ΚΟΙΝΩΝΙΑ
16/11/2021 02:51

Η απάντηση του Βρετανικού Μουσείου για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Η διοίκηση του Βρετανικού Μουσείου, λίγες ώρες πριν τη συνάντηση του Κ. Μητσοτάκη με τον Μ. Τζόνσον έστειλε στο Mega την επίσημη θέση της σχετικά με την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Η απάντηση του Βρετανικού Μουσείου για τα Γλυπτά του Παρθενώνα
Πηγή: Getty Images
Ανάγνωση:

Λίγες ώρες πριν πραγματοποιηθεί η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον ομόλογό του της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, κατά την οποία αναμένεται να τεθεί το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα, το Βρετανικό Μουσείο, απέστειλε στον τηλεοπτικό σταθμό Mega την επίσημη θέση του για το συγκεκριμένο ζήτημα.

«Το Βρετανικό Μουσείο αποτελεί μια μοναδική πηγή για την υφήλιο: το εύρος και το βάθος της συλλογής του επιτρέπουν στο παγκόσμιο κοινό να εξερευνήσει τις πολιτισμικές ταυτότητες και το περίπλοκο δίκτυο των αλληλένδετων πολιτισμών του ανθρώπου. Οι Επίτροποι δανείζουν εκθέματα σε όλο τον κόσμο και πάνω από 3,5 εκατομμύρια αντικείμενα της συλλογής είναι διαθέσιμα στο διαδίκτυο. Τα Γλυπτά του Παρθενώνα αποτελούν ένα ζωτικό κομμάτι σε αυτή τη διασυνδεδεμένη παγκόσμια συλλογή. Αποτελούν μέρος της παγκόσμιας κοινής κληρονομιάς και υπερβαίνουν την πολιτική.

Το Μουσείο της Ακρόπολης επιτρέπει στα Γλυπτά του Παρθενώνα που βρίσκονται στην Αθήνα (περίπου τα μισά που επιβιώνουν μέχρι σήμερα από τον αρχαίο κόσμο) να τα απολαμβάνει ο θεατής με φόντο την αθηναϊκή ιστορία. Τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο Λονδίνο αποτελούν μια σημαντική αναπαράσταση του αρχαίου αθηναϊκού πολιτισμού στο πλαίσιο της παγκόσμιας ιστορίας. Κάθε χρόνο, εκατομμύρια επισκέπτες, δωρεάν, θαυμάζουν τα αγάλματα και αποκτούν γνώση για το πώς η Αρχαία Ελλάδα επηρέασε και επηρεάστηκε από άλλους πολιτισμούς που συνάντησε. Οι Επίτροποι έχουν τη γνώμη ότι αποτελεί θετικό πλεονέκτημα και δημόσιο όφελος το να είναι μοιρασμένα τα γλυπτά μεταξύ δύο σπουδαίων μουσείων, με το καθένα να αφηγείται μια συμπληρωματική αλλά διαφορετική ιστορία», αναφέρει το Βρετανικό Μουσείο στην απάντηση που απέστειλε στην εκπομπή «Μεγάλη Εικόνα» με την Νίκη Λυμπεράκη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΓΛΥΠΤΑ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΜΠΟΡΙΣ ΤΖΟΝΣΟΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΛΟΝΔΙΝΟ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ