Μενού
  • Α-
  • Α+

Η Αυστρία θέτει εκατομμύρια ανθρώπους που δεν έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά της COVID-19 σε lockdown από αύριο, Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2021, προκειμένου να αντιμετωπίσει τη νέα έξαρση κρουσμάτων που έχουν φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ στη χώρα, όπως δήλωσε σήμερα, Κυριακή (14/11) ο καγκελάριος Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ. «Πρέπει να αυξήσουμε τα ποσοστά εμβολιασμού. Είναι αδιάντροπα χαμηλά» δήλωσε ο Σάλενμπεργκ σε μία συνέντευξη Τύπου ανακοινώνοντας το νέο μέτρο, μετά από μία βιντεοδιάσκεψη με τους κυβερνήτες εννέα επαρχιών της Αυστρίας. Περίπου 65% του πληθυσμού έχει πλήρως εμβολιαστεί κατά του κορονοίού στη χώρα. Πρόκειται για ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στη Δυτική Ευρώπη.

Ετσι, την ώρα που το τέταρτο κύμα της πανδημίας έχει ρίξει βαριά τη σκιά του πάνω από όλη την Ευρώπη, η Αυστρία γίνεται η πρώτη χώρα που προχωρά σε μία τέτοια κίνηση, ανοίγοντας τον δρόμο και σε άλλες χώρες που το... σκέφτονται, καταδεικνύοντας παράλληλα τους ανεμβολίαστους ως το κύριο πρόβλημα για την ανεπιτυχή μέχρι στιγμής ανάσχεση του κορονοϊού.

Διεργασίες για νέα μέτρα και στην Ελλάδα

Και στη χώρα μας όμως οι ιθύνοντες δεν κάθονται με δεμένα χέρια αλλά σχεδιάζουν ποιο θα είναι το κατάλληλο «κοκτέιλ» μέτρων, στο επίκεντρο των οποίων τίθενται οι ανεμβολίαστοι, έτσι ώστε να εξομαλυνθεί η κατάσταση με τα κρούσματα, η οποία δείχνει να έχει «ξεφύγει» μέσα στο Νοέμβριο. Είναι χαρακτηριστικό πως τις τελευταίες ημέρες, πληθαίνουν οι φωνές μέσα στην κυβέρνηση που δείχνουν να προετοιμάζουν την κοινή γνώμη για την επιβολή νέων μέτρων που θα περιλαμβάνουν τον υποχρεωτικό εμβολιασμό της τρίτης δόσης για τους άνω των 60 ετών, ενώ εξετάζεται και η χρήση διπλής μάσκας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Οπως ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας, Ακης Σκέρτσος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής», έχει τεθεί επί τάπητος το ζήτημα της υποχρεωτικής τρίτης δόσης εμβολίου κατά του κορονοϊού στους 580.000 συμπολίτες μας άνω των 60 ετών για να μπορούν να μπαίνουν σε κλειστούς χώρους. Ο κ. Σκέρτσος επισήμανε τα πολύ θετικά αποτελέσματα που έχει δώσει η αναμνηστική τρίτη δόση σε Ισραήλ και Βρετανία, ενώ έκανε λόγο για «ένα μέτρο προστασίας της υγείας των πιο ευάλωτων προκειμένου να μην στερηθούν τις χαρές της κοινωνικής ζωής κατά τη διάρκεια του χειμώνα, που θα μπορούσαμε να εξετάσουμε και στη χώρα μας».

Αναλυτικά, στη συνέντευξη που παραχώρησε, ο υπουργός Επικρατείας σημείωσε πως το φράγμα των 7 εκατομμυρίων εμβολιασμένων πολιτών είναι πλέον πολύ κοντά, πρέπει όμως να πάμε ακόμη πιο ψηλά από αυτό για να μειώσουμε τους κινδύνους. Τονίζει ότι «δεν νοείται lockdown ενώ πλέον έχουμε εμβόλιο και εμβολιασμένους 3 στους 4 ενηλίκους», υπογραμμίζει ότι «όποιος κάνει το εμβόλιο κερδίζει την ελευθερία του, συνεχίζοντας ωστόσο να τηρεί τα μέτρα ατομικής προστασίας», ενώ απαντά σε αιτιάσεις περί ατολμίας τονίζοντας ότι «η υποχρεωτικότητα λέγεται πολύ πιο εύκολα από όσο μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη».

Παράλληλα, όπως ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, το πρωί της Κυριακής (14/11) στην εκπομπή «Πρωινοί Τύποι» του ΑΝΤ1, μεταξύ των μέτρων που εξετάζονται είναι και αυτό που θέλει τους ανεμβολίαστους να μπορούν να μπαίνουν στα σούπερ μάρκετ μόνο με την προσκόμιση αρνητικού rapid test. Η κυρία Γκάγκα, αφού άκουσε ομογενείς από την Γερμανία και την Αυστρία να περιγράφουν τα νέα αυστηρότερα μέτρα που έχουν ληφθεί στις εν λόγω χώρες, λόγω της έξαρσης της πανδημίας, επεσήμανε πως «σε όλα τα κράτη υπάρχει αύξηση στα κρούσματα και στους θανάτους. Μπορεί και εδώ να αυστηροποιηθούν τα μέτρα. Εμείς λέμε ότι πρέπει να έχει τεστ για να μην κολλήσει κάποιος άλλος, ενώ η Γερμανία και η Αυστρία λένε ότι ούτε ο ίδιος ο πολίτης πρέπει να «εκτεθεί» κατά κάποιον τρόπο».

«Οι προτάσεις συζητιούνται συνεχώς από την Επιτροπή. Υπάρχει επιτήρηση καθημερινά. Αν χρειαστεί να ληφθούν και άλλα μέτρα, θα ληφθούν. Πρέπει να μας πει η Επιτροπή την πρόταση για να έρθει να συζητηθεί για να γίνει μέτρο», είπε η κυρία Γκάγκα. Αναφορικά με την πιθανότητα να επιτρέπεται η είσοδος στους ανεμβολίαστους στα σούπερ μάρκετ μόνο με την επίδειξη αρνητικού τεστ, η Μίνα Γκάγκα είπε πως «με την έννοια να μην κινδυνεύουν οι υπόλοιποι που είναι εμβολιασμένοι και ο ίδιος από άλλους που είναι ανεμβολίαστοι, μπορεί να υπάρξει τέτοιο μέτρο. Όμως, δεν έχουμε παρατηρήσει αυξημένο πρόβλημα από τα σούπερ μάρκετ, διότι τηρείται η χρήση της μάσκας. Επίσης, δεν υπάρχει σύσταση από την Επιτροπή για άλλα μέτρα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA