Μενού
  • Α-
  • Α+

Το 1,5% του ελληνικού πληθυσμού είναι ενεργά κρούσματα κορονοϊού, αποκάλυψε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης στο υπουργείο Υγείας η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου. Σύμφωνα με την ίδια, η χώρα μας βρίσκεται στο «βαθύ κόκκινο» του επιδημιολογικού χάρτη ενώ οι ειδικοί αποφάσισαν να μην προχωρήσουν σε μία γενναία χαλάρωση των μέτρων για τρεις λόγους. 

Διαβάστε ακόμη: Κορονοϊός: Η μετάλλαξη Ομικρον κυριάρχησε στη χώρα τον Ιανουάριο

«Η χαλάρωση των μέτρων συζητήθηκε στη συνεδρίαση, ας μην ξεχνάτε ότι είμαστε και εμείς στην κοινωνία, ζούμε ανάμεσά σας» είπε η κυρία Παπαευαγγέλου και σημείωσε πως η επιτροπή αποφάσισε μόνο να αυξήσει τα άτομα στα τραπέζια στην εστίαση επειδή τους ειδικούς απασχολεί το επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο σε όλη τη χώρα, η αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας (άνω των 55 ετών) και η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ). «Ο ιός θα βρει τους ανεμβολίαστους και θα τους μολύνει. Πρέπει να μάθουμε να συνυπάρχουμε με τον ιό. Ο καθένας πρέπει να πάρει τις αποφάσεις του» τόνισε. 

Σοβαρό σύνδρομο MIS-C σε ανεμβολίαστα παιδιά

«Το σύνδρομο MIS-C είναι από την άνοιξη του 2020 τότε λέγαμε ότι τα παιδιά πάσχανε από κάτι που έμοιαζε με τη νόσο Καβασάκι. Το σύνδρομο MIS-C εμφανίζεται στα παιδιά ανεξάρτητα από βαρύτητα νόσου. Στην Ελλάδα μέχρι το τέλος του 2021 είχαν νοσηλευτεί 119 παιδιά με διάμεση ηλικία τα 8 ετών. Σημαντικό ποσοστό εμφάνισε επιπλοκές στην καρδιά, 2 στα 10 εισήχθησαν σε ΜΕΘ», ανέφερε η κυρία Παπαευαγγέλου. Ταυτόχρονα σημείωσε πως είναι λογικό «να δούμε αύξηση των περιστατικών MIS-C 8 εβδομάδες μετά την αύξηση των κρουσμάτων».  Η Βάνα Παπαευαγγέλου συμβούλεψε τους γονείς να απευθυνθούν σε παιδίατρο σε περίπτωση που το παιδί εμφανίσει υψηλό πυρετό μετά τη νόσηση. Ταυτόχρονα αναφέρθηκε σε μελέτη σύμφωνα με την οποία το σύνδρομο MIS-C εκδηλώνεται πιο βαριά σε παιδιά που είναι ανεμβολίαστα, γεγονός που αποτέλεσε έναν από τους λόγους που οδήγησαν την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού να ζητήσει τη χορήγηση του εμβολίου της Pfizer σε παιδιά άνω των 5 ετών.

Οι περιοχές που προβληματίζουν 

«Δεν παρατηρείται σημαντική διαφοροποίηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Η μεγάλη διασπορά της λοίμωξης σε όλη την επικράτεια και ο μεγάλος αριθμός των ενεργών κρουσμάτων δεν επιτρέπει την αποκλιμάκωση του κύματος» είπε η Βάνα Παπαευαγγέλου και σημείωσε πως η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι τα 34 έτη ενώ το 1/3 των συνολικών κρουσμάτων αφορά παιδιά κάτω των 17 ετών. Το ποσοστό θετικότητας στην επικράτεια είναι 2,4%.  Ωστόσο υπάρχουν κάποιες περιοχές που προβληματίζουν τους ειδικούς καθώς έχουν θετικότητα άνω του 4%. Πρόκειται για την Κρήτη, την Βοιωτία, την Εύβοια, τη Θράκη, περιοχές της Αττικής αλλά και κάποια νησιά, σύμφωνα με την κυρία Παπευαγγέλου. «Η πίεση στο ΕΣΥ παραμένει, παρατηρείται σταδιακή μείωση του αριθμού στις ΜΕΘ και μέσα στις επόμενες 15 ημέρες υπολογίζεται πως ο αριθμός των διασωληνωμένων θα φτάσει τους 450. Ο αριθμός των νεκρών παραμένει υψηλός αλλά έχει αρχίσει να διαφαίνεται μείωση», ανέφερε. 

Η νόσηση δεν προσφέρει καμία προστασία - Ποιοι κινδυνεύουν 

«Η προηγούμενη νόσηση από κορονοϊό δεν προσφέρει σχεδόν καμία προστασία. Ο κίνδυνος σοβαρής νόσησης μειώθηκε κατά τη διάρκεια κύματος της Ομικρον» είπε η κυρία Παπαευαγγέλου. Ταυτόχρονα τόνισε πως ο εμβολιασμός προσφέρει προστασία από σοβαρή νόσηση. Αναφέρθηκε σε μελέτη σύμφωνα με την οποία οι ανεμβολίαστοι άνδρες άνω των 65 ετών και οι ανεμβολίαστοι άνδρες άνω των 40 με υποκείμενα νοσήματα, κινδυνεύουν από σοβαρή νόσηση, ανεξαρτήτως της μετάλλαξης από την οποία θα μολυνθούν. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA