Μενού
  • Α-
  • Α+

Η κακοκαιρία «Ελπίς» που έχει «εισβάλει» στην Ελλάδα έφερε μαζί της πολικές θερμοκρασίες και χιόνια. Ενδεικτικό των... άγριων διαθέσεων της νέας κακοκαιρίας είναι το γεγονός ότι λίγες ώρες μετά την εισβολή της τα θερμόμετρα στην Αθήνα έδειξαν 0 βαθμούς Κελσίου και τα πρώτα χιόνια έκαναν την εμφάνισή τους σε Υμηττό, Πάρνηθα και Ιπποκράτειο Πολιτεία. Ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης προειδοποιεί πως πρόκειται για ένα ισχυρό κύμα κακοκαιρίας με μεγάλη διάρκεια το οποίο θα φέρει χιονοπτώσεις ακόμα και στην Αττική. Από την πλευρά του ο Σάκης Αρναούτογλου προβλέπει χιόνια ακόμα και στις Κυκλάδες και τα νησιά του Αιγαίου. 

Διαβάστε ακόμη: Καιρός: Προσοχή συνιστά η Πολιτική Προστασία ενόψει της κακοκαιρίας «Ελπίς»

Όπως ανέφερε ο Κλέαρχος Μαρουσάκης, πρόκειται για ένα ισχυρό κύμα κακοκαιρίας ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του θα είναι η μεγάλη διάρκεια, που θα ολοκληρωθεί την Τρίτη (25/1)  το βράδυ. Ο μετεωρολόγος τονίζει ότι πρέπει να δείξουμε μεγάλη προσοχή καθώς αναμένονται πολικές θερμοκρασίες στη βόρεια Ελλάδα και ισχυρός παγετός στα κεντρικά και βόρεια. Επίσης, αναμένονται πυκνές χιονοπτώσεις στο Αιγαίο και τα ανατολικά, αλλά και στην Αττική από το Σάββατο το μεσημέρι. Το Σάββατο οι χιονοπτώσεις θα επεκταθούν προς τα ανατολικά και τα νότια τμήματα, για να βελτιωθεί πρόσκαιρα ο καιρός από τις απογευματινές ώρες.

Την Κυριακή, θα δούμε ένα νέο κύμα χιονοπτώσεων να επηρεάζει κυρίως τα ανατολικά ηπειρωτικά και νησιά του Αιγαίου αλλά από το βράδυ της Κυριακής θα έρθει ένα νέο κύμα κακοκαιρίας το οποίο θα διαρκέσει από τη Δευτέρα μέχρι την Τετάρτη και εκτιμάται ότι θα είναι το πιο σημαντικό και θα δημιουργήσει τα περισσότερα προβλήματα. Σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη, από Δευτέρα, Τρίτη αλλά και Τετάρτη, στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα της χώρας θα έχουμε έντονες χιονοπτώσεις ενώ δεν αποκλείεται να χιονίσει ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας. Προς τα βόρεια τμήματα μάλιστα, δεν αποκλείεται να έχουμε μέχρι και χιονόστρωση. Όπως τονίζει θα έχουμε μεγάλο όγκο χιονιού σε μικρό χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με τον Σάκη Αρναούτογλου η «Ελπίς» φέρνει ισχυρές χιονοπτώσεις και στα ανατολικά ηπειρωτικά, εκτός από το Αιγαίο, τη Δευτέρα σε συνδυασμό με ισχυρούς έως πολύ ισχυρούς ανέμους. Στα ανατολικά και τα νότια ηπειρωτικά και νησιωτικά τμήματα, μεταξύ των οποίων και η Αττική, θα έχουμε τοπικές βροχές και χιονοπτώσεις πάνω από τα 200 με 300 μέτρα υψόμετρο το πρωί του Σαββάτου. Το βράδυ θα ξεκινήσουν οι χιονοπτώσεις σε Κυκλάδες και νησιά Αιγαίου. Τοπικές βροχές και παροδικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στην Αττική μέχρι το μεσημέρι αλλά όσο θα βαδίζουμε προς το απόγευμα κάποιες πρόσκαιρες μπόρες χιονιού θα πέσουν και σε περιοχές κάτω από τα 300 μέτρα υψόμετρο, έπειτα θα βελτιωθεί ο καιρός.

https://embed.windy.com/embed2.html?lat=38.186&lon=23.906&detailLat=38.186&detailLon=23.906&width=650&height=450&zoom=7&level=surface&overlay=wind&product=ecmwf&menu=&message=&marker=&calendar=now&pressure=&type=map&location=coordinates&detail=&metricWind=default&metricTemp=default&radarRange=-1

Την Κυριακή χιόνια θα έχουμε στις περισσότερες περιοχές του Αιγαίου, την Εύβοια και τη βορειοανατολική Αττική. Η υπόλοιπη χώρα χωρίς φαινόμενα. Περαιτέρω επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός τη Δευτέρα, σύμφωνα με τον Σάκη Αρναούτογλου, υποτροπή όπως λέγεται, καθώς από τα βόρεια θα υπάρξει ένταση των χιονοπτώσεων. Τα χιόνια θα φτάσουν και σε Λαμία, Βόλο, Αττική ακόμα και σε παραθαλάσσιες περιοχές. Οι χιονοπτώσεις θα είναι αρκετά ως πολύ πυκνές κατά διαστήματα κατά τη διάρκεια του δεύτερου μισού της Δευτέρας σε Μαγνησία, ανατολική Στερεά, Αττική, Εύβοια και βορειοανατολική Πελοπόννησο. Μετά το μεσημέρι τα χιόνια θα πυκνώσουν στην Αττική και ιδιαίτερα από το απόγευμα και το βράδυ της Δευτέρας. 

Αρναούτογλου: Προσοχή στην Εύβοια 

Ο Σάκης Αρναούτογλου συνιστά προσοχή σε όσους ταξιδέψουν τη Δευτέρα μεταξύ Αθήνας και Λαμίας καθώς τα χιόνια θα συνοδεύονται από δυνατούς ανέμους και θα έχουν τη μορφή χιονοθύελλας. Ιδιαίτερα αναμένεται να χτυπηθεί από την κακοκαιρία η Εύβοια, όπου τη Δευτέρα και την Τρίτη αναμένεται χιονόστρωση 40 – 50 εκατοστών. Μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης κάποιες χιονιφάδες στην Αττική, μετά ο καιρός θα βελτιωθεί αλλά χιονοθύελλες θα εκδηλωθούν στη νότια νησιωτική Ελλάδα.

Τα πρώτα χιόνια 

Η κακοκαιρία «Ελπίς» έφερε ήδη χιόνια στην Ξάνθη, με την ορεινή ζώνη να ντύνεται στα λευκά το απόγευμα της Παρασκευής, ενώ τα χιόνια έφτασαν και στην πόλη στη διάρκεια της νύχτας. Tα πρώτα χιόνια έπεσαν στα ορεινά της Θεσσαλονίκης, στο Φίλυρο και τον Χορτιάτη, ενώ ελαφριά και ολιγόλεπτη χιονόπτωση είχε, νωρίτερα, και στο κέντρο της πόλης. Χιονοπτώσεις είχαμε και στη Φλώρινα αλλά και στα ορεινά της Χαλκιδικής.Απαραίτητες είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες στις εθνικές οδούς Φλώρινας - συνοριακού σταθμού Κρυσταλλοπηγής (μέσω Βίγλας) (από το 1ο χλμ. έως το 28ο χλμ), Φλώρινας - Κοζάνης, (από το 1ο έως το 28ο χλμ), Φλώρινας - Νίκης (από το 1ο έως το 18ο χλμ) και στον κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού (Α-27) Φλώρινας – Νίκης.

Στην Αττική λόγω του χιονιά έχουν κλείσει οι εξής δρόμοι: 

  1. Λεωφόρος Διονύσου (Περιφερειακή Πεντέλης) από το ύψος του Αγίου Πέτρου προς Πεντέλη
  2. Οδός Διονύσου (Περιφερειακή Διονύσου) από το ύψος του “414” προς Ν.Μάκρη
  3. Λ. Πάρνηθος από το ύψος του τελεφερίκ και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας 

Σε δύο φάσεις η κακοκαιρία Ελπίς

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) την Παρασκευή (21/1), η κακοκαιρία Ελπίς θα εξελιχτεί σε δύο φάσεις:

  • Θα επηρεάσει την Ελλάδα από σήμερα Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2022
  • Θα επηρεάσει την Ελλάδα από τη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2022 με πιο ισχυρά φαινόμενα 

Σήμερα Σάββατο σύμφωνα με την ΕΜΥ, ξεκίνησε η πτώση της θερμοκρασίας σε όλη την Ελλάδα ενώ τα χιόνια εκδηλώνονται αρχικά σε Μακεδονία και Θράκη, για να ακολουθήσει η Θεσσαλία, η ανατολική Στερεά και η Εύβοια. Το βράδυ του Σαββάτου θα ξεκινήσει η χιονόπτωση στο Αιγαίο. 

Η πρόγνωση της ΕΜΥ για σήμερα Σάββατο 22 Ιανουαρίου: 

  • Καιρός: Νεφώσεις με βροχή ή χιονόνερο. Χιονοπτώσεις στα ορεινά και τα ημιορεινά ( ενδεικτικό υψόμετρο τα 500 μέτρα ). Πρόσκαιρη εξασθένηση αργά το απόγευμα.
  • Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και πρόσκαιρα στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 01 έως 08 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
  • Καιρός: Νεφώσεις με ασθενείς χιονοπτώσεις και γρήγορη βελτίωση. Από το απόγευμα εκ νέου θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα σημειωθούν ασθενείς χιονοπτώσεις.
  • Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 και πρόσκαιρα έως 7 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από -01 (μείον 1) έως 03 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

  • Καιρός: Τις πρωινές ώρες νεφώσεις με χιονόνερο ή χιόνι και βαθμιαία βελτίωση. Από το βράδυ εκ νέου θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα σημειωθούν τοπικές χιονοπτώσεις.
  • Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και το πρωί στην κεντρική Μακεδονία τοπικά 7 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από -04 (μείον 4) έως 03 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

  • Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά ηπειρωτικά καθώς και τα ημιορεινά της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς. Γρήγορα τα φαινόμενα θα σταματήσουν.
  • Άνεμοι: Βορειοδυτικοί 5 με 6, στο Ιόνιο 7 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 05 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

  • Καιρός: Νεφώσεις με βροχή ή χιονόνερο. Χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά και βαθμιαία ακόμα και σε πεδινές περιοχές της Θεσσαλίας και της ανατολικής Στερεάς.
  • Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και πρόσκαιρα στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 01 έως 08 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

  • Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και στην Κρήτη σποραδικές καταιγίδες. Από το απόγευμα χιονοπτώσεις στα ορεινά της Κρήτης και από τη νύχτα και στις Κυκλάδες.
  • Άνεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 5 με 6 και βαθμιαία από τα βόρεια θα στραφούν σε βόρειους το απόγευμα τοπικά έως 7 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 06 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

  • Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και στα Δωδεκάνησα σποραδικές καταιγίδες πιθανόν πρόσκαιρα ισχυρές το πρωί στα νότια. Από το βράδυ τοπικές χιονοπτώσεις στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
  • Άνεμοι: Στα βόρεια από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και πρόσκαιρα στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ. Στα υπόλοιπα δυτικοί νοτιοδυτικοί 5 με 6 που βαθμιαία θα στραφούν σε βόρειους βορειοδυτικούς, από το απόγευμα τοπικά έως 7 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 07 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.
  • Καιρός: Νεφώσεις με χιονόνερο. Χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά και βαθμιαία και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο ( ενδεικτικό υψόμετρο πάνω από τα 300 μέτρα ).
  • Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 01 έως 08 βαθμούς Κελσίου.
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA