ΚΟΙΝΩΝΙΑ
13/01/2022 10:21

Αδεια Covid: Η διαδικασία για την έκδοση βεβαίωσης για απουσία από την εργασία μετά από θετικό τεστ

Με την εν λόγω εφαρμογή η βεβαίωση εκδίδεται δίχως την επίσκεψη σε ΚΕΠ ή άλλη υπηρεσία, μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα - Τα μόνα στοιχεία που χρειάζονται είναι οι κωδικοί πρόσβασης στο Taxisnet, o ΑΜΚΑ και ο ΑΦΜ

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Αδεια Covid: Η διαδικασία για την έκδοση βεβαίωσης για απουσία από την εργασία μετά από θετικό τεστ
(Πηγή: Shutterstock)
Ανάγνωση:

Η βεβαίωση για απουσία από την εργασία εξ αιτίας κορονοϊού είναι ιδιαίτερα απλή μέσω της πλατφόρμας του gov.gr. Όταν λοιπόν κάποιος εργαζόμενος είναι θετικός στον covid θα πρέπει να επιλέξει το πεδίο με τίτλο «Βεβαίωση θετικού διαγνωστικού ελέγχου κορονοϊού COVID-19 για απουσία από την εργασία». Με την εν λόγω εφαρμογή η βεβαίωση εκδίδεται δίχως την επίσκεψη σε ΚΕΠ ή άλλη υπηρεσία, μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Τα μόνα στοιχεία που χρειάζονται είναι οι κωδικοί πρόσβασης στο Taxisnet, o ΑΜΚΑ και ο ΑΦΜ.

Διαβάστε ακόμη: Κορονοϊός: «Φρένο» στα νέα κρούσματα, «γκάζι» στις νοσηλείες - Τι λένε οι ειδικοί για την μετάλλαξη Ομικρον

Βήμα βήμα η διαδικασία για την άδεια:

  • Είσοδος με κωδικούς Taxisnet και επισκόπηση των στοιχείων (επιβεβαίωση ονοματεπώνυμου και ΑΦΜ)
  • Στην ερώτηση «Για ποιον θέλετε να εκδώσετε τη βεβαίωση» επιλέγετε το (α) («Για εμένα»)
  • Συμπληρώνετε τον ΑΜΚΑ

Σε περίπτωση που έχει γίνει διαγνωστικός έλεγχος περισσότερες από μία φορές, η βεβαίωση εκδίδεται για το τελευταίο θετικό σας αποτέλεσμα. Η βεβαίωση θετικού αποτελέσματος χορηγείται αποκλειστικά για απουσία από την εργασία και δεν επιβεβαιώνεται από την εφαρμογή Covid Free GR.

5ήμερη η άδεια εργαζόμενου με παιδί που νοσεί από κορονοϊό

Παράλληλα στην επικαιροποίηση του θεσμικού πλαισίου της άδειας ειδικού σκοπού, που μπορεί να λάβει εργαζόμενος γονέας λόγω νόσησης του παιδιού του από κορονοϊό, προχωρούν άμεσα οι υπουργοί Εσωτερικών και Εργασίας, τόσο για τον δημόσιο όσο και για τον ιδιωτικό τομέα, προκειμένου οι ρυθμίσεις να εναρμονιστούν με τα νέα υγειονομικά πρωτόκολλα και να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των γονέων. Οι υπό επεξεργασία νομοθετικές ρυθμίσεις των δύο υπουργείων, που αναμένεται να ψηφιστούν από τη Βουλή την επόμενη εβδομάδα, καθώς την τρέχουσα δεν υπάρχει προγραμματισμένο νομοθετικό έργο, θα έχουν δύο ενιαίους κανόνες.

Πρώτον, η άδεια θα έχει εντέλει διάρκεια 5 ημερών, ώστε να ευθυγραμμιστεί με το νέο υγειονομικό πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ για 5ήμερη καραντίνα, με δυνατότητα παράτασής της εφόσον το τεστ του παιδιού εξακολουθεί να βγαίνει θετικό στον ιό ή επιμένουν τα συμπτώματα και ο γιατρός γνωματεύσει παράταση του κατ’ οίκον περιορισμού.

Αυτό που εκκρεμεί είναι εάν κάποια από τις 5 ημέρες θα αφαιρείται από την ετήσια άδεια του εργαζόμενου, όπως ισχύει σήμερα στο Δημόσιο με το 3+1, δηλαδή, κάλυψη των 3 ημερών από το δημόσιο και 1 ημέρα από την άδεια του εργαζόμενου.

Δεύτερος ενιαίος κανόνας για δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα είναι ότι η άδεια χορηγείται στον γονέα με μοναδική προϋπόθεση τη νόσηση του τέκνου, ανεξαρτήτως από την αναστολή λειτουργίας του τμήματος ή του σχολείου που φοιτά το παιδί. Η σύνδεση της άδειας με το κλείσιμο του σχολείου είχε προβλεφθεί την περίοδο του lockdown όταν και είχε ανασταλεί η δια ζώσης εκπαίδευση, συνεπώς τώρα καθίσταται πλέον ανεπίκαιρη. Σημειώνεται, πως η νόσηση του παιδιού θα πιστοποιείται - με τις έως τώρα πληροφορίες - με rapid test, το οποίο αναρτάται ούτως ή άλλως από τα φαρμακεία στην πλατφόρμα του gov.gr.

Η κάλυψη των αποδοχών των γονέων που θα λάβουν άδεια για τη φροντίδα του παιδιού που νοσεί, θα παραμείνει, όπως πληροφορείται το Reader, ως έχει, δηλαδή, για το Δημόσιο εξ ολοκλήρου από το κράτος και για τον ιδιωτικό τομέα κατά τα 2/3 από τον εργοδότη και κατά το 1/3 από τον κρατικό προϋπολογισμό αν και γι' αυτό μένει να αποσαφηνιστεί η ακριβής διαδικασία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ GOV.GR ΒΕΒΑΙΩΣΗ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ