Μενού
  • Α-
  • Α+

Ανακοινώσεις για την 3η δόση του εμβολίου θα πραγματοποιήσει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού, η οποία περιμένει το «πράσινο φως» από την επιτροπή της που συνεδριάζει αυτή την ώρα. Οπως είπε ο Μάριος Θεμιστοκλέους, το πιθανότερο σενάριο είναι να ανοίξει για όλους η πλατφόρμα στους 4 μήνες ύστερα από τον δεύτερο εμβολιασμό.

Από τη στιγμή που θα υπάρχει θετική εισήγηση, για την κυβέρνηση είναι ζήτημα ολίγων ημερών να ανοίξει και άλλα ραντεβού για όλους. Αυτό αναμένεται να γίνει από Δευτέρα, συνεπώς, πρακτικά ακόμα και όσοι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους στις αρχές Αυγούστου, θα δικαιούνται να κάνουν την τρίτη δόση στο τετράμηνο, προκειμένου να είναι όσο πιο θωρακισμένοι έναντι της νέας μετάλλαξης Ομικρον.

Ένα ερώτημα, βεβαίως, είναι τι θα γίνει με την ισχύ των πιστοποιητικών εμβολιασμού των πολιτών που δεν κάνουν άμεσα την τρίτη δόση, αν και το δικαιούνται. Ακόμα, οριστική συζήτηση στην κυβέρνηση δεν έχει γίνει για το θέμα, αλλά είναι σαφές ότι στις 13/12 θα παύσουν να ισχύουν τα πιστοποιητικά των πολιτών άνω των 60 ετών που δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση. Με δεδομένο τώρα, ότι η τρίτη δόση ανοίγει για όλους τους ενηλίκους, είναι σαφές ότι και το πιστοποιητικό εμβολιασμού που εκδόθηκε με δύο δόσεις θα πρέπει να έχει μια ημερομηνία λήξης. Αυτή δεν θα είναι στους τέσσερις μήνες, αλλά δεν θα παρατείνεται επ’ αόριστον η ισχύς του πιστοποιητικού. Με άλλα λόγια, από ένα σημείο και μετά, η τρίτη δόση θα είναι κριτήριο για την ισχύ του πιστοποιητικού.

Το θέμα είναι σαφές ότι θα απασχολήσει τη Σύνοδο Κορυφής που θα συνεδριάσει στις 16 και 17 Δεκεμβρίου, καθώς πρόκειται για ζήτημα που απασχολεί όλα τα κράτη - μέλη, ενώ ήδη κράτη όπως η Ιταλία έχουν ορίσει τη διάρκεια του εθνικού πιστοποιητικού στους εννιά μήνες, αν και κάτι θα επανεξεταστεί υπό τη σκιά της μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού.

Θεμιστοκλέους: «45.000 ραντεβού μετά την υποχρεωτικότητα»

«Υπάρχουν τα διαθέσιμα ραντεβού έχουμε το μηχανισμό. Όταν ανοίξει η πλατφόρμα. Όσοι έχουν εμβολιαστεί μέχρι τέλος Αυγούστου μέχρι τα μέσα Ιανουάριου θα έχουν εμβολιαστεί, έχουμε το μηχανισμό, θα το στηρίξουμε» δήλωσε ο κ. Θεμιστοκλέους στον ΣΚΑΪ.

Εκανε γνωστό ότι χθες κλείστηκαν 30.000 ραντεβού πρώτης δόσης, τα 17 χιλιάδες νέα ραντεβού για πρώτη δόση στους 60 ετών και άνω, και συνολικά από την ανακοίνωση της υποχρεωτικότητας έχουν κλειστεί 45 χιλιάδες ραντεβού. «Θα γνωρίζουμε σε περίπου 10 μέρες αν τα εμβόλια καλύπτουν τη μετάλλαξη Όμικρον» τόνισε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και πρόσθεσε: «Κανείς δεν συζητάει αυτή τη στιγμή για τέταρτη δόση εκτός από πολύ εξειδικευμένες κατηγορίες ελαχίστων εξαιρέσεων ανοσοκατεσταλμένοι κλπ» ξεκαθάρισε. «Έχουμε εμβολιάσει το 78% του ενήλικου πληθυσμού. Οι 60 και άνω είναι πιο ευπαθείς ο εμβολιασμός είναι εξαιρετικά σημαντικός, πάμε χωρία και σε πλατείες».

Πιστοποιητικά για εμβολιασμένους στο εξωτερικό

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους διευκρίνισε επίσης ότι όσοι έχουν εμβολιαστεί στο εξωτερικό με δύο δόσεις και θέλουν να κάνουν την τρίτη δόση αν πάνε σήμερα το απόγευμα στα ΚΕΠ κι έχουν εμβολιαστεί σε τρίτη χώρα με ένα από τα τέσσερα εμβόλια που χρησιμοποιούμε στη χώρα μας (ΑstraΖeneca, Pfizer, Moderna, Johnson & Johnson) θα τους περαστούν οι δύο δόσεις στο δικό μας σύστημα και θα προγραμματιστεί το ραντεβού για την αναμνηστική εδώ και μονό στην περίπτωση που την κάνουν εδώ θα πάρουν ελληνικό και κατ’ επέκταση κι ευρωπαϊκό πιστοποιητικό.  

Πρόσθεσε ότι για τα υπόλοιπα 5 εμβόλια που δε χρησιμοποιούμε εδώ (Sinopharm, Sputnik κλπ) από τρίτες χώρες θα ξεκινήσουμε στα μέσα της επόμενης εβδομάδας. Για τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί στο εξωτερικό για να μην υποπέσουν στην υποχρεωτικότητα θα υπάρχει τεχνική λύση που θα αναπτυχθεί τις επόμενες 10 με 15 μέρες ανακοίνωσε. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA