Μενού
  • Α-
  • Α+

Ήταν σχεδόν αναμενόμενο, από χθες είναι και σχεδόν.... επίσημο! Οι καθυστερήσεις στη διαδικασία αποστολής των φακέλων που περιέχουν τον ειδικό κωδικό ο οποίος είναι απαραίτητος για την απογραφή του 2021, ανάγκασαν την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία να δώσει παράταση μέχρι και (τουλάχιστον) αρχές Δεκεμβρίου. Οι αρνητές, οι δυσκολίες στη διαδικασία που αντιμετωπίζουν οι πολίτες, αλλά και η παραίτηση κάποιων απογραφέων δημιούργησαν επιπλέον εμπόδια.

Ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, Θάνος Θανόπουλος, μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», αποκάλυψε πως θα δωθεί παράταση μέχρι και τις αρχές Δεκεμβρίου, χωρίς, μάλιστα, να δώσει συγκεκριμένες ημερομηνίες. «Θα δώσουμε όσο χρόνο χρειάζεται λόγω των καθυστερήσεων. Θέλουμε να πάμε παντού, θέλουμε να δώσουμε ένα φάκελο αυτοαπογραφής στους πάντες. Νομίζω ότι στο τέλος η ευκολία της διαδικασίας της απογραφής θα αποζημιώσει όλους μας», είπε ο κ. Θανόπουλος και υπογράμμισε για ακόμα μια φορά πως τα στοιχεία που καταγράφονται στην απογραφή δεν πρόκειται να δοθούν σε οποιαδήποτε δημόσια υπηρεσία, καθώς όπως είπε είναι παράνομο. «Θα ήταν ατιμωτικό για εμάς», υπογράμμισε.

Παράλληλα, ανέφερε ότι οι επιπλέον ερωτήσεις αποσκοπούν στην καταγραφή ποιοτικών χαρακτηριστικών της κοινωνίας μας και ξεκαθάρισε ότι δεν ζητούνται ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα (όπως θέματα υγείας, θρήσκευμα ή πολιτικές πεποιθήσεις), ενώ τόνισε πως «δεν καταγράφουμε ποιοι έχουν εμβολιαστεί και ποιοι όχι». Τέλος, ο κ. Θανόπουλος δήλωσε πως ο πολίτης μπορεί να μπει στο σύστημα είτε με το ΑΜΚΑ είτε με το ΑΦΜ, χωρίς να χρειάζονται και τα δύο, ενώ σχετικά με το πρόστιμο για όποιον δεν απογραφεί, ανέφερε: «Δεν θέλουμε να μπούμε στη λογική των προστίμων. Εξάλλου τα δεδομένα δεν μπορεί να τα αποκαταστήσει ένα πρόστιμο».

Όλα όσα θα πρέπει να ξέρετε για την απογραφή σας

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον σχεδιασμό η πρώτη φάση της αυτοαπογραφής επρόκειτο να ολοκληρωθεί αύριο Παρασκευή, 26 Νοεμβρίου. Στην πρώτη φάση, οι περίπου 60.000 απογραφείς της ΕΛΣΤΑΤ θα εναποθέσουν έναν κλειστό φάκελο σε κάθε οικία, διαμέρισμα ή κατάλυμα με έναν μοναδικό κωδικό αριθμό που θα αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη κατοικία.

Έπειτα, ένας εκπρόσωπος του νοικοκυριού θα μπορεί να εισέλθει στην ειδική εφαρμογή της απογραφής 2021, μέσω του gov.gr, χρησιμοποιώντας τον μοναδικό αυτόν κωδικό και τους κωδικούς taxisnet ώστε να συμπληρώσει το ερωτηματολόγιο για την κατοικία και τα μέλη του νοικοκυριού του.

Παρόλα αυτά, όσοι πολίτες δεν μπορέσουν να αυτοαπογραφούν ηλεκτρονικά για οποιονδήποτε λόγο, θα τους επισκεφτεί ο απογραφέας της ΕΛΣΤΑΤ για να τους απογράψει με τη συνηθισμένη μέθοδο «πόρτα-πόρτα» και έτσι ξεκινάει η δεύτερη φάση, αυτής της απογραφής.

Σημειώνεται, πως κατά τη διάρκεια της εργασίας τους, όλοι οι απογραφείς της ΕΛΣΤΑΤ φέρουν, εκτός από την αστυνομική τους ταυτότητα, ειδική κονκάρδα με το σήμα της ΕΛΣΤΑΤ, στην οποία αναγράφονται τα στοιχεία τους, καθώς και έντυπο ορισμού με τη φωτογραφία τους και σφραγίδα της ΕΛΣΤΑΤ. Επίσης είναι υποχρεωμένοι να τηρούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς της νόσου COVID-19.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA