Μενού
  • Α-
  • Α+

Μια από τις πιο δύσκολες νύχτες των τελευταίων χρόνων έζησε μεγάλο μέρος της χώρας εξαιτίας της κακοκαιρίας Ελπίς και, πλέον, όλοι προετοιμάζονται για να ζήσουν και μια εξίσου δύσκολη μέρα αφού ο παγετός είναι ισχυρός και τα φαινόμενα, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους δεν πρόκειται να σταματήσουν πριν το μεσημέρι!

Διαβάστε ακόμη: Καιρός – Κακοκαιρία Ελπίς: Τα χιόνια σταματούν και έρχεται ο ολικός παγετός – Πού θα εκδηλωθούν φαινόμενα σήμερα

Είναι ενδεικτικό πως η πυροσβεστική δέχθηκε πάνω από 800 κλήσεις (κυρίως) για πτώσεις δέντρων και απεγκλωβισμούς και περισσότερες από 60 κλήσεις για μεταφορές ανθρώπων που έπρεπε να υποβληθούν σε αιμοκάθαρση!

Τα εκχιονιστικά των δήμων και της περιφέρειας, μαζί με πυροσβέστες, αστυνομικούς και τον στρατό έδωσαν ολονύχτια μάχη, σε πολικές συνθήκες, στην Αττική προκειμένου να παράσχουν βοήθεια σε πολίτες που εγκλωβίστηκαν στα αυτοκίνητά τους στην Αττική Οδό. Τα συνεργεία επιχειρούσαν όλη τη νύχτα με τη χιονόπτωση να συνεχίζεται ανά διαστήματα με σφοδρότητα αλλά δεν κατέστη δυνατό, μέχρι και αυτή την ώρα να απεγκλωβιστούν όλοι οι οδηγοί.

Η Περιφέρεια Αττικής, η Εύβοια, η Βοιωτία, οι Κυκλάδες, η Κρήτη, οι Σποράδες και τα Δωδεκάνησα κηρύσσονται σε κατάσταση ειδικής κινητοποίησης πολιτικής προστασίας λόγω προειδοποίησης για εκδήλωση αυξημένης διακινδύνευσης συμβάντων φυσικών καταστροφών και τη λήψη σχετικών έκτακτων μέτρων.

Την εξαιρετικά δύσκολη αυτή κατάσταση, έκαναν ακόμα πιο δύσκολη, οι διακοπές ρεύματος (σε κάποιες περιοχές ολιγόλεπτες σε άλλες παλι πολύωρες) που βύθιζαν στο σκοτάδι εκατοντάδες νοικοκυριά τα οποία μέσα σε αυτές τις συνθήκες έμεναν χωρίς θέρμανση!

Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε η Τροχαία αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στην Εθνική Οδό Αθηνών - Κορίνθου. Σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση, ωστόσο, η κυκλοφορία έχει διακοπεί:

  • Στην Αττική Οδό και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας
  • Στη Δ.Π.Λ. Υμηττού και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας
  • Στην Περιφερειακή Αιγάλεω και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας

Σε ποιες περιοχές θα ισχύσει γενική αργία την Τρίτη

Διευκρινίσεις για τη γενική αργία που θα ισχύσει την Τρίτη 25 Ιανουαρίου σε Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα, λόγω της κακοκαιρίας «Ελπίς» έδωσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης σε έκτακτη ενημέρωση.

Συγκεκριμένα, αναστέλλεται η λειτουργία όλων των δημοσίων υπηρεσιών, εξαιρουμένων των υπηρεσιών των ΟΤΑ Α και Β βαθμού, των ενόπλων δυνάμεων και σωμάτων ασφαλείας, των δημοσίων δομών υγείας και άλλων υπηρεσιών η λειτουργία των οποίων είναι αναγκαία για τη διαχείριση του φαινομένου κατά την κρίση του προϊσταμένου της οικίας οργανικής μονάδας.

Τα ΜΜΜ θα λειτουργούν όπου είναι εφικτό (Τα σταθερής τροχιάς θα λειτουργήσουν και τα κινούμενα όπου είναι δυνατόν).

Στις περιοχές αυτές δεν θα λειτουργήσει καμιά βαθμίδα εκπαίδευσης (ούτε τηλεκπαίδευση – δημόσια και ιδιωτική εκπαίδευση), οι βρεφικοί, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών, τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών και ατόμων με αναπηρία και τα κέντρα διημέρευσης ημερήσιας Φροντίδας. (Η τηλεκπαίδευση δεν θα πραγματοποιηθεί διότι θα απουσιάζει το διοικητικό προσωπικό που είναι αναγκαίο για την παροχή της).

Αναστέλλεται επίσης, η λειτουργία των ιδιωτικών επιχειρήσεων, πλην των καταστημάτων τροφίμων, φαρμακείων και άλλων δομών υγείας, πρατηρίων υγρών καυσίμων και άλλων επιχειρήσεων που λειτουργούν κατά τις αργίες όπως επίσης επιχειρήσεων η λειτουργία των οποίων συμβάλλει στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κακοκαιρίας.

Ποια σχολεία σε όλη την Ελλάδα θα είναι κλειστά την Τρίτη

Σε Αττική, Βοιωτία, Εύβοια, Κυκλάδες, Σποράδες, Κρήτη και Δωδεκάνησα, θα υπάρξει γενική αργία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ενώ δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία σε όλες τις βαθμίδες ούτε με τηλεκπαίδευση.

Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία, την Τρίτη, σε δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών. Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσαν οι δήμοι, δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία στους δήμους Λαγκαδά και Βόλβης, στον δήμο Κιλκίς και στον δήμο Αλμωπίας Πέλλας.

Στον δήμο Κασσάνδρας Χαλκιδικής τα μαθήματα θα ξεκινήσουν μια ώρα αργότερα. Τα λεωφορεία που μεταφέρουν στους μαθητές στα σχολεία θα βρίσκονται και αυτά στα προκαθορισμένα σημεία μια ώρα αργότερα.

Οι χαμηλές θερμοκρασίες και ο παγετός που επικρατεί σε πολλές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, καθώς και οι εκκρεμότητες με τους ελέγχους των δευτεροβάθμιων επιτροπών των σχολικών μονάδων στην ΠΕ Φλώρινας εξαιτίας του σεισμού, υποχρεώνει τους δημάρχους να προβούν είτε στο κλείσιμο των σχολείων είτε στην τροποποίηση του προγράμματος λειτουργίας τους για αύριο.

Στην ΠΕ Φλώρινας οι σχολικές μονάδες θα παραμείνουν κλειστές στο δήμο Φλώρινας και στον δήμο Αμυνταίου, ενώ η έναρξη των μαθημάτων στον δήμο Πρεσπών θα γίνει στις 9.15 πμ.

Στην ΠΕ Κοζάνης οι σχολικές μονάδες θα παραμείνουν κλειστές στον Δήμο Εορδαίας και στον Δήμο Βοίου, ενώ στους Δήμους Κοζάνης, Βελβεντού και Σερβίων τα μαθήματα θα ξεκινήσουν στις 10.00 πμ.

Στην ΠΕ Καστοριάς και στους δήμους Άργους Ορεστικού και Νεστορίου τα μαθήματα θα ξεκινήσουν στις 9.15 πμ, ενώ στον δήμο Καστοριάς η έναρξη θα γίνει στις 10 πμ.

Στην ΠΕ Γρεβενών και στους δύο δήμους Γρεβενών και Δεσκάτης η έναρξη των μαθημάτων θα γίνει στις 10.00 πμ.

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία σε Αχαΐα, Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία, με αποφάσεις των αντιπεριφερειάρχων Χαράλαμπου Μπονάνου, Βασίλη Γιαννόπουλου και Μαρίας Σαλμά, αντίστοιχα. Η απόφαση ελήφθη, όπως ανακοινώθηκε, λόγω της αδυναμίας τήρησης των υγειονομικών πρωτοκόλλων στις σχολικές αίθουσες, όπως για παράδειγμα ανοικτά παράθυρα και πόρτες, εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών που αναμένεται να επικρατήσουν, αλλά και του παγετού κατά τις πρωινές ώρες που ενδέχεται να δημιουργήσει προβλήματα και κινδύνους κατά την μετακίνηση εκπαιδευτικών και μαθητών.

Επίσης, δεν θα λειτουργήσουν οι παιδικοί σταθμοί στο δήμο Πατρέων και σε όλη την περιφερειακή ενότητα Ηλείας.

Με απόφαση του αντιδημάρχου Ζακύνθου κ. Νικήτα Σπίνου, κλειστά θα παραμείνουν όλα τα σχολεία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών και των συνθηκών της πανδημίας. Στη σχετική ανακοίνωση υπενθυμίζεται ότι επιβάλλεται ο εξωτερικός αερισμός των αιθουσών των σχολείων λόγω covid-19, και σε συνδυασμό με τις χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στην περιοχή, κάνουν την παραμονή στην αίθουσα αδύνατη.

Εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών και των χαμηλών θερμοκρασιών εκδόθηκε απόφαση από τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Φθιώτιδας που ορίζει τη μη λειτουργία των σχολείων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο Νομό Φθιώτιδας και την την Τρίτη. Παράλληλα, οι παιδικοί σταθμοί του Νομού Φθιώτιδας θα είναι κλειστοί.

Ο Δήμαρχος Νοτίου Πηλίου Μιχάλης Μιτζικός αποφάσισε την αναστολή λειτουργίας κόλων των Σχολικών Μονάδων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Νοτίου Πηλίου, λόγω ιδιαιτέρα χαμηλών θερμοκρασιών και έντονων καιρικών φαινομένων, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ε.Μ.Υ.

Κλειστά θα είναι όλα τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στον Δήμο Ξάνθης. Ειδικότερα, ο Δήμαρχος Ξάνθης Μανώλης Τσέπελης αποφάσισε την αναστολή της λειτουργίας των σχολικών μονάδων όλων των βαθμίδων Εκπαίδευσης που βρίσκονται στα όρια του Δήμου, την Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022, εξαιτίας του πολικού ψύχους που θα επικρατήσει στην περιοχή.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA