Μενού
  • Α-
  • Α+

Τέλος δεν έχουν τα περιστατικά άρνησης φοίτησης μαθητών σε όλες τις βαθμίδες λόγω μη συμμόρφωσης στα μέτρα κατά της διασποράς του κορονοϊού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο αριθμός των παιδιών που οι αρνητές γονείς τους δεν τους επιτρέπουν να πάνε σχολείο στη Λάρισα. Συγκεκριμένα συνολικά, 35 μαθητές στη Λάρισα μένουν μακριά από το σχολείο γιατί οι γονείς τους αρνούνται να επιτρέψουν στα παιδιά τους τα self test, κινδυνεύοντας έτσι να χάσουν τη σχολική χρονιά!

Πρόκειται για 24 μαθητές δημοτικού και 11 μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπως τόνισε στο onlarissa.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας, Δημήτρης Παπαποστόλου. Ο κ. Παπαποστόλου τόνισε, μεταξύ άλλων, πως «οι γονείς δεν αποδέχονται τις προϋποθέσεις που θέτουν τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ για χρήση μάσκας και δύο τεστ την εβδομάδα». Πλέον οι μαθητές βρίσκονται αντιμέτωποι, λόγω απουσιών, με το ενδεχόμενο να επαναλάβουν και του χρόνου την ίδια τάξη.

Μέχρι και 3 χρόνια φυλακή στους αρνητες γονείς

Τα συναρμόδια υπουργεία Παιδείας και Δικαιοσύνης αποφάσισαν να επαναφέρουν στον νέο Ποινικό Κώδικα την διάταξη που προβλέπει ποινικές κυρώσεις εναντίον τους. Το αδίκημα θα είναι πλημμεληματικού χαρακτήρα και θα επισύρει φυλάκιση έως και 3 χρόνια. Η νομοθετική ρύθμιση θα έρθει το αμέσως επόμενο διάστημα με τους αρμόδιους υπουργούς να επαναφέρουν την ποινική κύρωση για τους γονείς που αρνούνται να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο -στην προκειμένη με πρόσχημα την πανδημία του κορονοϊού- η οποία καταργήθηκε στον Ποινικό Κώδικα του 2019 ως πταίσμα. Η μορφή του αδικήματος λοιπόν θα είναι πλημμέλημα και θα μετατραπεί στην αυστηρότερη αντιμετώπιση του θέματος που υπήρξε ποτέ.

Ο νόμος μέχρι που καταργήθηκε το 2019 έλεγε ότι «η φοίτηση είναι υποχρεωτική στο Δημοτικό σχολείο και στο Γυμνάσιοεφόσον ο μαθητής δεν έχει υπερβεί το 16ο έτος της ηλικίας του. Όποιος έχει την επιμέλεια του προσώπου του ανηλίκου και παραλείπει την εγγραφή ή την εποπτεία του ως προς τη φοίτηση τιμωρείται σύμφωνα με το άρθρο 458 του Ποινικού Κώδικα».

Το εν λόγω άρθρο του ΠΚ ανέφερε πως «όποιος με πρόθεση παραβαίνει επιτακτική ή απαγορευτική διάταξη διοικητικών νόμων τιμωρείται με πρόστιμο τουλάχιστον πενήντα εννέα (59) ευρώ, αν η ειδική διάταξη αναφέρεται στο άρθρο αυτό ως προς την ποινική κύρωση της παράβασης». Το άρθρο 458 ουσιαστικά καταργήθηκε το 2019 με τον προηγούμενο ΠΚ καθώς λογιζόταν ως πταίσμα και τα πταίσματα καταργήθηκαν με αποτέλεσμα όσοι δεν συμμορφώνονταν να μην αντιμετώπιζαν κυρώσεις. Πλέον αυτό αναμένεται να αλλάξει άμεσα και με τη νέα διάταξη που θα έρθει ακόμα και την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή, θα ασκηθεί άλλο ένα μέτρο πίεσης σε όσους επιμένουν να αρνούνται την ύπαρξη της πανδημίας, αλλά και των μέτρων κατά του κορονοϊού.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA