ΚΟΙΝΩΝΙΑ
16/01/2022 15:37

Σεισμός στη Χαλκιδική: Ισχυροί μετασεισμοί μετά τα 5,4 Ρίχτερ - Τι λένε οι ειδικοί για το ρήγμα

Διαδοχικοί και έντονοι είναι οι μετασεισμοί στη θαλάσσια περιοχή νότια της Χαλκιδικής με τον ισχυρότερο να είναι μεγέθους 4,4 Ρίχτερ - «Παρακλάδι του ρήγματος της Ανατολίας» σύμφωνα με τον καθηγητή Ευθύμιο Λέκκα

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Σεισμός στη Χαλκιδική: Ισχυροί μετασεισμοί μετά τα 5,4 Ρίχτερ - Τι λένε οι ειδικοί για το ρήγμα
Σεισμός στη Χαλκιδική: Ισχυροί μετασεισμοί μετά τα 5,4 Ρίχτερ - Τι λένε οι ειδικοί για το ρήγμα
Ανάγνωση:

Εντονη είναι η σεισμική ακολουθία μετά τον ισχυρό σεισμό των 5,4 Ρίχτερ που σημειώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής ανοικτά της Χαλκιδικής, καθώς μεταξύ άλλων καταγράφηκε και νέος σεισμός μεγέθους 4,4 Ρίχτερ. Το επίκεντρο βρίσκεται σε παρακλάδι του ρήγματος της Ανατολίας σύμφωνα με τον καθηγητή Ευθύμιο Λέκκα.

Διαβάστε ακόμη: Σεισμός τώρα: Ισχυρή δόνηση στο Βόρειο Αιγαίο, αισθητή και στην Αθήνα

Το σεισμό των 5,4 Ρίχτερ ακολούθησαν οκτώ μετασεισμοί με τον ισχυρότερο να είναι της τάξης των 4,4 Ρίχτερ ενώ καταγράφηκαν δύο ακόμα με ένταση πάνω από 3 μονάδες. Οπως ανέφερε ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμιος Λέκκας πρόκειται για έναν επιφανειακό σεισμό στον υποθαλάσσιο χώρο νότια του Αγίου Ορους.

Video Loading...

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής σημείωσε πως: «Η θέση του επικέντρου ταυτίζεται με ένα παρακλάδι του ρήγματος της Ανατολίας, το οποίο προκαλεί κατά περιόδους σεισμούς και επηρεάζει περισσότερο την Τουρκία». Αναφερόμενος στο γεγονός πως έγινε αισθητός και στην Αττική είπε πως «υπάρχουν τα φαινόμενα της κατευθυντικότητας. Η ενέργεια προωθείται προς τον ηπειρωτικό ελλαδικό χώρο». Και κατέληξε αναφέροντας: «Το ρήγμα της Ανατολίας είναι μια μεγάλη τεκτονική πλάκα, η οποία έχει δύο κύρια τμήματα, το Βόρειο και το Νότιο τμήμα και που έδωσε το μεγάλο σεισμό στις 17 Αυγούστου 1999, κινείται με γρήγορο ρυθμό με δυτική κατεύθυνση επηρεάζοντας τον Ανατολικό Ελληνικό χώρο, ιδίως το Aιγαίο πέλαγος».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ ΤΩΡΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΛΕΚΚΑΣ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ