Μενού
  • Α-
  • Α+

Τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν στις 10 Ιανουαρίου, τόνισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος. Παρά το γεγονός ότι κάποιοι συνάδελφοί του ζητούν τα σχολεία να ανοίξουν μια εβδομάδα αργότερα από την προγραμματισμένη ημερομηνία τους, ο καθηγητής, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ανέφερε ότι: «100% πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία 10 Ιανουαρίου, πρέπει οι γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους όπως εγώ το δικό μου και οι ηλικιωμένοι να περιορίσουν σημαντικά τη δραστηριότητά τους».

Διαβάστε ακόμη: Μετάλλαξη Ομικρον: «Καλπάζει» σε όλη την Ελλάδα - Ποια τεστ πρέπει να κάνετε, σύμφωνα με τους ειδικούς

Μάλιστα, επισήμανε ότι αντί να κλείνει η χώρα και οι εμβολιασμένοι, θα πρέπει να «κλείνονται» περισσότερο οι ανεμβολίαστοι, λέγοντας ότι «αντί να κλεινόμαστε όλοι οι υπόλοιποι για να προστατέψουμε τους ξεροκέφαλους συμπολίτες μας που δεν εμβολιάζονται, θα πρέπει οι εμβολιασμένοι να λειτουργούμε κανονικά στη ζωή μας, παίρνοντας τη λοίμωξη σαν απλό κρυολόγημα, κι αυτοί που είναι τελείως απροστάτευτοι να περιορίσουν ακόμα περισσότερο την δραστηριότητά τους για να προστατευτούν μέχρι να κάνουν το βήμα κοινής λογικής, να πάνε να εμβολιαστούν, δεν υπάρχει άλλη λύση». 

Ο καθηγητής συμπλήρωσε ότι «δεν μπορεί μονίμως η κοινωνία να μη λειτουργεί, οικονομικά, εκπαιδευτικά, ψυχολογικά, επειδή ένας παππούς είναι ξεροκέφαλος και δεν εμβολιάζεται… Το σχολείο είναι κοινωνικοποίηση και το παιδί δεν μπορεί να κάθεται πίσω από το laptop».

Το μήνυμα για να νικήσουμε τον κορονοϊό

Μιλώντας για την πορεία του κορονοϊού στην Ελλάδα, ο κ. Βασιλακόπουλος πρόσθεσε ότι φαίνεται αποκλιμάκωση στη λοιμωγόνο δύναμη του ιού αλλά «αυτό δεν πρέπει να μας δώσει το λάθος μήνυμα. Τώρα που ο ιός γίνεται λιγότερο επιθετικός, αν όλοι εμβολιαστούμε θα τον κερδίσουμε, αυτό είναι το σωστό μήνυμα που πρέπει να περάσει». 

Στη Νότια Αφρική η κλιμάκωση της μετάλλαξης Όμικρον ήρθε μετά από 1 με 1,5 μήνα άρα εκτιμάται πως και στην Ελλάδα η κορύφωση θα έρθει το αργότερο στα τέλη Ιανουαρίου. Αλλά υπενθύμισε ότι «εμείς μπαίνουμε στο χειμώνα, ενώ η Νότια Αφρική έμπαινε στο καλοκαίρι».

Για τις διαφορές του rapid και του self test, διευκρίνισε πως «το self test γίνεται rapid αν βάλουμε βαθιά το στυλό στη μύτη μας και κάνουμε καλή δειγματοληψία». 

«Δεν υπάρχει επιστημονικός λόγος να περιμένουν οι πολίτες 2 – 3 ώρες σε μια ουρά… Το PCR να αφήνεται σε αυτούς που έχουν συμπτώματα, και παρότι έχουν συμπτώματα, βγαίνουν αρνητικά τα rapid» δήλωσε. Εξήγησε ότι επειδή κάποιοι πρέπει να πάρουν πιστοποιητικό νόσησης επειδή δεν έχουν εμβολιαστεί, πρέπει να πιστοποιήσουν το θετικό rapid test που έκαναν με PCR.

Τα σενάρια για το άνοιγμα των σχολείων στις 10 Ιανουαρίου 

Τις τελικές αποφάσεις για το άνοιγμα των σχολείων ή όχι στις 10 Ιανουαρίου, πάντως, θα λάβει η επιτροπή που συνεδριάζει την επόμενη εβδομάδα. Οπως τόνισε και ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, στόχος είναι τα σχολεία να ανοίξουν κανονικά στις 10 Ιανουαρίου.

Με δεδομένο, λοιπόν, ότι έχουν ήδη απαγορευθεί οι σχολικές εκδρομές, στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκονται τουλάχιστον τρία επιπλέον μέτρα που επεξεργάζονται οι ειδικοί, προσπαθώντας να καταλήξουν στο πιο ασφαλές σχέδιο για την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία. Ετσι τα σενάρια για την επανέναρξη των σχολείων στις 10 Ιανουαρίου περιστρέφονται γύρω από τους παρακάτω τρεις άξονες:

  • Να υποβληθούν όλοι οι μαθητές σε τουλάχιστον ένα rapid test για να ανιχνευθούν και οι ασυμπτωματικοί φορείς του ιού.
  • Να αυξηθούν τα εβδομαδιαία self test, στα οποία υποβάλλονται οι μαθητές από δύο σε τρία.
  • Να αλλάξει το υγειονομικό πρωτόκολλο σύμφωνα με το οποίο για να κλείσει ένα τμήμα πρέπει να νοσεί με κορονοϊό το 50 + 1% των μαθητών.
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA