Μενού
  • Α-
  • Α+

Τα σκήπτρα από τη μετάλλαξη Δέλτα θα πάρει μέσα στους επόμενους μήνες αυτή της Ομικρον με τους ειδικούς μέχρι στιγμής να είναι συγκρατημένα αισιόδοξοι σε ό,τι αφορά τουλάχιστον το κομμάτις της επικινδυνότητας αλλά και την κάλυψη που παρέχουν τα ήδη υπάρχοντα εμβόλια. Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), ωστόσο, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου τονίζοντας πως «οι εμβολιασμοί για όσους είτε δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί είτε δεν έχουν ολοκληρώσει το εμβόλιο τους και την ενισχυτική δόση για άτομα άνω των 40 ετών είναι επιτακτική ανάγκη»! Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, παραμένει πάντα στο τραπέζι η πιθανότητα να γίνει επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση με στόχο την αναχαίτιση της μετάλλαξης.

Διαβάστε ακόμη: «Εκτοξεύθηκαν» οι εμβολιασμοί - Ανοιξαν 60.000 νέες θέσεις για ραντεβού την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου

Με βάση την τελευταία επίσημη ενημέρωση (που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα) υπάρχουν 79 επιβεβαιωμένα κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρόκειται είτε για ασυμπτωματικά κρούσματα ή για ασθενείς με ήπια συμπτώματα. Συγκεκριμένα, κρούσματα που αποδίδονται στην παραλλαγή Όμικρον έχουν αναφερθεί σε 15 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΕ/ΕΟΧ). Συγκεκριμένα:

  • Ολλανδία: 16
  • Πορτογαλία: 14
  • Γερμανία: 10
  • Ιταλία: 9
  • Δανία: 6
  • Νορβηγία: 4
  • Αυστρία: 4
  • Σουηδία: 4
  • Ισπανία: 3
  • Βέλγιο: 3
  • Γαλλία: 2 (εκ των οποίων 1 στη Ρεoυνιόν)
  • Τσεχία: 1
  • Ισλανδία: 1
  • Ιρλανδία: 1
  • Ελλάδα: 1

Η πλειονότητα των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων έχει ιστορικό ταξιδιού σε αφρικανικές χώρες, με ορισμένα να έχουν πραγματοποιήσει πτήσεις ανταπόκρισης σε άλλους προορισμούς μεταξύ Αφρικής και Ευρώπης. Το ECDC διευκρινίζει ότι αρκετές ευρωπαϊκές χώρες ανέφεραν κρούσματα χωρίς ιστορικό ταξιδιού που επίσης δεν είχαν καμία γνωστή επαφή με κρούσμα με ιστορικό ταξιδιού (Βέλγιο, Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο). Το ECDC προσθέτει πως μέχρι στιγμής όλες οι περιπτώσεις που αφορούν στη μετάλλαξη Όμικρον και καταγράφηκαν στην ΕΕ/ΕΟΧ ήταν είτε ασυμπτωματικές, είτε με ήπια συμπτώματα, Επίσης, δεν έχει αναφερθεί κανένα σοβαρό κρούσμα και κανένας θάνατος μεταξύ αυτών των περιπτώσεων.

Το πρώτο κρούσμα της Ομικρον στην Ελλάδα

Με αρκετή δόση ψυχραιμίας, ένα χαμόγελο, πίστη και την ελπίδα ότι όλα θα πάνε καλά, το «κρούσμα 0», όπως αποκαλείται ο Έλληνας που βρέθηκε θετικός στη μετάλλαξη Ομικρον, μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR από τα Χανιά όπου αναρρώνει. Συγκεκριμένα, ο κ. Κώστας που διαμένει στο χωριό Κολυμπάρι, είναι πλήρως εμβολιασμένος κατά του κορονοϊού και περνάει την ασθένεια με ήπια συμπτώματα. 

«Αισθάνομαι καλά, όπως βλέπετε είμαι έξω και σας μιλάω από το μπαλκόνι του σπιτιού μου. Έχω ήπια συμπτώματα, όπως λίγο πυρετό και κόπωση, αλλά μέχρι εκεί. Μόνο την πρώτη μέρα ένιωσα ένα πόνο να με διαπερνάει στο σώμα, αλλά την επόμενη μέρα είχε φύγει. Είμαι πλήρως εμβολιασμένος και προφανώς αυτό με έσωσε από τα χειρότερα, αλλά κόλλησα και είχα την... τύχη να καταγραφώ ως το πρώτο κρούσμα της νέας αυτής μετάλλαξης Ομικρον. Δεν έχω επαφή με κανέναν στο σπίτι, μου φέρνουν φαγητό έξω από το δωμάτιο, βγαίνω το παίρνω και στη συνέχεια παραμένω απομονωμένος», είπε αρχικά ο κ. Κώστας που ευτυχώς τήρησε από μόνος του το πρωτόκολλο και μάλιστα με ιδιαίτερη προσοχή.

Μίνα Γκάγκα: «Οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν πως τα εμβόλια καλύπτουν τη μετάλλαξη Ομικρον»

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα μίλησε για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι της μετάλλαξης Ομικρον, στο πλαίσιο της καθιερωμένης ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας στη χώρα: «Ο πρώτος ασθενής που εντοπίστηκε είναι πάρα πολύ καλά. Είναι πλήρως εμβολιασμένος κατά του κορονοϊού και μέχρι στιγμής οι πρώτες ενδείξεις μας δείχνουν ότι τα εμβόλια καλύπτουν και τη μετάλλαξη Ομικρον. Βέβαια, ενδέχεται το επόμενο διάστημα να έχουμε περισσότερα κρούσματα της ίδιας μετάλλαξης. Εμείς θα το παρακολουθούμε και θα το αντιμετωπίσουμε με βάση τις διεθνείς οδηγίες των ειδικών πάνω στη νέα αυτή μετάλλαξη.

Παράλληλα ο επίκουρος καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης κατά την ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας, αναφερόμενος στη μετάλλαξη Ομικρον, είπε ότι «...παρουσιάζει εκθετική αύξηση στη Νότια Αφρική όπου και εντοπίστηκε» και εμμέσως πλην σαφώς προέβλεψε ότι «...θα είναι η παραλλαγή η οποία θα επικρατήσει της Δέλτα. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά διεισδυτικό στέλεχος. Η μετάλλαξη Όμικρον οδηγεί πλέον το νέο επιδημιολογικό κύμα και απ ότι φαίνεται από τα πρώτα στοιχεία που υπάρχουν για αυτήν την παραλλαγή, δεν φαίνεται να δημιουργεί μεγαλύτερη νοσηρότητα από την μετάλλαξη Δέλτα».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA