Μενού
  • Α-
  • Α+

Μπορεί να έχει γίνει, πλέον, συνήθεια, στον καιρό της πανδημίας, το να λέμε πως οι επόμενες ημέρες ή εβδομάδες θα είναι εξαιρετικά κρίσιμες, ωστόσο, σε αυτή τη φάση η συγκεκριμένη έκφραση αποκτά ξεχωριστό νόημα. Το άνοιγμα το σχολείων έγινε, η μετάλλαξη Ομικρον συνεχίζει την «τρελή» πορεία της και γονείς και ειδικοί πονοκεφαλιάζουν καθώς 1 στα 5 κρούσματα είναι σε παιδιά και εφήβους κάτω των 18 ετών.

Διαβάστε ακόμη: Μετάλλαξη Ομικρον: «Κρυφές» ελπίδες για περίοδο ύφεσης - Κάθε εβδομάδα κρίνονται τα μέτρα

Και αυτό παρά το γεγονός πως ουσιαστικά αυτό που βλέπουμε στους επιδημιολογικούς δείκτες είναι το αποτύπωμα της εορταστικής περιόδου. Όπως ανεφέρε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, τα στοιχεία της Παρασκευής, 14 Ιανουαρίου και της ερχόμενης Δευτέρας, 17 Ιανουαρίου θα αποτελέσουν το βασικό κριτήριο για να βγουν ασφαλή συμπεράσματα, αναφορικά με τη λειτουργία των σχολείων και κατά πόσο αυτή οδηγεί σε σοβαρή αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού.

Στο μεταξύ, ωστόσο, τα μηνύματα δεν είναι και τόσο αισιόδοξα καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ το απόγευμα της Τετάρτης (12.01.2022), την εβδομάδα 3-9 Ιανουαρίου 2022 παρουσιάστηκε αύξηση 6% στα κρούσματα κορονοϊού σε παιδιά και εφήβους! Το σύνολο των ασθενών ηλικίας 4-18 ετών είναι 43.386, αποτελώντας το 18% στο σύνολο των κρουσμάτων, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα αποτελούσαν το 12% του συνόλου...

Τι θα γίνει με τις άδειες ειδικού σκοπού

Την επικαιροποίηση της ρύθμισης για την άδεια ειδικού σκοπού σε εργαζόμενους γονείς στο δημόσιο τομέα λόγω νόσησης του παιδιού τους από κορονοϊό, προετοιμάζει ήδη ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, προκειμένου αυτή να ευθυγραμμιστεί με τα νέα υγειονομικά πρωτόκολλα στα σχολεία και τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα, ώστε να απαντήσει αποτελεσματικά στο πρόβλημα χιλιάδων γονιών με το άνοιγμα των σχολείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reader, ο υπουργός Εσωτερικών επεξεργάζεται νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα αποσυνδέει εφεξής το δικαίωμα άδειας ειδικού σκοπού εργαζόμενου γονέα στο δημόσιο από την προϋπόθεση να κλείσει το τμήμα ή το σχολείο που φοιτά το παιδί του. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως η άδεια αυτή θα είναι 4ήμερη, εκ των οποίων τις 3 μέρες θα καλύπτει η υπηρεσία και τη 1 ο εργαζόμενος από τις άδειες που δικαιούται.

Οικονόμου: Τα μέτρα θα σταθμίζονται εβδομάδα - εβδομάδα

«Εβδομάδα - Εβδομάδα θα σταθμίζουμε τα μέτρα. Κρίθηκε πρόωρο να πάμε σε χαλάρωση και για το ουσιαστικό και για τον συμβολισμό του πράγματος», δήλωσε χθες ο Γιάννης Οικονόμου σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Mega.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως ξέρουμε πως η μετάλλαξη Όμικρον μεταδίδεται πολύ γρήγορα και πως εξακολουθεί το σύστημα υγείας να δέχεται πίεσης και γι'αυτό κρίθηκε σωστά ότι δεν πρέπει να πάμε σε χαλάρωση των μέτρων αυτή την εβδομάδα». Για τη λειτουργία των σχολείων, ο κ. Οικονόμου τόνισε πως τις δύο πρώτες ημέρες εντοπίστηκαν κρούσματα που δεν θα εντοπίζονταν και πως παράλληλα υλοποιούνται προσλήψεις εκπαιδευτικών για την κάλυψη των κενών. «Συνεχίζουμε με αυστηρό πρωτόκολλο διαγνωστικών ελέγχων. Σήμερα θα κάνουν τρίτο τεστ για να πάνε στο σχολείο αύριο. Οι τρεις πρώτες ημέρες ξεκίνησαν καλά. Στα σχολεία εφαρμόζονται τα μέτρα. Τα παιδιά είναι πιο προστατευμένα στο σχολικό περιβάλλον», συμπλήρωσε ενώ ανέφερε πως «έχουμε στη διάθεσή μας όλα τα εργαλεία όπως την αντικατάσταση των εκπαιδευτικών που θα νοσήσουν, την αναδιάταξη του προσωπικού και την τηλεκπαίδευση».

Ζέτα Μακρή: Αν χρειαστεί, θα αλλάξουν τα πρωτόκολλα στα σχολεία

Αν χρειαστεί και εφόσον υπάρχει σχετική εισήγηση από την Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων, θα αλλάξουν τα πρωτόκολλα για τα σχολεία, διαβεβαίωσε η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Δε μένουμε σταθεροί σε ένα πρωτόκολλο. Αν τα πρωτόκολλα χρειαστεί να τροποποιηθούν με εισήγηση της Επιτροπής, θα γίνει». Ειδικά δε για το 50%+1, δήλωσε ότι δεν απασχολεί την Επιτροπή επιδημιολογικά, γιατί έχει κάνει με την κινητικότητα των σχολείων.

Self test: Πώς τα δηλώνουν μαθητές και εκπαιδευτικοί

Σε ότι αφορά τους αυτοδιαγνωστικούς ελέγχους, σύμφωνα με τις υπάρχουσες οδηγίες, μαθητές και εκπαιδευτικοί θα πρέπει να γνωρίζουν τα παρακάτω:

  • το self test πραγματοποιείται έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση κάθε Τρίτη και Παρασκευή στο σχολείο.
  • ο προσυμπτωματικός διαγνωστικός έλεγχος για τον νέο κορονοϊό μέσω αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας (self test) είναι υποχρεωτικός για όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες, εμβολιασμένους και μη, καθώς και για τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς.
  • βεβαίωση αρνητικού self test οφείλουν να φέρουν όλοι οι μαθητές από 4 έως 18 ετών καθώς και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί.
  • η δήλωση και το αποτέλεσμα για τις δημόσιες σχολικές μονάδες καταχωρίζεται στη πλατφόρμα edupass.gov.gr (και όχι στην πλατφόρμα του self-testing.gov.gr), από την οποία εκδίδεται και η Σχολική Κάρτα για COVID-19.
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA