Μενού
  • Α-
  • Α+

Έζησε τα πάντα στο απόλυτο. Τα πρώτα του βήματα τα έκανε σε μια από τις πιο εύπορες οικογένειες της Σμύρνης. Με τη Μικρασιατική καταστροφή έχασε τα πάντα και βρέθηκε πρόσφυγας χωρίς να έχει τίποτα. Επέστρεψε δυνατός και από το μηδέν έφτασε στην κορυφή καθώς έγινε ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου. Ο Αριστοτέλης Ωνάσης κατάφερε να γίνει θρύλος πριν πεθάνει μια ημέρα σαν σήμερα.

Τα παιδικά χρόνια και η προσφυγιά

Στις 15 Ιανουαρίου του 1906 γεννιέται το δεύτερο παιδί του Σωκράτη Ωνάση, ενός εκ των πλουσιότερων καπνεμπόρων και επιχειρηματιών της Σμύρνης. Η μητέρα του μικρού Αριστοτέλη πέθανε στα 33 της και έξι μήνες μετά ο πατέρα τους παντρεύτηκε ξανά. Ουσιαστικά τον μεγάλωσε η γιαγιά του η οποία ήταν μια θρήσκα γυναίκα που ήθελε να δει τον εγγονό της ιερέα. Ο Αριστοτέλης Ωνάσης, ωστόσο, αποδείχθηκε ένα... κακομαθημένο πλουσιόπαιδο που δημιουργούσε πάντα προβλήματα αλλά ταυτόχρονα ήταν και η ψυχή της παρέας και όλοι ήθελαν να είναι μαζί του.

Φρόντιζε το σώμα του προκειμένου να μπορεί να κάνει εντύπωση στις γυναίκες. Η μεγάλη του αδυναμία ήταν οι γυναίκες. Λέγεται πως ήταν τακτικός πελάτης σε έναν από τους μεγαλύτερους οίκους ανοχής της Σμύρνης και πως οι πρώτες του εμπειρίες ήταν με τη δασκάλα των γαλλικών του, με την πλύστρα της οικογένειας του και μια παντρεμένη Τουρκάλα!

Δυστυχώς, για τον ίδιο, ωστόσο, όλη αυτή η ξέφρενη ζωή δίχως προβλήματα και έννοιες τελείωσε με βίαιο, αιματηρό και τραγικό τρόπο. Στη Μικρασιατική καταστροφή ο πατέρας του βρέθηκε στη φυλακή, η επιχείρηση της οικογένειας περιήλθε στους Τούρκους οι οποίοι έκαψαν την αποθήκη της οικογένειας. Ο Αριστοτέλης βρέθηκε χωρίς πατέρα και μητέρα, χωρίς λεφτά. Χωρίς περιουσία.

Αναγκάστηκε να ξεριζωθεί από τον τόπο του και να έρθει στην Ελλάδα. Στην αρχή έμεινε σε έναν προσφυγικό καταυλισμό στον Πειραιά και στη συνέχεια σε ένα μικρό δωμάτιο κοντά στο λιμάνι. Προσπαθούσε να δημιουργήσει τις συνθήκες για μια καλύτερη ζωή αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Πήγε στην Κωνσταντινούπολη και από εκεί, τον Αύγουστο του 1923, έκανε το μεγάλο άλμα. Με μόλις 250 δολάρια στην τσέπη του έφυγε για την Αργεντινή. Εκεί έκανε διάφορες δουλειές του ποδαριού για να επιβιώσει: λαντζιέρης, νυχτοφύλακας, υπάλληλος σε πλυντήριο. Όλα άλλαξαν, όμως, όταν προσελήφθη ως νυχτερινός τηλεφωνητής στη Βρετανική Τηλεφωνική Εταιρεία.

Από τις... υποκλοπές στην κορυφή του κόσμου

Ο Αριστοτέλης Ωνάσης όσο καιρό δούλευε σαν τηλεφωνητής άκουγε διάφορες πολύτιμες πληροφορίες τις οποίες στη συνέχεια... αξιοποιούσε προς όφελός του! Μετά από λίγο καιρό ίδρυσε μια μικρή επιχείρηση εισαγωγής καπνού και κατασκευής τσιγάρων. Επέστρεψε στην Ελλάδα γνωρίστηκε με τον υπουργό και πρωθυπουργό Ανδρέα Μιχαλακόπουλο και επέστρεψε στην Αργεντινή με διπλωματικό διαβατήριο. Το 1931 άρχισε να ασχολείται με τη ναυτιλία. Αρχικά αγόρασε ένα εμπορικό πλοίο 7.000 τόνων. Στη συνέχεια αγόρασε 6 καναδέζικα πλοία. Τα δυο πρώτα του στόλου του τα ονόμασε «Πηνελόπη Ωνάση» και «Σωκράτης Ωνάσης» προς τιμήν των γονιών του. Παρήγγειλε το πρώτο τάνκερ στον κόσμο, 15.000 τόνων, και το ονόμασε «ΑΡΙΣΤΟΝ». Και αυτή ήταν η αρχή προς την ξέφρενη πορεία προς την απόλυτη κορυφή. Δεινός επιχειρηματίας ο Ωνάσης, στη δουλειά του συνέχεια επινοούσε νέα κόλπα. Υπέγραφε μεταφορές κάρβουνου με πλοία που δεν είχε, μεταφορές πετρελαίου με πλοία που ακόμα δεν είχαν ναυπηγηθεί. Παρ' όλα αυτά, μεγάλες εταιρίες πετρελαίου, όπως η Μόμπιλ, η Σοκόνι και η Τεξάκο, προτιμούσαν να υπογράφουν μακροπρόθεσμα σταθερά συμβόλαια μαζί του, παρά να πονοκεφαλιάζουν με άλλους.

Το 1957 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής τον ενθάρρυνε να αναλάβει τη μικρή επιζήμια αεροπορική εταιρία Τ.Α.Ε. Την απέκτησε για 2.000.000 δολάρια, τη μετέτρεψε σε «Ολυμπιακή Αεροπορία» και την ανέπτυξε σε αεροπορική εταιρεία των πέντε Ηπείρων. Ήδη είχε περί τις 70 εταιρίες σ' όλο τον κόσμο ο οποίος ήταν πλέον στα πόδια και γι αυτό τον λόγο αυτός αγόρασε... ένα νησάκι!

Η αντίστροφη μέτρηση για τον Ωνάση ξεκίνησε με τον θάνατο του γιου του Αλέξανδρου. Ο μεγιστάνας δεν το ξεπέρασε ποτέ και έχασε κάθε ενδιαφέρον για τη ζωή. Το Δεκέμβριο του 1973, με την πτώση της παγκόσμιας αγοράς τάνκερ, οι ζημίες για τον Αριστοτέλη Ωνάση ανέρχονταν σε 12,5 εκατομμύρια δολάρια. Προσβλήθηκε από μυασθένεια, μία νόσο που σιγά - σιγά εξασθενεί το μυϊκό σύστημα, κι αποσύρθηκε στο ιδιωτικό του νησί, τον Σκορπιό. Οι καλύτεροι γιατροί του κόσμου δυστυχώς δεν μπόρεσαν να κάνουν τίποτε για τον άλλοτε παντοδύναμο Σμυρνιό, που τελικά έσβησε στις 15 Μαρτίου του 1975, στο Αμερικανικό Νοσοκομείο του Παρισιού.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA