμούς στις δραστηριότητες, έκαναν αυτούς που ήταν πιο σκεπτικοί να καταλάβουν ότι δεν υπάρχουν θέματα ασφάλειας με το εμβόλιο», συνέχισε στο ίδιο θέμα.

Μιλώντας για το θέμα της επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, ο ίδιος εξήγησε ότι «Το θέμα της επέκτασης της υποχρεωτικότητας στο Δημόσιο, στα σώματα ασφαλείας, στους εκπαιδευτικούς υπάρχει στο τραπέζι διεθνώς».

Σχετικά, τέλος, με τη διάρκεια ισχύος του πιστοποιητικού εμβολιασμού, ο κ. Παπαζήσης τόνισε ότι «Η ισχύς του πιστοποιητικού εμβολιασμού συμβαδίζει με την υποχρεωτικότητα της 3ης δόσης. Κάποιες χώρες αναγνωρίζουν ένα παράθυρο διμήνου – τριμήνου στο οποίο επιτρέπεται να γίνει η 3η δόση, μετά το εξάμηνο. Εξι μήνες μετά τη δεύτερη δόση χρειάζεται να γίνει μια ενισχυτική δόση. Πρέπει να περάσει το μήνυμα σε όλους ότι χρειάζεται να γίνει η 3η δόση. Για κάποιες ομάδες, όπως τους ανοσοκατασταλμένους υπάρχει σύσταση να γίνει η 3η δόση πολύ νωρίς, ένα μήνα μετά τη δεύτερη, αυτή είναι συμπληρωματική. Για τους υπόλοιπους χαρακτηρίζεται ως ενισχυτική. Φαίνεται ότι το πιθανότερο είναι να εμβολιαζόμαστε κάθε χρόνο, όπως γίνεται με τον ιό της γρίπης».

Γώγος: Δεν αποκλείει lockdown τύπου Ολλανδίας

Από την πλευρά του, ανοιχτό το ενδεχόμενο της επιβολής μερικού lockdown στην Ελλάδα, στα πρότυπα της Ολλανδίας, άφησε το μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων και καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος. «Δεν έχουμε και πολλά μέτρα διαχείρισης του κορονοϊού. Είδατε ευρωπαϊκές χώρες που είναι σαν και εμάς περίπου, η Ολλανδία, ίσως και το Βέλγιο στη συνέχεια...», είπε ο κ. Γώγος. 

«Δείγμα είναι η κοινή λογική» ανέφερε στον ΣΚΑΙ ο κ. Γώγος και τόνισε πως «εάν ένα μέτρο που εφαρμόζεται τώρα δεν αποδίδει πρέπει να πάμε στο επόμενο».  Πάντως, ολοκληρώνοντας την αναφορά ο κ. Γώγος είπε ότι δεν πιστεύει πως η εφαρμογή lockdown τύπου Ολλανδίας θα μπορούσε να βοηθήσει την κατάσταση στην παρούσα φάση.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη διασπορά. Μπορεί η θετικότητα να είναι στο 1,5% αλλά μετράμε τεράστιες μάζες πληθυσμού» σημείωσε ο καθηγητής συμπληρώνοντας πως η επιδείνωση της κατάστασης γίνεται αντιληπτή και από την εικόνα των νοσοκομείων αυτή την περίοδο.  Όπως ανέφερε ο κ. Γώγος, το στέλεχος δέλτα «έχει δείξει τα δόντια του πάρα πολύ τον τελευταίο καιρό. Έχει μεγάλη μεταδοτικότητα».

«Το σύστημα υγείας, όσο και να το μεγαλώνεις έχει πεπερασμένα όρια» είπε και συνόψισε πως θα πρέπει να υιοθετηθεί μια συλλογιστική ενιαίου συστήματος με σύζευξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα υγείας. «Μέχρι να δούμε κάποια ύφεση με τα μέτρα που έχουν ήδη παρθεί, που ελπίζω σε 15 ημέρες να αρχίσουν να αποδίδουν», σχολίασε. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA