Μενού
  • Α-
  • Α+

Στα στοιχεία που έχουμε συγκεντρώσει τόσο καιρό για τον κορονοϊό, αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης για τον εμβολιασμό από το υπουργείο Υγείας, η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου. Συγκεκριμένα, η κυρία Θεοδωρίδου έκανε ειδική μνεία στη μετάλλαξη Δέλτα, ενώ διέψευσε τα αισιόδοξα σενάρια που ανέφεραν πως με το εμβόλιο θα «εξαφανίζαμε» τον φονικό ιό.

Η ίδια σημείωσε ότι ο κορονοϊός θα γίνει «ενδημικός», όπως η γρίπη, και θα παραμείνει στη ζωή μας για καιρό. Παράλληλα, η ίδια είπε πως είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί να κάνουμε εμβόλιο για τον κορονοϊό κάθε χρόνο, όπως συμβαίνει και με αυτό της γρίπης. Ακολούθως μίλησε για την τρίτη δόση του εμβολίου, υπενθυμίζοντας πάντως πως το πιο σημαντικό βήμα είναι φυσικά η πρώτη δόση.

Η κυρία Θεοδωρίδου επισήμανε πως πλέον, 11 μήνες από την έναρξη των εμβολιασμών κατά της covid-19, έχει συγκεντρωθεί σημαντική γνώση και εμπειρία, με τα εμβόλια να είναι αποτελεσματικά για την παραλλαγή Δέλτα και ασφαλή. Η κ. Θεοδωρίδου σημείωσε ότι η επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα και η χαλάρωση των μέτρων προστασίας συνέβαλλαν στην έκρηξη των κρουσμάτων και στην επαναμόλυνση ατόμων.

Επίσης, αναφέρθηκε στη χορήγηση της τρίτης δόσης που στοχεύει στην αύξηση της προστασίας, τονίζοντας ωστόσο ότι ο βασικός πυλώνας παραμένει το σχήμα των δύο δόσεων, ενώ είπε πως η επιτροπή εμβολιασμών μελετά τρίτη δόση και σε άτομα που νόσησαν πριν ή μετά τον εμβολιασμό.

Στους 5,5 μήνες θα ανοίγει η πλατφόρμα για την τρίτη δόση

Στη συνέχεια της ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους σημείωσε ότι στους 5,5 μήνες θα ανοίγει πλέον η σχετική πλατφόρμα των ραντεβού για τη χορήγηση της τρίτης δόσης εμβολίου. Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, όλοι οι πολίτες θα έχουν αυτή τη δυνατότητα από την ερχόμενη Παρασκευή, έτσι ώστε να μπορούν να προγραμματίσουν τον εμβολιασμό τους ακριβώς με τη συμπλήρωση των έξι μηνών, όπως έχουν συστήσει οι ειδικοί. «Απαιτείται κάποια σχετική προσαρμογή στην πλατφόρμα και αναμένεται να εφαρμοστεί από την ερχόμενη Παρασκευή» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο κ. Θεμιστοκλέους υπενθύμισε πως την τρίτη δόση (αναμνηστική) πρέπει να κάνουν τα άτομα άνω των 18 ετών που έχουν συμπληρώσει 6 μήνες από τη δεύτερη δόση του εμβολιασμού τους με τα εμβόλια Pfizer, Moderna και AstraZeneca. Η αναμνηστική δόση σε αυτές τις κατηγορίες θα γίνεται με τα εμβόλια των Pfizer ή Moderna, με τους πολίτες να έχουν το δικαίωμα επιλογής.

Όσον αφορά τα άτομα που έχουν κάνει το εμβόλιο Johnson & Johnson μπορούν να κάνουν την αναμνηστική δόση μετά από δύο μήνες από το εμβολιασμό τους. Σε αυτή την κατηγορία πολιτών η αναμνηστική δόση θα γίνεται με τα εμβόλια των Pfizer, Moderna ή Johnson & Johnson.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA