Μενού
  • Α-
  • Α+

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία απεγκλωβισμού των δύο οδηγών που βρίσκονταν στο γκαράζ του πλοίου στα οχήματά τους, όταν ξέσπασε η φωτιά στο Euroferry Olympia ανοιχτά της θαλάσσιας περιοχής βορειοανατολικά της νήσου Ερεικούσας. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες βρίσκονται σε επικοινωνία με τα σωστικά συνεργεία που προσπαθούν να τους κατευθύνουν σε ασφαλές σημείο ώστε να προσεγγίσει Super Puma ελικόπτερο και να τους απομακρύνει από το φλεγόμενο πλοίο. 

Την ίδια στιγμή οι διασωθέντες φτάνουν σταδιακά στην Κέρκυρα όπου και πραγματοποιείται ταυτοποίησή τους και καταμέτρηση, ώστε να διαπιστωθεί εάν και πόσοι αγνοούμενοι υπάρχουν. Σημειώνεται πως νωρίτερα και αφού είχε ολοκληρωθεί η επιβίβασή τους στις λέμβους υπήρχαν πληροφορίες για 10 και πλέον αγνοούμενους. Στην Κέρκυρα υπάρχουν συνεργεία πρώτων βοηθειών καθώς και ασθενοφόρα ώστε να παραλάβει διασωθέντες που χρίσουν βοήθειας, αν και πέρα από ένα άτομο με αναπνευστικά προβλήματα δεν έχουν αναφερθεί άλλοι τραυματισμοί.

Η φωτιά ξέσπασε τα ξημερώματα στο πλοίο με την ιταλική σημαία, πιθανότατα από τον χώρο του γκαράζ και γρήγορα εξαπλώθηκε στα καταστρώματα. Όπως αναφέρουν οι αυτόπτες μάρτυρες οι φλόγες έφτασαν στο σημείο που βρίσκονταν μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Ο καπετάνιος εξέπεμψε σήμα κινδύνου και άμεσα στο σημείο έφτασαν ελληνικά και ιταλικά πλοία αλλά και παρακείμενα σκάφη, ώστε να βοηθήσουν στη διάσωση των επιβατών. Χαρακτηριστικά είναι τα πλάνα που ακολουθούν και έχει καταγράψει το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων.

22 Ελληνες πάνω στο Euroferry Olympia

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση η λίστα που είχε καπετάνιος κατά την αναχώρηση του πλοίου από την Ηγουμενίτσα και με προορισμό το Μπρίντιζι της Ιταλίας, πάνω σε αυτό επέβαιναν 290 άτομα, 239 επιβάτες και 51 άτομα πλήρωμα. Ανάμεσα τους 22 άτομα είναι Ελληνες και συγκεκριμένα 15 επιβάτες και 7 από το πλήρωμα. Υπάρχουν επιβαίνοντες διαφόρων εθνικοτήτων και πολλοί επαγγελματίες οδηγοί καθώς το πλοίο μετέφερε και φορτηγά οχήματα. Για τους διασωθέντες έχει προβλεφθεί η παραμονή τους στην Κέρκυρα σε καταλύματα που έχουν εξασφαλιστεί.

Δεν υπάρχουν προβλήματα διαρροής καυσίμων στη θάλασσα

Η ιταλική πλοιοκτήτρια εταιρία Grimaldi Lines, έκανε γνωστό ότι μέχρι τώρα δεν υπάρχουν προβλήματα που να αφορούν διαρροή καυσίμων στην θάλασσα, από το πλοίο της στο οποίο ξέσπασε πυρκαγιά στα ανοικτά της Κέρκυρας, και ότι δεν φαίνεται να έχει επηρεαστεί η συνολική σταθερότητα του σκάφους.

Συμμετέχουν και οι Ενοπλες Δυνάμεις

Με τη φρεγάτα ΥΔΡΑ, η οποία μετέβη άμεσα στην περιοχή "και έχει αναλάβει καθήκοντα «On Scene Commander» (OSC)" καθώς και με τρία ελικόπτερα (1 S-70, 1 Super Puma και 1 AB - 205) συμμετέχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης των επιβατών και του πληρώματος του επιβατηγού - οχηματαγωγού πλοίου σημαίας Ιταλίας EUROFERRY OLYMPIA, στο οποίο εκδηλώθηκε πυρκαγιά τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ενώ έπλεε 11 ναυτικά μίλια βόρεια της Κέρκυρας, όπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΕΘΑ. Στην ανακοινωση προστίθεται ότι ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος ενημερώθηκε στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΘΚΕΠΙΧ) του ΓΕΕΘΑ για την εξέλιξη της επιχείρησης και ότι το ΕΘΚΕΠΙΧ βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ) του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής (ΛΣ-ΕΛΑΚΤ) για την άμεση παροχή επιπλέον συνδρομής στην επιχείρηση, εφόσον απαιτηθεί.

Στην επιχείρηση και οι Ιταλοί

Πλοιάριο του ιταλικού λιμενικού συμμετείχε στις επιχειρήσεις διάσωσης των επιβατών του πλοίου της Grimaldi lines, και μάλιστα ο Ιταλός πρόεδρος της δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, θέλησε να συγχαρεί το ιταλικό λιμενικό για την άμεση κινητοποίηση. Σύμφωνα με τις ιταλικές Αρχές, το λιμενικό της χώρας τους συνέβαλε στην διάσωση και μεταφορά στην ξηρά των επιβατών.

https://twitter.com/guardiacostiera/status/1494588152341803014?ref_src=twsrc^tfw

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες

Ενας από τους επιβάτες του πλοίου, ο κ. Βαγγέλης οδηγός φορτηγού, μιλώντας στην ΕΡΤ περιέγραψε τις κρίσιμες στιγμές πάνω στο σκάφος. Όπως είπε το πλοίο έφυγε από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας στις 1:50 και στις 4:30 τα ξημερώματα τους ενημέρωσαν ότι εκδηλώθηκε φωτιά στο πλοίο. Αμέσως βγήκαν στο κατάστρωμα επειδή όμως η φωτιά φούντωνε τους ανέβασαν στο πάνω κατάστρωμα όπου φόρεσαν τα σωσίβια και στη συνέχεια άνδρες του πληρώματος κατέβασαν τις σωσίβιες λέμβους όπου μπήκαν μέσα. Στη συνέχεια μπήκαν σε αλιευτικό με προορισμό το λιμάνι της Κέρκυρας. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Βαγγέλης ανέφερε οτι η φωτιά -όπως τους είπαν- ξεκίνησε από τα κάτω γκαράζ που ήταν τα φορτηγά, ενώ σημείωσε ότι δεν γνωρίζει αν υπήρχαν άνθρωποι μέσα σε αυτά. Σύμφωνα με μια πρώτη καταμέτρηση που έγινε μόλις μπήκαν στις λέμβους όπως τους είπαν δεν υπήρχε κάποιο θέμα και πως «όλα είναι εντάξει».

Άλλος επιβάτης που μίλησε στο ΣΚΑΪ ανέφερε πως: «Σε 15 λεπτά η φωτιά έφτασε στο ανοιχτό κατάστρωμα όπου βρισκόμασταν. Το πλήρωμα ήταν απλά τέλειο. Γρήγορο στην αντίδρασή του και πολύ οργανωμένο. Σωθήκαμε από το πλήρωμα. Ιταλοί οι περισσότεροι». «Μας ξυπνήσανε 4.25 το πρωί, μια ώρα μετά εκκενώθηκε το πλοίο. Σε 15 λεπτά η φωτιά έφτασε στο ανοιχτό κατάστρωμα όπου βρισκόμασταν... Υπάρχουν οικογένειες και μικρά παιδιά, αλλά δεν υπήρξε πανικός. Μόλις βγήκαμε από τις καμπίνες στο ανοιχτό κατάστρωμα φαίνονταν οι καπνοί, καταλάβαμε ότι κάτι έχει πάρει φωτιά, αλλά δεν ξέραμε το μέγεθος» ανέφερε χαρακτηριστικά. Εξήγησε δε ότι «μείναμε περίπου μια ώρα στις λέμβους αν δεν κάνω λάθος. Ο καιρός είναι πολύ καλός, δεν είχε θάλασσα, μας βοήθησε ο Θεός. Δύο λέμβοι κατέβηκαν, από 150 άτομα η κάθε βάρκα».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA