Pantene: Γιατί όλοι μιλούν για τη viral διαφήμιση που σπάει τα στερεότυπα
Οι περισσότεροι χρήστες του Twitter υποδέχθηκαν θετικά τη διαφήμιση της Pantene, λέγοντας πως «πήγε την Ελλάδα 25 χρόνια μπροστά». Στο βίντεο πρωταγωνιστούν 5 queer άτομα, μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας


Κόντρα στα στερεότυπα η εταιρεία περιποίησης μαλλιών Pantene πραγματοποιεί μία «διαφορετική καμπάνια», υμνώντας τη διαφορετικότητα. Ο τίτλος της καμπάνιας είναι #HairHasNoGender, δηλαδή «Τα μαλλιά δεν έχουν γένος». Οι περισσότεροι χρήστες του Twitter υποδέχτηκαν θετικά τη διαφήμιση, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων πως «πήγε την Ελλάδα 25 χρόνια μπροστά», ενώ υπήρξαν και αρνητικές αντιδράσεις με... σημαιοφόρο την Αφροδίτη Λατινοπούλου, η οποία στο γνωστό της ύφος υποστήριξε πως αν στη χώρα οι πολίτες έμοιαζαν με αυτούς της διαφήμισης, οι Τούρκοι θα έφταναν στο Σύνταγμα. Ταυτόχρονα, η διαφήμιση έγειρε και προβληματισμούς σε άτομα όπως ο ακτιβιστής Ηλίας Γκιώνης που σχολίασαν ότι η εταιρεία χωρίζει τα προϊόντα της σε ανδρικά και γυναικεία τη στιγμή που «βασανίζει ζώα».
Διαβάστε ακόμη: #HairHasNoGender: 5 queer άτομα λάμπουν στη νέα καμπάνια της Pantene
Στο βίντεο της Pantene πρωταγωνιστούν 5 queer άτομα, μέλη της ελληνικής ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, που μοιράζονται τις δικές τους ιστορίες και μιλούν για την ενδυνάμωση και την ορατότητα, με τα μαλλιά τους να αποτελούν έναν ενωτικό συμβολισμό. Στο σποτ ακούγεται το τραγούδι «We are free», δηλαδή είμαστε ελεύθεροι, ενώ το σλόγκαν που το συνοδεύει είναι το «Ό,τι μαλλιά κι αν ονειρεύεσαι, είμαστε δίπλα σου». Στο σποτ προβάλλονται πέντε διαφορετικές ιστορίες καταπίεσης, που μοιράζονται πέντε άτομα, διαφορετικής ταυτότητας φύλου.
Σύμφωνα με διεθνή έρευνα που πραγματοποίησε το Pantene το 2017, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Γέιλ, τα μαλλιά παίζουν καθοριστικό ρόλο στην αυτοεκτίμηση και αποτελούν σημαντική προέκταση και έκφραση της ταυτότητας του κάθε ατόμου. Ο αντίκτυπος που έχουν τα μαλλιά στην ψυχολογική και συναισθηματική ισορροπία του ατόμου είναι τόσο ισχυρός που συχνά ξεφεύγει από το πλαίσιο της εξωτερικής εικόνας. Αυτή η διαπίστωση βρίσκει ακόμα συχνότερη εφαρμογή στα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, όπου τα μαλλιά συχνά αποτελούν το πρώτο στάδιο σε ζητήματα coming out, αυτοπροσδιορισμού, φυλομετάβασης, προσωπικής ενδυνάμωσης κ.λπ.
Από την άλλη, συχνά διαπιστώνονται στην κοινωνία διακρίσεις, προκαταλήψεις, ακόμα και misgendering (λανθασμένη απόδοση διαφορετικού γένους από αυτό με το οποίο αυτοπροσδιορίζεται το άτομο) που συνδέονται με την εικόνα, ενώ τα στερεότυπα που κάνουν λόγο για «αντρικά» και «γυναικεία» μαλλιά, «αντρικά» και «γυναικεία» κουρέματα, τόσο στους επαγγελματικούς χώρους περιποίησης μαλλιών όσο και έξω από αυτούς, παραμένουν κραταιά, αναφέρει η Pantene.
«Φράντζα, κεφάλι ψηλά!» αναφωνεί στη διαφήμιση ο Δήμος, που είναι cis gay αγόρι. «Στις δουλειές πρέπει να αλλάζουν τα μυαλά και όχι τα μαλλιά» διαπιστώνει η Νικόλ, που είναι cis gay κορίτσι. «Πρώτα μάκρυνα τα μαλλιά μου και μετά είπα στους δικούς μου “αισθάνομαι, είμαι γυναίκα”» θυμάται η Καίτη, που είναι trans κορίτσι. «Δεν υπάρχουν “αντρικά” ή “γυναικεία” μαλλιά» διαπιστώνει η/το LEX, που είναι non-binary άτομο. «Ίσως κάποιοι νομίζουν ότι έτσι κρύβομαι, αλλά εγώ έτσι εκφράζομαι» εξηγεί ο Θέμης, μέσω της drag περσόνας του Holly Grace.
Αντιδράσεις για τη διαφήμιση της Pantene
Στο Twitter αρκετά ήταν τα θετικά σχόλια για τη διαφήμιση με χρήστες να υποστηρίζουν μεταξύ άλλων πως «πήγε την Ελλάδα 25 χρόνια μπροστά» και αποδεικνύει ότι «η αγάπη δεν έχει φύλο». Σε γενικές γραμμές η διαφήμιση δέχτηκε θετικές κριτικές ενώ υπάρχουν κάποιοι, όπως ο ακτιβιστής Ηλίας Γκιώνης, που υποστηρίζουν πως «αρχικά λέει ότι δεν έχει φύλλο στα προϊόντα αλλά τα ξεχωρίζει σε for men & for women» ενώ «δεν φτάνει να ξεπλύνει το αίμα των ζώων που βασανίζει».
Το μόνο που με χαλάει εμένα στην #Pantene είναι ότι αρχικά λέει ότι δεν έχει φύλλο στα προϊόντα αλλά τα ξεχωρίζει σε for men&for women.
— Omikrosprighpakos (@GkionisIlias) January 18, 2022
Επίσης δεν φτάνει να ξεπλύνει το αίμα των ζώων που βασανίζει με το να συμπεριλάβει έμφυλες ταυτότητες και λοατκι+ δικαιώματα.
Σιγά φασιστομαλάκες, μου θέλετε και cancel, που 'χετε να λουστείτε από το euro 2004. #Pantene
— Toolα James Keenan (@kafraki6) January 18, 2022
Ενοχλούνται με τη διαφήμιση της #Pantene άνθρωποι που τα παιδιά τους βλέπουν τηλεόραση με απίστευτη βία, ριάλιτι με σιχάματα που μιλάνε για τον καρκίνο συμπαίχτριας κοροϊδευτικά ή κάνουν πλάκα με βιασμούς, πολιτικούς κ.α. ρατσιστικά σιχάματα να μιλάνε... ναι, λογικό.
— ναи∂α #ѕумραи_gαмιєѕαι (@amy4sanity) January 18, 2022
Παρακολούθησα από το πρωί πολλές φορές τη διαφήμιση της #pantene και δεν είδα καμία εκτροπή στη σεξουαλικότητά μου ή να με έλκει το ίδιο φύλο.Μήπως τελικά ούτε σε σένα συμβαίνει και απλά είσαι ένα ακόμη τρισάθλιο ομοφοβικό σκουπίδι που μισεί τη διαφορετικότητα; #cancel_pantene
— mich_pets (Vision) 🏳️🌈 (@mich_pets) January 18, 2022
Ραδιοφωνικός παραγωγός της Θεσσαλονίκης το πρωϊ εσκουζε κατά της διαφήμισης της #Pantene, λέγοντας "μα τι θα πούμε στα παιδιά μας που την βλέπουν?".
— Nick Iliadis (@NickTheFox10) January 18, 2022
Να τα πείτε να μάθουν να σέβονται την διαφορετικότητα από μικρή ηλικία και να μην γίνουν σας εσάς!
Ζω στην χώρα που σε έναν βιασμό γυναίκας από πλουσιόπαιδα, λένε μπροστά στα παιδιά τους ότι το θύμα «ας πρόσεχε» ή ότι «το κάνει για τα λεφτά», αλλά μετά ενοχλούνται από την διαφήμιση της #Pantene που προβάλλει τον σεβασμό και την αγάπη. Τραγικό…
— ◾️Ωραίος Κοιμωμένος◾️ (@sleepygeor) January 18, 2022
#HairHasNoGender #pantene #LGBTQ
— Dinos (@Dino_sauras_) January 17, 2022
Γιατί η αγάπη δεν έχει φύλλο. Υπέροχοι/ες όλοι/ες τους
❤️🧡💛💚💙💜 pic.twitter.com/hNGTUYQ29w
Η διαφήμιση της Pantene πήγε την Ελλάδα 25 χρόνια μπροστά 👏👏👏#Pantene
— ΒαγγέληςΧριστοδούλου (@vagchrist) January 17, 2022
Ωστόσο υπήρξαν και αρνητικές αντιδράσεις με κάποιους να δημιουργούν το hashtag #cancel_pantene. Μία από αυτές ήταν και η Αφροδίτη Λατινοπούλου που υποστήριξε: «Σκεφτείτε να ήταν η χώρα μας γεμάτη με πολίτες όπως οι πρωταγωνιστές της διαφήμισης της Pantene. Η Τουρκία θα είχε εισβάλει και θα έφτανε στο Σύνταγμα την ίδια ώρα που κάποιοι θα "έφτιαχναν τη φράντζα τους". Ευτυχώς όμως δεν είμαστε έτσι. Τροφή για σκέψη».
Σκεφτείτε να ήταν η χώρα μας γεμάτη με πολίτες όπως οι πρωταγωνιστές της διαφήμισης της Pantene.
— Latinopoulou (@latinopoulou) January 18, 2022
Η Τουρκία θα είχε εισβάλει και θα έφτανε στο Σύνταγμα την ίδια ώρα που κάποιοι θα "έφτιαχναν τη φράντζα τους".
Ευτυχώς όμως δεν είμαστε έτσι.
Τροφή για σκέψη.#cancel_pantene
Τέρμα το Pantene για μένα.
— Οδυσσέας (@Odysseas24) January 17, 2022
Και μη με ζαλίζετε με τα περί "ομοφοβίας" κτλ.
Αρνούμαι αυτή τη ΜΟΝΟΠΛΕΥΡΗ ΠΛΥΣΗ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ και είναι δικαίωμά μου!#pantene#cancel_pantene
Θα σας έλεγα την γνώμη μου για την διαφήμιση του Pantene αλλα φοβάμαι την υπόγα της Κουμουνδούρου και τους προοδευτικούς δημοκράτες. #cancel_pantene
— 600 108 200 376 ♊ 💉💉💉 (@XII_VI_MCMLXIX) January 18, 2022
Δεν θα περαση ο Νεο φασισμος τους , εεε και αν περαση αυτοι παλι στο τελος θα "κακοΠερασετε" !
— satoo yamagata (@SatooYamagata) January 18, 2022
#cancel_pantene #resist #βιασμος pic.twitter.com/rZHfhdD3NI
Για να καταλάβετε ποια πραγματικά είναι η #Pantene, τον Μάριο 2021 έκανε διαφήμιση σαμπουάν με ζευγάρι λεσβιών και παιδί τρανσέξουαλ (!!!).
— Greek ancient searcher 🇬🇷 (@ancientsearcher) January 18, 2022
Ας μου εξηγήσει-δικαιολογήσει κάποιος τι παράδειγμα και τι σκοπό έχει αυτή η ''διαφήμιση''. #cancel_pantene https://t.co/Lge60Hwcjy
Σιχαμα. Εμετός. Αηδία.
— Chris (@Born_Greek) January 18, 2022
Ποτέ ξανά αυτή την μάρκα στο σπίτι μου. Ανωμαλαρες.#cancel_pantene
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
