ΚΟΙΝΩΝΙΑ
24/02/2022 13:57

Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος: Συζητήθηκε η αναίρεση της απόφασης αποφυλάκισης του Κορκονέα

Την αναίρεση της απόφασης, που «έσπασε» τα ισόβια που είχαν επιβληθεί πρωτοδίκως στον Κορκονέα, πρότεινε ο εισαγγελέας Βασίλης Πλιώτας. Η υπόθεση έφτασε στο Ανώτατο Δικαστήριο μετά την αναίρεση κατά  της απόφασης  που άσκησε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος: Συζητήθηκε η αναίρεση της απόφασης αποφυλάκισης του Κορκονέα
Πηγή: eurokinissi
Ανάγνωση:

Με παρούσες την μητέρα και την αδελφή του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, συζητήθηκε σήμερα στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου η αναίρεση της απόφασης του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Λαμίας με την οποία αποφυλακίστηκε ο δολοφόνος του 15χρονου, πρώην ειδικός φρουρός, Επαμεινώνδας Κορκονέας. Την αναίρεση της απόφασης, που λόγω αναγνώρισης του ελαφρυντικού του πρότερου σύννομου βίου «έσπασε» τα ισόβια που του είχαν επιβληθεί πρωτοδίκως, πρότεινε στο δικαστήριο ο εισαγγελέας Βασίλης Πλιώτας. Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην ειδικός φρουρός αποφυλακίστηκε τον Ιούλιο του 2019 καθώς το ελαφρυντικό μείωσε την ποινή που του επιβλήθηκε σε κάθειρξη 13 ετών.

Σήμερα κατά την έναρξη της διαδικασίας η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Μαρία Γεωργίου επισήμανε από έδρας ότι μετά τις αλλαγές του Ποινικού Κώδικα η απόφαση αυτή που θα εκδώσει η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου είναι κατά την προσωπική της άποψη η πλέον σημαντική. Η υπόθεση έφτασε στο Ανώτατο Δικαστήριο μετά την αναίρεση κατά της απόφασης που άσκησε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας ο οποίος και σήμερα με την αγόρευση του ζήτησε η υπόθεση να οδηγηθεί προς νέα κρίση ως προς το ελαφρυντικό στο Μεικτό Ορκωτό Εφετείο της Λαμίας.

Σε περίπτωση που γίνει δεκτή η πρότασή του, ο Επαμεινώνδας Κορκονέας θα επιστρέψει στη φυλακή καθώς θα αναβιώσει η πρωτόδικη ποινή της ισόβιας κάθειρξης. Ο κ. Πλιώτας επισήμανε ότι ο σύννομος βίος δεν ταυτίζεται με το λευκό ποινικό μητρώο του δράστη, αλλά με το σεβασμό των αγαθών της καθημερινής ζωής. Η ύπαρξη λευκού ποινικού μητρώου αποτελεί σοβαρή ένδειξη, αλλά όχι δεσμευτική για το δικαστήριο καθώς απαιτείται συστηματική προσπάθεια εκ μέρους του δικαστηρίου και να θεωρηθεί εξαίρεση το έγκλημα στη ζωή του δράστη. Ακόμη, ο κ. Πλιώτας ανέφερε ότι «το λευκό ποινικό μητρώο δεν συνδέεται με τη σύννομη ζωή, έτσι ώστε να χορηγηθεί το ελαφρυντικό του προτέρου έντιμου βίου»

Παράλληλα, ο κ. Πλιώτας αναφέρθηκε στην αρχή της αναλογικότητας επισημαίνοντας ότι η απόφαση για την αναγνώριση του ελαφρυντικού στον Κορκονέα στερείται ειδικής και εμπεριστατωμένης αιτιολογίας. Και πρόσθεσε πως κυριολεκτικά αγνοήθηκαν πραγματικά περιστατικά αποκαλυπτικά της προσωπικότητας του κατηγορούμενου, όπως και ότι αγνοήθηκαν πραγματικά περιστατικά που δείχνουν την έλλειψη σεβασμού του κατηγορούμενου σε μια σειρά από αγαθά, όπως και η κατάθεση της μητέρας του άτυχου νέου. Και όλα αυτά παρά το γεγονός ότι στην ίδια απόφαση γίνεται αποδεκτός ο ευθύς δόλος του κατηγορούμενου, ο οποίος προσέβαλε το υπέρτατο αγαθό της ζωής. Η απόφαση του Δικαστηρίου αναμένεται εντός των αμέσως επόμενων μηνών.

Η μητέρα του Αλέξανδρου, Τζινα Τσαλικιάν εξερχόμενη του Αρείου Πάγου δήλωσε: «Κόπηκε βίαια το νήμα της ζωής του στα 15 χρόνια. Αν ζούσε σήμερα θα ήταν ένα παλικάρι 29 χρόνων. Ο δολοφόνος του κυκλοφορεί ελεύθερος». Για μία υπόθεση που έχει στιγματίσει και έχει αφήσει ανεξίτηλο σημάδι σε όλους μας έκανε λόγο η δικηγόρος της οικογένειας Τσαλικιάν, Ζωή Κωνσταντοπούλου. Οπως σημείωσε, ο Κορκονέας κυκλοφορεί από τις 30/7/2019 ελεύθερος και στην περίπτωση που δεν γίνει δεκτή η αναίρεση του Εισαγγελέα αυτό θα αποτελέσει ενθάρρυνση για τον επόμενο εγκληματία παιδιού.

Από την πλευρά του ο επίσης δικηγόρος της οικογένειας του Αλέξανδρου, Νίκος Κωνσταντόπουλος επισήμανε πως αποφάσεις που υπαγορεύονται από διάφορες σκοπιμότητες υπονομεύουν την αξιοπιστία δικαιοσύνης και την εμπιστοσύνη του πολίτη σε αυτή. Και προσέθεσε: «Η μάνα και η οικογένεια του Αλέξανδρου ζητούν λύτρωση στο δράμα που ζουν εδώ και 15 έτη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑΣ ΚΟΡΚΟΝΕΑΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΗ ΔΙΚΗ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ