Μενού
  • Α-
  • Α+

Σημαντική επιδείνωση του καιρού αναμένεται από τις βραδινές ώρες της Κυριακής καθώς η κακοκαιρία Ελπίς (23/1) «χτυπάει» τη χώρα. Αιτία για αυτή την επιδείνωση του καιρού είναι μια ατμοσφαιρική διαταραχή στην ανώτερη και μέση τροπόσφαιρα, η οποία κινούμενη από χθες νοτιοανατολικά προς την Ελλάδα από την περιοχή της δυτικής Ρωσίας, θα εισέλθει στον ελλαδικό χώρο από τα βόρεια-βορειοανατολικά. Η κίνηση αυτής της διαταραχής θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός βαρομετρικού χαμηλού στην περιοχή του Βορείου Αιγαίου, που θα φέρει πολλά χιόνια σε αρκετές περιοχές της χώρας.

Κακοκαιρία Ελπίς: Δείτε εδώ όλες τις εξελίξεις για τα χιόνια και την κακοκαιρία στην Ελλάδα

Ο συνδυασμός της δημιουργίας του βαρομετρικού χαμηλού και της παράλληλης ανάπτυξης μιας έντονης ατμοσφαιρικής αστάθειας, λόγω της μεταφοράς πολύ κρύων αερίων μαζών στη μέση και κατώτερη τροπόσφαιρα πάνω από την περιοχή του Αιγαίου, θα έχει ως αποτέλεσμα την εκδήλωση πυκνών χιονοπτώσεων και χιονοκαταιγίδων.

Τα εντονότερα φαινόμενα που αναμένονται λόγω της παραπάνω αλληλουχίας ατμοσφαιρικών διεργασιών, θα επηρεάσουν:

  • Αρχικά τα νησιά του Βορείου και Κεντρικού Αιγαίου, τα νοτιότερα τμήματα της Χαλκιδικής και τα νοτιοανατολικά τμήματα της Θεσσαλίας.
  • Γρήγορα και έως και τις πρώτες μεσημβρινές ώρες της Δευτέρας, πυκνές χιονοπτώσεις και χιονοκαταιγίδες θα επηρεάσουν την Ανατολική Στερεά, συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής, την Ανατολική Πελοπόννησο και τις Κυκλάδες.
  • Χιονόνερο ή χιόνι αναμένεται έως και σε πεδινές και παραθαλάσσιες περιοχές και χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά των Δωδεκανήσων κυρίως μετά τις μεσημβρινές ώρες.
  • Στην Κρήτη αναμένεται βροχή ή χιονόνερο στα πεδινά και παραθαλάσσια τμήματα και χιονοπτώσεις ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο, ενώ από τις βραδινές ώρες της Δευτέρας χιονοπτώσεις αναμένονται και σε πεδινά και παραθαλάσσια τμήματα.

Ο συνδυασμός των ισχυρών αυτών χιονοπτώσεων με τις χαμηλές θερμοκρασίες που αναμένονται, μπορεί να προκαλέσει εκτεταμένα προβλήματα σε μικρό χρονικό διάστημα στις οδικές αρτηρίες, καθώς μπορεί να σημειωθεί χιονόστρωση σε μικρό χρονικό διάστημα

Μήνυμα από το 112: «Έντονες χιονοπτώσεις το επόμενο 48ωρο. Αποφύγετε άσκοπες μετακινήσεις»

Μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε στους κατοίκους της Μαγνησίας, των Σποράδων, της Φθιώτιδας, της Εύβοιας, των βόρειων Κυκλάδων και της Λήμνου, προειδοποιώντας τους για έντονες χιονοπτώσεις το επόμενο 48ωρο και καλώντας τους να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις. Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Προειδοποίηση για έντονες χιονοπτώσεις στην περιοχή σας το επόμενο 48ωρο. Αποφύγετε άσκοπες μετακινήσεις. Χρησιμοποιείτε αντιολισθητικές αλυσίδες. Ακολουθείτε οδηγίες Αρχών. Οδηγίες προστασίας: https://bit.ly/3nSf8RL».

https://twitter.com/112Greece/status/1485289965932191746?ref_src=twsrc^tfw

Δείτε LIVE την πορεία της κακοκαιρίας

Η πρόγνωση του καιρού για τη Δευτέρα

Τη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου αναμένονται αρχικά χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινά και παραθαλάσσια νησιωτικά τμήματα του Βορείου και Κεντρικού Αιγαίου, αλλά και τα νοτιότερα τμήματα της Χαλκιδικής. Οι χιονοπτώσεις αυτές γρήγορα θα επεκταθούν στα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα έως τις μεσημβρινές ώρες και αναμένεται να είναι τοπικά ισχυρές κυρίως στη Μαγνησία, στις Σποράδες, στην Ανατολική Στερεά, συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής, στην Ανατολική Πελοπόννησο και στις Κυκλάδες.

Χιονόνερο ή χιόνι αναμένεται έως και σε πεδινά και παραθαλάσσια τμήματα και χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά των Δωδεκανήσων κυρίως μετά τις μεσημβρινές ώρες. Στην Κρήτη αναμένεται βροχή ή χιονόνερο στα πεδινά και παραθαλάσσια τμήματα και χιονοπτώσεις ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο, ενώ από τις βραδινές ώρες χιονοπτώσεις αναμένονται και σε πεδινά και παραθαλάσσια τμήματα. Τις νυχτερινές και πρώτες πρωινές ώρες θα σημειωθεί τοπικά ισχυρός παγετός, ενώ τοπικά θα επικρατήσουν συνθήκες ολικού παγετού.

Η θερμοκρασία σε πολύ χαμηλά επίπεδα και σε μικρή περαιτέρω πτώση σε όλη τη χώρα, θα κυμανθεί, στη Δυτική Μακεδονία από -14 έως -2 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από -13 έως 3, στην Ήπειρο από -13 έως 4 βαθμούς, στη Θεσσαλία από -13 έως 1, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από -12 έως 5, στα νησιά του Ιονίου από -2 έως 5 βαθμούς, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από -3 έως 2 βαθμούς, και στα υπόλοιπα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη από -4 έως 7 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες-βορειοανατολικές γενικά διευθύνσεις με εντάσεις έως 8 Μποφόρ στο Αιγαίο και έως 7 Μποφόρ στο Ιόνιο.

Στην Αττική αναμένονται αρχικά νεφώσεις με τοπικές και ασθενείς χιονοπτώσεις στα βόρεια του νομού. Γρήγορα ο καιρός έως τις μεσημβρινές ώρες θα επιδεινωθεί και θα σημειωθούν χιονοπτώσεις έως και τα πεδινά και παραθαλάσσια τμήματα. Οι χιονοπτώσεις θα είναι τοπικά ισχυρές κυρίως μετά τις μεσημβρινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν γενικά βόρειοι με εντάσεις έως 5-6 Μποφόρ και στα ανατολικά πρόσκαιρα έως 7 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -5 έως 1 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί με εντάσεις έως 3 Μποφόρ και στο Θερμαϊκό έως 5 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -3 έως 3 βαθμούς.

Μαρουσάκης: Αλυσίδες ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας

Η κακοκαιρία «Ελπίς» έχει έρθει στη χώρα μας... φορτωμένη για τα καλά και αναμένεται να ρίξει πολύ χιόνι τις επόμενες ώρες, αρχής γενομένης από το βράδυ της Κυριακής, ενώ το... κυρίως πιάτο θα σερβιριστεί τη Δευτέρα, οπότε κι αναμένεται χιονόστρωση ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας. Μάλιστα, σύμφωνα τον μετεωρολόγο Κλέαρχο Μαρουσάκη, η χιονόπτωση θα είναι τέτοια, που ενδεχομένως θα χρειαστούν αντιολισθητικές αλυσίδες ακόμα και για την μετακίνηση στο κέντρο της πόλης!

Μάλιστα, όπως έγραψε χαρακτηριστικά: «Μέσα στη νύχτα αλλά κυρίως αύριο περνάμε στο πιο “βαρύ” κύμα αυτής της χιονο-κακοκαιρίας με πολλές περιοχές στο Αιγαίο ή και που βλέπουν προς αυτό να βάζουν πολλά εκατοστά χιονιού». Τόνισε, δε, πως: «Στις περιοχές που θα επηρεαστούν συμπεριλαμβάνεται και η Αττική όπου πολύ πιθανό να χρειαστούν αλυσίδες για την κίνηση των οχημάτων σε αρκετές περιοχές του νομού, πιθανόν και στο κέντρο της πόλης». Ο ίδιος έκανε λόγο για ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες που δεν αποκλείεται να φτάσουν του -20°C στα βόρεια της χώρας.

Αναλυτικά, η ανάρτησή του:

Σε εγρήγορση ο μηχανισμός της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας

Παράλληλα, σε αρκετά χωριά της κεντρικής και της νότιας Εύβοιας το κύμα της κακοκαιρίας «Ελπίς» έχει κάνει αισθητή την παρουσία του. Πρόκειται κυρίως για ορεινά χωριά όπου το χιόνι το απόγευμα της Κυριακής ξεπέρασε τους 10-20 πόντους, ενώ σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων εκεί αναμένεται να εξελιχθεί φαινόμενο τις επόμενες ημέρες. Σε χωριά του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου αλλά και σε χωριά του Δήμου Καρύστου τα φαινόμενα είναι ιδιαίτερα έντονα, ενώ τα μηχανήματα των δήμων και της περιφέρειας καταβάλουν προσπάθεια για να κρατήσουν τους δρόμους ανοιχτούς. Είναι χαρακτηριστικό πως οι χιονοπτώσεις συνοδεύονται από ισχυρούς ανέμους από την πλευρά του Αιγαίου, αλλά και χαμηλές θερμοκρασίες.

Σε νεώτερη ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Στερεάς παραμένουν και οξύνονται τα προβλήματα σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου και ειδικότερα είναι αναγκαίες οι αντιολισθητικές αλυσίδες:

Στην Εύβοια:

  • Στην Επαρχιακή Οδό Αγίου Αθανασίου - Γλυφάδας.
  • Στην Επαρχιακή Οδό Κοντοδεσποτίου - Αγίας Σοφίας.
  • Στην Επαρχιακή Οδό Στενής - Στροπώνων.
  • Στην Επαρχιακή Οδό Λεπούρων - Καρύστου, από την 44,5η χ/θ (Πόρτο Λάφια) έως την 57η χ/θ (Διασταύρωση Μαρμαρίου).
  • Στην Επαρχιακή Οδό Λεπούρων - Στύρων, από Μεσοχώρια έως Στύρα (Παλαιό οδικό δίκτυο).
  • Στην Επαρχιακή Οδό Βουτά - Παπάδων (μέσω Κοκκινομηλίας).
  • Στην Επαρχιακή Οδό Βουτά - Ροβιές.
  • Στην Επαρχιακή Οδό Κύμης - Ν. Αρτάκης, από την 6η χ/θ έως την 17η χ/θ.
  • Στην Επαρχιακή Οδό Μονοδρίου - Αμαρύνθου, από την 3η χ/θ έως την 15η χ/θ.
  • Στην Επαρχιακή Οδό Κύμης - Ανδρονιάνων, από την 5η χ/θ έως την 10η χ/θ.

Στη Βοιωτία

  • Στην Επαρχιακή Οδό Αράχοβας - Επταλόφου, από την 13,500η χ/θ (διασταύρωση Σκαμνού) έως το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού (θέση Κελάρια).
  • Στην Επαρχιακή οδό Αράχοβας - Επταλόφου, από την 4η έως την 16η χ/θ (όρια με Φωκίδα).
  • Στην Επαρχιακή Οδό Φυλής - Δερβενοχωρίων - Ερυθρών Αττικής, από την Μονή Κλειστών έως το χωριό Δάφνη.
  • Στην Εθνική Οδό Μαγούλας - Οινόης Σχηματαρίου, από την 10η χ/θ (θέση «Καμάρι») έως την 25η χ/θ (θέση «'Αγιος Αθανάσιος»).

Στην Ευρυτανία

  • Στην Παλαιά Εθνική Οδό Καρπενησίου - Λαμίας (Ράχες Τυμφρηστού).
  • Στην Επαρχιακή Οδό Καρπενησίου - Χιονοδρομικού Κέντρου Καρπενησίου, από την 1η χ/θ έως την 15η χ/θ.
  • Στην Επαρχιακή Οδό Καρπενησίου - Φουρνά - Καρδίτσας, από την 12η χ/θ θέση «Βράχος», μέχρι τα όρια με το Νομό Καρδίτσας, θέση «Ζαχαράκι».
  • Στην Επαρχιακή Οδό Καρπενησίου- Κρικέλλου - Δομνίστας, από την 12η χ/θ έως την 25η χ/θ.
  • Στην Επαρχιακή Οδό Καρπενησίου - Προυσού - Αγρινίου, από την 35η χ/θ θέση «Αραποκέφαλα» έως την 45η χ/θ.

Σε ετοιμότητα η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

Σε «κόκκινο» συναγερμό βρίσκεται και η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας καθώς πριν λίγο ολοκληρώθηκε τηλεδιάσκεψη την οποία συγκάλεσε ο περιφερειάρχης Στερεάς Φάνης Σπανός. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας Στερεάς κρίθηκε ότι το πρώτο κύμα της κακοκαιρίας αντιμετωπίστηκε ικανοποιητικά και έτσι κρατήθηκε ανοιχτό το εθνικό δίκτυο αλλά και συνολικά το επαρχιακό δίκτυο της περιφέρειας.

Υπήρξε συνδρομή και στους δήμους για τη διάνοιξη συγκεκριμένων τμημάτων του οδικού δικτύου που αντιμετώπιζαν πρόβλημα. Εκτιμήθηκε ακόμη πως όλος ο μηχανισμός της περιφέρειας θα πρέπει να παραμείνει σε πλήρη ετοιμότητα μιας και όπως εκτιμούν θα είναι περισσότερο έντονα τα φαινόμενα ιδιαίτερα στην Στερεά Ελλάδα.

«Αναμένουμε ένταση του καιρικού φαινομένου τις επόμενες ώρες και προετοιμαζόμαστε για να ανταπεξέλθουμε» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειάρχης κ. Σπανός λίγο μετά το τέλος της συνδιάσκεψης και συμπληρώνει: «Συνεργαζόμαστε με τους δήμους, την Πολιτική Προστασία, την Αστυνομία, την Πυροσβεστική, την 5η Υγειονομική Περιφέρεια, το ΕΚΑΒ και τον ΔΕΔΔΗΕ, ώστε να αντιμετωπιστεί όποιο φαινόμενο παρουσιαστεί. Συνεχίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις και καλούμε τους πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας και να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA