Μενού
  • Α-
  • Α+

Υποχωρούν οι επιδημιολογικοί δείκτες, γεγονός που επιβεβαιώνει την πορεία αποκλιμάκωσης του κορονοϊού στην Ελλάδα. Η πτώση των σκληρών δεικτών, σε συνδυασμό με την αποσύζευξή τους από τον υψηλό αριθμό κρουσμάτων, έχει επιτρέψει την άρση της πλειονότητας των μέτρων που είχαν επιβληθεί το προηγούμενο διάστημα για την προστασία της δημόσιας υγείας. Ωστόσο, τα κρούσματα εμφανίζουν μία αυξητική τάση, η οποία ήταν μεν αναμενόμενη μετά την άρση των περιορισμών, αλλά ενδεχομένως να έχει συμμετοχή και το στέλεχος ΒΑ.2 της μετάλλαξης Όμικρον, το οποίο φαίνεται να εξαπλώνεται αρκετά γρήγορα. 

Πάντως, μέχρι τώρα, η χώρα παραμένει σε τροχιά αποκλιμάκωσης, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ο επταήμερος μέσος όρος των κρουσμάτων διαμορφώνεται στα 14.185 (-423 σε σχέση με μία εβδομάδα πριν), οι εισαγωγές ασθενών στις 275 (-28), οι διασωληνωμένοι στους 382 (-48) και οι θάνατοι στους 56 (-6).

Διαβάστε ακόμη: HPV: Σύσταση για εμβολιασμό με δωρεάν παροχή του εμβολίου και στα αγόρια 9 έως 18 ετών

Τα νέα κρούσματα, από την κορύφωσή τους που καταγράφηκε τον Ιανουάριο, έχουν μειωθεί κατά 67%, ενώ σε σχέση με τα υψηλά εβδομαδιαία που σημειώθηκαν κατά τον ίδιο μήνα, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, οι διασωληνωμένοι και οι θάνατοι μειώθηκαν κατά 52%, 43% και 46% αντίστοιχα.

Τα περισσότερα μέτρα έχουν ήδη αρθεί ενώ μέχρι τέλος του μήνα πρόκειται να καταργηθούν στη συντριπτική πλειονότητά τους οι εναπομείναντες περιορισμοί, όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα από τα αμέσως επόμενα μέτρα που αναμένεται να τροποποιηθούν είναι το μοντέλο των διαγνωστικών ελέγχων (testing), με την μείωσή τους να ξεκινά από τα σχολεία.

Βάσει των στοιχείων του ΕΟΔΥ,  κατά την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου, καταγράφηκε μείωση των κρουσμάτων της τάξης του 12% στα άτομα ηλικίας κάτω των 17 ετών. Οι νέες διαγνώσεις στα παιδιά, τα οποία ελέγχονται με self test δύο φορές την εβδομάδα, αποτελούν πλέον το 31%, με το μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής να μετακινείται στην ηλικιακή ομάδα των 40 - 64 ετών (32%). Ωστόσο, την Τρίτη (8 Μαρτίου) καταγράφηκε υπερδιπλάσιος αριθμός κρουσμάτων σε παιδιά, σε σύγκριση με την προηγούμενη ημέρα (6.731 έναντι των 2.686), η οποία όμως δικαιολογείται από την αντίστοιχη αύξηση στο συνολικό αριθμό των νέων διαγνώσεων (21.121 έναντι των 8.639).

Η μείωση του testing στα σχολεία είναι και ένα από τα θέματα, τα οποία πιθανότατα θα απασχολήσουν την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων κατά τη σημερινή της συνεδρίαση. Άλλωστε, οι διαγνωστικοί έλεγχοι αναμένεται να περιοριστούν το επόμενο διάστημα μόνο σε άτομα με συμπτώματα και ευπαθείς ομάδες, όταν τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέψουν. Άλλα μέτρα που φαίνεται πως θα αρθούν είναι οι περιορισμοί στην πληρότητα των γηπέδων, όπως επίσης και των τουριστικών ακτοπλοϊκών μέσων, ενόψει της τουριστικής περιόδου.

Ήδη, από τις 5 Μαρτίου, αυξήθηκε η πληρότητα στα τουριστικά λεωφορεία από 85% σε 100% και από τις 15 του μήνα καταργείται η υποχρεωτικότητα στη συμπλήρωση της φόρμας Passenger Locator Form (PLF), για όσους καταφθάνουν στην Ελλάδα, απλοποιώντας τη διαδικασία εισόδου των τουριστών στη χώρα μας.

Η έμφαση θα δοθεί πλέον στον έλεγχο των πιστοποιητικών εμβολιασμού, η κατάργηση των οποίων δεν αναμένεται στο εγγύς μέλλον, διαφοροποιώντας τη στάση της Ελλάδας από αυτήν άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, πρόκειται για ένα μέτρο, το οποίο στη χώρα μας έδωσε ώθηση στα ποσοστά του εμβολιασμού, κάτι που δεν χρειάστηκε σε άλλες χώρες που είχαν ήδη υψηλή εμβολιαστική κάλυψη. Δεδομένου ότι τον χειμώνα αναμένεται πάλι άνοδος των επιδημιολογικών δεικτών, ο προβληματισμός των ειδικών είναι έντονος καθώς εκτιμούν ότι ενδεχομένως το μέτρο να χάσει τη δυναμική του εάν στο μεταξύ έχει αρθεί και στη συνέχεια ξαναεπιβληθεί.

Η διαδρομή με προορισμό την κανονικότητα συνεχίζεται, ωστόσο πρόσβαση στη νέα πραγματικότητα έχουν μόνο οι πολίτες που έχουν κάνει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού. Για την ώρα, πάντως, δεν υπάρχει καμία συζήτηση για τους ανεμβολίαστους, οι οποίοι δεν φαίνεται να βγαίνουν σύντομα από τις συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία του κορονοϊού.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA