Μενού
  • Α-
  • Α+

Μια Αθήνα, ένα τεράστιο πάρκινγκ. Αυτή είναι η εικόνα που επικρατεί μέχρι αυτή την ώρα, μετά το καταστροφικό πέρασμα της κακοκαιρίας «Ελπίς». Ολη η Αττική, από άκρη σε άκρη, μοιάζει με ένα απέραντο πάρκινγκ, καθώς εκατοντάδες αυτοκίνητα, σε διάφορα μέρη, είναι παρατημένα μέσα στη μέση του δρόμου, καθώς οι οδηγοί δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα άλλο παρά να τα αφήσουν και να φύγουν με τα πόδια.

Και μπορεί στην Αττική Οδό να δίνει μάχη προκειμένου να απεγκλωβιστούν τα 3.000 αυτοκίνητα που παρέμειναν εκεί όλο το βράδυ, ωστόσο, η κατάσταση παραμένει δύσκολη σε κεντρικούς άξονες της Αττικής. Στη Μεσογείων, στην Κατεχάκη, στο Παγκράτι, σε αρκετές περιοχές στα Νότια Προάστια, αυτοκίνητα είναι μέσα στη μέση ή την άκρη του δρόμου και οι ιδιοκτήτες τους προσπαθούν να τα απεγκλωβίσουν.

Οι Αρχές δεν ξέρουν πού να πρωτοπάνε για να δώσουν λύση, με αποτέλεσμα πολλοί οδηγοί να αποχωρούν άπραγοι, επιστρέφοντας στο σπίτι τους περιμένοντας προφανώς να λιώσουν τα χιόνια για να πάρουν το αμάξι τους. Είναι ενδεικτικό ότι πολλά σημεία στην Αττική, μετατράπηκαν σε αυτοσχέδια πάρκινγκ από τους οδηγούς και η κατάσταση που αντίκρυσαν σήμερα τα κανάλια που επισκέφθηκαν τα σημεία ήταν πραγματικά πέρα από κάθε φαντασία.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση απεγκλωβισμού των οχημάτων που παραμένουν για περισσότερες από 24 ώρες στην Αττική Οδό, μιας και οι περισσότεροι οδηγοί κι επιβάτες έχουν απομακρυνθεί, ενώ παράλληλα, καταβάλλονται προσπάθειες για να επανέλθει το δίκτυο ηλεκτροδότησης στις περιοχές που υπάρχουν προβλήματα που δημιούργησαν τα χιόνια που έφερε η σφοδρή κακοκαιρία Ελπίς.

Από τις 20:00 περίπου της Δευτέρας (24/1) η κυβέρνηση ζήτησε την συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων, με τον Στρατό, την Αστυνομία κι εθελοντικές ομάδες, να δίνουν μάχη με το χρόνο για να προμηθεύσουν με κουβέρτες, νερό και φαγώσιμα τους χιλιάδες εγκλωβισμένους οδηγούς κι επιβάτες των οχημάτων στην Αττική Οδό. Υπολογίζεται ότι περίπου 3.000 οχήματα εγκλωβίστηκαν και θα αποζημιωθούν με 2.000 ευρώ από την εταιρεία, ενώ με 1.000 ευρώ θα αποζημιωθούν και οι επιβάτες της ΤΡΑΙΝΟΣΕ που κόλλησαν για πολλές ώρες στα ακινητοποιημένα τρένα των δρομολογίων Αθήνας - Θεσσαλονίκης.

Αττική Οδός - Διάσπαρτα οχήματα

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από την εταιρεία να καταβάλλει αποζημίωση 2.000 ευρώ για κάθε όχημα που εγκλωβίστηκε, ενώ νωρίτερα το πρωί της Τρίτης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου είχε μιλήσει για το ενδεχόμενο να κατατεθεί από το κράτος αγωγή κατά της ιδιωτικής εταιρείας, που διαχειρίζεται την Αττική Οδό, για τα όσα συνέβησαν από το μεσημέρι της Δευτέρας με τον εγκλωβισμό και εγκατάλειψη των οδηγών. Στην παρούσα φάση η Πυροσβεστική απομακρύνει τα οχήματα που έχουν μείνει ακινητοποιημένα στην Αττική Οδό και τα τοποθετεί στη ΛΕΑ για να περάσουν τα μεγάλα εκχιονιστικά και να ανοίξουν τους δρόμους.

Καιρός - Ελπίς: Πώς εξελίσσεται το μέτωπο της κακοκαιρίας

Σε ό,τι αφορά στον καιρό, μέχρι και το απόγευμα της Τρίτης στα ανατολικά και βόρεια τμήματα του νομού της Αττικής αναμένεται να συνεχιστούν οι σποραδικές χιονοπτώσεις το απόγευμα, καθώς και τη νύχτα, ωστόσο, από αύριο Τετάρτη (26/1), παρά τον περιορισμό των φαινομένων αναμένεται να επικρατήσει παγετός, λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών, κάτι που σημαίνει ότι οι δρόμοι και τα πεζοδρόμια θα κρύβουν μεγάλες παγίδες και χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Τα φαινόμενα μετατοπίζονται από την Αττικοβοιωτία και την Εύβοια στο ανατολικό Αιγαίο και την Κρήτη, η οποία αναμένεται τις επόμενες ώρες να δεχθεί μεγάλο όγκο χιονιού.

Κλειστοί δρόμοι στην Αττική

Σύμφωνα με τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, εξακολουθεί μέχρι αυτήν την ώρα η καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας στα εξής σημεία:

α) Διακοπή της κυκλοφορίας:

  1. Επί της Λεωφόρου Πάρνηθος, από το ύψος του τελεφερίκ και στα δυο (2) ρεύματα κυκλοφορίας.
  2. Π.Ε.Ο. Αθηνών - Θήβας, ύψος πρατηρίου υγρών καυσίμων Cyclon ρεύμα κυκλοφορίας προς Θήβα, απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών.
  3. Επί της οδού Διονύσου, από το ύψος του «414» ΣΝΕΝ προς τον Αγ. Πέτρο (Πεντέλη).
  4. Επί της Ν.Ε.Ο.Α.Λ και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας, από στο ύψος του Α/Κ Καλυφτάκη (χ/θ 20,060), μέχρι την χ/θ 58,520 (όρια Αττικής) απαγόρευση κυκλοφορίας παντός είδους βαρέως οχήματος μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων.
  5. Επί της συνέχειας της οδού Αναστάσεως (Παπάγου) και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από τα κοιμητήρια Παπάγου προς τον Υμηττό.
  6. Επί της Λ. Διονύσου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από την περιοχή της Ανατολής Ν. Μάκρη προς την Πεντέλη.
  7. Επί της ανωνύμου οδού (Καισαριανή) και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από το ύψος Καλοπούλα προς τον Υμηττό.
  8. Επί της Λ. Φυλής, από το ύψος της ταβέρνας « Το νέο φαράγγι» έως τα όρια της Αττικής και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.
  9. Επί της οδού Τατοϊου από το ύψος της οδού Χλόης έως τα Βασιλικά Κτήματα και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας
  10. Επί της οδού Τατοϊου από το ύψος του οικισμού Άγιος Μερκούριος έως το ύψος της Ιπποκράτειου Πολιτείας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.
  11. Επί της Ε.Ο. Οινόης - Μαγούλας από το ύψος του εργοστασίου ΤΙΤΑΝ, ρεύμα κυκλοφορίας προς Βοιωτία.
  12. Επί της Ε.Ο. Μεγάρων- Αλεποχωρίου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας από το 12ο χλμ. θέση Λούμπα προς τα Μέγαρα.
  13. Επί της Λ. Παν. Κανελλοπούλου και στα δύο ρεύματα, από την οδό Πίνδου προς την Περιφερειακή Υμηττού.
  14. Επί της Λ. Ελ. Βενιζέλου (Ηλιούπολη) , και στα δύο ρεύματα από την πλατεία 28ης Οκτωβρίου προς την Περιφερειακή Καρέα.
  15. Επί της Λ. Παν. Κανελλοπούλου και στα δύο ρεύματα, από τη Λ. Μεσογείων μέχρι την οδό Πίνδου.
  16. Επί της Αττικής Οδού και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, διακοπή κυκλοφορίας παντός είδους οχήματος
  17. Επί της Δ.Π.Λ. Υμηττού και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, διακοπή κυκλοφορίας παντός είδους οχήματος
  18. Επί της Περιφερειακής Αιγάλεω και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, διακοπή κυκλοφορίας παντός είδους οχήματος
  19. Επί της Επαρχιακής οδού Αλεποχωρίου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας από τη χ/θ 7 στα Μέγαρα.
  20. Επί της Επαρχιακής Οδού Μεγάρων Χανίου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας από τη θέση Δίστρατο (χ/θ 5) στην περιοχή των Μεγάρων

β) Κίνηση των οχημάτων μόνο σε όσα φέρουν αντιολισθητικές αλυσίδες:

1) Επί της Ν.Ε.Ο.Α.Λ. και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας άπαντα οχήματα.

2) Επί της Π.Ε.Ο. Αθηνών - Θήβας, από ύψος πρατηρίου υγρών καυσίμων Cyclon έως τα όρια Αττικής και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Διακοπές ρεύματος - Πού υπάρχουν βλάβες, πότε θα αποκατασταθούν

Σε νεότερη ενημέρωσή του, το μεσημέρι της Τρίτης (25.01.2022), ο ΔΕΔΔΗΕ αναφέρει ότι συνεχίζονται με πυρετώδεις ρυθμούς οι εργασίες αποκατάστασης των βλαβών που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία, προκειμένου χιλιάδες νοικοκυριά να έχουν ξανά ρεύμα άμεσα.   Σε ό,τι αφορά στην Αττική, επιδιορθώνονται οι βλάβες σε 37 γραμμές. Οι συγκεκριμένες περιοχές που αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουν, όχι στο σύνολο αλλά σε επίπεδο γειτονιάς, προβλήματα ηλεκτροδότησης, είναι: η Αγία Παρασκευή, ο Παπάγος, ο Χολαργός, το Χαλάνδρι, ενώ οι βλάβες έχουν αποκατασταθεί στο Π. Ψυχικό και στη Φιλοθέη και οι εν λόγω περιοχές έχουν ήδη αρχίσει να ηλεκτροδοτούνται.

Πιο εκτεταμένα προβλήματα εντοπίζονται στην Ανατολική Αττική και συγκεκριμένα στις περιοχές Νέα Μάκρη, Πικέρμι, Γραμματικό, Καλέντζι, Βουτσά, Λαύριο, Κάτω Σούλι, Μαραθώνας, Καλύβια και Κερατέα, όπου εκεί η αποκατάσταση είναι δυσκολότερη λόγω της δύσκολης πρόσβασης στα σημεία όπου εντοπίζεται το πρόβλημα. Όσον αφορά στα νησιά, όλες οι βλάβες έχουν αποκατασταθεί πλην ενός οικισμού στο Ηράκλειο, τμήματος ενός χωριού στη Νάξο και μιας τουριστικής περιοχής στη Σέριφο. Στην Κεντρική Ελλάδα υπάρχουν βλάβες στην περιοχή του Αγίου Κωσταντίνου, σε 4 οικισμούς στη Λιβαδειά, έναν στη Θήβα, 3 στη Βοιωτία και περί τους 10 στην Αταλάντη. Στην Εύβοια εντοπίζονται βλάβες σε 6 οικισμούς στo Βόρειο τμήμα του νησιού και περί τους 15 οικισμούς στο Νότιο. Επισημαίνεται ότι το μεγαλύτερο μέρος αυτών θα έχει αποκατασταθεί μέχρι το βράδυ.

Κλειστά σχολεία, μαγαζιά, τράπεζες

Με το ίδιο καθεστώς θα κινηθεί και η αυριανή μέρα, καθώς έχει κηρυχθεί αργία για Αττική, Βοιωτία, Δωδεκάνησα, Κρήτη κι Εύβοια. Τα σχολεία θα μείνουν κλειστά ενώ δεν θα γίνει και τηλεκπαίδευση. Κλειστά θα είναι και τα εμπορικά μαγαζιά όπως και οι τράπεζες, ενώ σούπερ μάρκετ και καταστήματα τροφίμων θα λειτουργήσουν 10:00 πμ. με 6:00μ.μ.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA