Μενού
  • Α-
  • Α+

Μόνο με αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού τεστ (PCR) κορονοϊού θα μπορούν να εισέρχονται στην Ελλάδα ταξιδιώτες από τη Βρετανία και τη Δανία. Το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ από την Κυριακή 19 Δεκεμβρίου και ώρα 06:00. 

Διαβάστε ακόμη: Κορονοϊός: Σύντομα στην Ελλάδα το χάπι της MSD για τον κορονοϊό

Το μέτρο ελήφθη στο πλαίσιο προσπάθειας περιορισμού της διασποράς της COVID-19 και εξαιρούνται οι ταξιδιώτες που παρέμειναν σε Βρετανία και Δανία για διάστημα μικρότερο των 48 ωρών. Ταυτόχρονα, το PCR test όσων επιθυμούν να εισέλθουν στην Ελλάδα θα πρέπει να είναι 48 ωρών. 

Το νέο μέτρο έρχεται ως συνέπεια της διασποράς της μετάλλαξης Ομικρον στην Ευρώπη και ιδιαιτέρως στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου ο Δημόσιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ακόμα και 200.000 κρούσματα ημερησίως. Ταυτόχρονα, η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) έχει «χτυπήσει κόκκινο» με πληρότητα 96%. Όσον αφορά τη διασπορά στην Ελλάδα, σύμφωνα με πληροφορίες του Reader, τα κρούσματα της «Ομικρον» ανέρχονται σε 5 (ελέγχονται 14) και ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων κορονοϊού από την αρχή της πανδημίας σε 1.012.659. 

Ανησυχία από τον ΠΟΥ για τη μετάλλαξη Ομικρον

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, καμία παραλλαγή του κορονοϊού δεν διαδόθηκε τόσο γρήγορα όσο η Όμικρον. Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, υπογράμμισε την Τρίτη ότι μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί κρούσματα της Όμικρον σε 77 χώρες, εκτιμώντας ωστόσο ότι στην πραγματικότητα «η Όμικρον βρίσκεται πιθανότατα στις περισσότερες χώρες, ακόμη και αν δεν έχει εντοπιστεί ακόμη». «Η Όμικρον εξαπλώνεται με ρυθμό που δεν έχουμε ξαναδεί σε καμία άλλη παραλλαγή. Ανησυχούμε από το γεγονός ότι οι άνθρωποι θεωρούν την Όμικρον ήπια. Ακόμη και αν προκαλεί λιγότερο σοβαρή ασθένεια, ο αριθμός των κρουσμάτων θα μπορούσε για άλλη μια φορά να κατακλύσει εκείνα τα συστήματα υγείας που δεν είναι προετοιμασμένα», προειδοποίησε, επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη για τήρηση των υγειονομικών μέτρων. Πολλές μελέτες διεξάγονται σε διεθνές επίπεδο με στόχο να «μετρήσουν» την προστασία που παρέχουν η προηγούμενη λοίμωξη από κορονοϊό και τα εμβόλια έναντι της παραλλαγής Όμικρον, με νέα στοιχεία να προκύπτουν μέρα με την ημέρα.

Στην Ελλάδα, σε μια ανάλυση σεναρίων που έχει αναπτύξει επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Κρήτης, με επικεφαλής τον καθηγητή Πνευμονολογίας, Νίκο Τζανάκη, ως επικρατέστερο αναδεικνύεται το σενάριο να είναι μεν το στέλεχος Όμικρον πιο μεταδοτικό, αλλά τα εμβόλια να είναι αποτελεσματικά στην προστασία από σοβαρή νόσο και θάνατο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA