Μενού
  • Α-
  • Α+

Τα σχολεία ανοίγουν το πρωί της Δευτέρας με νέο πρωτόκολλο και με self test για μαθητές και εκπαιδευτικούς λόγω της μετάλλαξης Ομικρον που αυξάνει καθημερινά τα κρούσματα κορονοϊού. Οι ειδικοί, πάντως, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι υπάρχουν ενεργά κρούσματα στα παιδιά και γι' αυτό χρειάζεται προσοχή. Αλλωστε, στην κυβέρνηση θεωρούν ως ασφαλέστερο περιβάλλον για τα παιδιά τα σχολεία, γεγονός που επεσήμανε και η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως

Διαβάστε ακόμηΠιστοποιητικό εμβολιασμού: Οσοι δεν κάνουν την τρίτη δόση έως 1 Φεβρουαρίου θεωρούνται ανεμβολίαστοι

Μιλώντας, πάντως στο OPEN ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, επεσήμανε: «Εχουμε 50.000 ενεργά κρούσματα σε παιδιά και πάμε να ανοίξουμε τα σχολεία. Κάποια, τα περισσότερα δεν μεταδίδουν. Μόνο αυτά που νόσησαν το τελευταίο 7ήμερο», ανέφερε και πρόσθεσε: «Η διασπορά είναι πάρα πολύ μεγάλη», συμπλήρωσε ο καθηγητής.

«Είναι πολύ καθοριστική αυτή η εβδομάδα. Θα δούμε αν θα έχουμε πρόωρη εκτόνωση του πανδημικού κύματος. Κάτι που θεωρώ δύσκολο. Πιστεύω 23 Ιανουαρίου θα φτάσουμε πάνω από 50.000 κρούσματα και μετά έρχεται εκτόνωση. Αν και ακόμα δεν ξέρουμε την επίδραση των εορτών και του ανοίγματος των σχολείων», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Εξαδάκτυλος: «Το 50%+1 φάνηκε ότι ήταν αποτελεσματικό στα προηγούμενα ανοίγματα» 

Από την πλευρά ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος σχολίασε στο Open πως «είδαμε τις μελέτες των ειδικών. Οσοι νόσησαν με Δέλτα μπορεί τώρα να ξανανοσήσουν, γι’ αυτό πρέπει να κάνουμε την τρίτη δόση».

Σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων σημείωσε πως το «50%+1 φάνηκε ότι ήταν αποτελεσματικό στα προηγούμενα ανοίγματα. Και τώρα επεκτάθηκε ο έλεγχος σε όλη την τάξη – όχι μόνο στο σταυρό. Στην πρώτη εβδομάδα θα φανεί αν είναι αποτελεσματικά τα μέτρα και μετά θα δούμε αν χρειαστεί να πάρουμε πιο δραστικά μέτρα», συμπλήρωσε ο κ. Εξαδάκτυλος, χαρακτηρίζοντας ισορροπημένη την απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων.

Καπραβέλος: «Εχουμε γονατίσει από βαριές εισαγωγές από μολύνσεις με τη Δέλτα»

Δεν έκρυψε την ανησυχία του μιλώντας στο Open και ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος. «Ανησυχώ πολύ γιατί έχουμε γονατίσει από βαριές εισαγωγές από μολύνσεις με τη Δέλτα. Σαρώνει η Δέλτα αυτή τη στιγμή. Είναι αφόρητη η πίεση στο Σύστημα Υγείας από τη Δέλτα». Εξήγησε πως «από Όμικρον δεν έχουμε κανέναν στις ΜΕΘ» και τόνισε πως «έπρεπε να καθυστερήσουν τα σχολεία.

Στην ερώτηση αν το Σύστημα Υγείας θα επιβαρυνθεί από το άνοιγμα των σχολείων απάντησε πως «η Όμικρον είναι ήπια μόνο για εμβολιασμένους, τους ανεμβολίαστους σαρώνει και στέλνει στις ΜΕΘ».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA