ΚΟΙΝΩΝΙΑ
21/12/2021 01:27

Χειμώνας: H Google καλωσορίζει την τελευταία εποχή του χρόνου με το σημερινό της doοdle

Μπορεί τα χιόνια, σήμα κατατεθέν του χειμώνα, να ήρθαν μερικές ημέρες νωρίτερα, ωστόσο, η τελευταία εποχή του χρόνου ξεκινάει και επίσημα σήμερα, 21 Δεκεμβρίου, και αυτό το γεγονός τιμά η Google με το σημερινό της doodle

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Χειμώνας: H Google καλωσορίζει την τελευταία εποχή του χρόνου με το σημερινό της doοdle
(πηγή: Eurokinissi)
Ανάγνωση:

Είναι η εποχή που «κλείνει» τον χρόνο. Ταυτόχρονα, ωστόσο, είναι και η εποχή που... ανοίγει τον επόμενο χρόνο. Ο χειμώνας με το τσουχτερό κρύο, τις βροχές αλλά και τα χιόνια του είναι και επίσημα εδώ. Η 21η Δεκεμβρίου είναι τυπικά η πρώτη ημέρα του χειμώνα και αυτό το γεγονός είναι που τιμά η Google με το σημερινό της doodle.

Και μάλιστα, ο χειμώνας έχει και συγκεκριμένη... ώρα που θα ξεκινήσει και τυπικά. Είναι το απόγευμα της 21ης Δεκεμβρίου οπότε και ο ήλιος θα βρεθεί στο χειμερινό ηλιοστάσιο. Για τους μη μυημένους, χειμερινό ηλιοστάσιο, είναι ο αστρονομικός όρος που χρησιμοποιείται για να ορίσει τη στιγμή που ο ήλιος βρίσκεται στη μεγαλύτερη δυνατή απόσταση νοτίως του ισημερινού. Το ίδιο όρο χρησιμοποιούμε και για να ορίσουμε το σημείο από τη μεγαλύτερη δυνατή απόκλιση της εκλειπτικής από τον ουράνιο ισημερινό.Στο Βόρειο Ημισφαίριο, το χειμερινό ηλιοστάσιο συμβαίνει κάθε χρόνο στις 21 ή 22 Δεκεμβρίου, οπότε και παρατηρείται η μικρότερη μέρα του χρόνου. Έτσι καθορίζεται η έναρξη του χειμώνα. Και αυτή η ημέρα είναι η σημερινή.

Παράλληλα, εφέτος το χειμερινό ηλιοστάσιο συμπίπτει με με την κορύφωση της τελευταίας βροχής διαττόντων του έτους, των Αρκτίδων. Απόψε το βράδυ, λοιπόν, θα κορυφωθεί η σχετικά μικρή βροχή διαττόντων αστέρων Αρκτίδες, τα τελευταία «πεφταστέρια» του έτους. Οι Αρκτίδες, που συμβαίνουν μεταξύ 17-25 Δεκεμβρίου και παράγουν πέντε έως δέκα μετέωρα την ώρα, προέρχονται από τη σκόνη που άφησε πίσω του ο κομήτης Τατλ, ο οποίος ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1790.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
GOOGLE DOODLE ΧΕΙΜΩΝΑΣ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ