ΚΟΙΝΩΝΙΑ
15/11/2021 19:34

Τρίτη αναμνηστική δόση: Παρενέργειες όπως στα παιδικά εμβόλια είπε η Θεοδωρίδου

Όπως εξήγησε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, ο εμβολιασμός με την τρίτη δόση είναι ασφαλής και αποτελεσματική με απλές πιθανές παρενέργειες, όπως στα παιδικά εμβόλια

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Τρίτη αναμνηστική δόση: Παρενέργειες όπως στα παιδικά εμβόλια είπε η Θεοδωρίδου
Πηγή: eurokinissi,Pixabay
Ανάγνωση:

Στις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες από την χορήγηση της τρίτης αναμνηστικής δόσης, αναφέρθηκε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση που έκανε τη Δευτέρα (15/11) για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης κατά του κορονοϊού. Όπως εξήγησε επειδή ένας παράγοντας που βάζει πολλούς σε σκέψεις για τον εμβολιασμό με την τρίτη δόση είναι οι πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες, υπενθύμισε πως οι συχνότερες είναι απλές δηλαδή αυτές που έχουν ζήσει όλοι με τον εμβολιασμό των παιδιών τους.

Χαρακτηριστικά δήλωσε πως αυτές είναι οι εξής:

  • Πόνος στο σημείο της ένεσης
  • Κόπωση
  • Κεφαλαλγία
  • Μυϊκός πόνος
  • Αρθραλγίες (εμφανίζονται σπανιότερα, διαρκούν μία έως δύο μέρες και αντιμετωπίζονται με ένα αντιπυρετικό)
  • Διόγκωση των μασχαλιαίων λεμφαδένων (μικρή πιθανότητα εμφάνισης, διαρκεί από 1-4 εβδομάδες και υποχωρεί χωρίς ειδική θεραπεία)

Εξάλλου, η ίδια τόνισε πως τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά για την παραλλαγή Δέλτα και ασφαλή και ότι ο βασικός πυλώνας παραμένει το σχήμα των δύο δόσεων.

Επίσης επισήμανε πως από τις κλινικές μελέτες η ανοσογοτικότητα από τη χορήγηση της τρίτης δόσης ήταν σημαντικά υψηλότερη από την δεύτερη δόση. Μάλιστα αναφέρθηκε σε ένα πιθανό διαφορετικό σχήμα εμβολιασμού με τρεις δόσεις και ετήσια αναμνηστική δόση. Παράλληλα, σημείωσε πως η επιτροπή εμβολιασμών μελετά τρίτη δόση και σε άτομα που νόσησαν πριν ή μετά τον εμβολιασμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΜΑΡΙΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ ΕΜΒΟΛΙΟ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ