Μενού
  • Α-
  • Α+

Με την ανοδική πορεία των κρουσμάτων του κορονοϊού να συνεχίζεται και παράλληλα τη μέση ημερήσια αύξηση να φτάνει την τελευταία εβδομάδα τις 3500 περίπου  νέες διαγνώσεις, συνεδριάζει σήμερα η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων. Στο τραπέζι των συζητήσεών τους αναμένεται να βρεθεί μεταξύ άλλων και το ενδεχόμενο μείωσης των Self test στα σχολεία, που συζητείται από την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά δεν αποκλείεται να πάρει εκ νέου παράταση.

Διαβάστε ακόμη: Κορονοϊός: Οι τρεις λόγοι που αυξήθηκαν τα κρούσματα - Τι συμβαίνει με την Ομικρον 2

Μετά την αύξηση στα κρούσματα, πολλοί επιστήμονες της επιτροπής εμφανίζονται διστακτικοί στο να δώσουν το πράσινο φως, τη στιγμή μάλιστα που ο αριθμός αναπαραγωγής (Rt) ξεπέρασε και πάλι τη μονάδα, φτάνοντας στο 1,09. Παράλληλα, οι ειδικοί δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων να είναι πολύ μεγαλύτερος, είτε γιατί δεν δηλώνονται όλα τα θετικά self test ή/και γιατί πρόκειται για ασυμπτωματικούς ασθενείς που δεν έχουν υποβληθεί σε έλεγχο.

Η νέα αύξηση στα ημερήσια κρούσματα και η αυξητική τάση που διαγράφουν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία έχουν θορυβήσει τις υγειονομικές αρχές, που αναμένουν την αποτύπωση της έξαρσης των κρουσμάτων στο σύστημα Υγείας εντός της επόμενης εβδομάδας.  

Ήδη, τις τελευταίες ημέρες, έχει μπει φρένο στη μείωση των εισαγωγών ασθενών με covid στα νοσοκομεία και καταγράφεται μια ήπια αύξηση. Ωστόσο, η παραλλαγή Όμικρον 2, στην οποία οφείλεται κατά κύριο λόγο η νέα έξαρση, δεν προκαλεί σοβαρή νόσο, γεγονός το οποίο οι επιστήμονες χαρακτηρίζουν ενθαρρυντικό.

Η ηπιότερη νόσος που έχει καθιερωθεί πλέον στην πανδημία με την κυριαρχία των στελεχών της ομάδας Όμικρον (ΒΑ.1 και ΒΑ.2) έχει αλλάξει και το προφίλ των νοσηλευομένων στις κλινικές Covid-19, οι οποίοι, σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές, είναι κυρίως ηλικιωμένοι και πολύ βαριά περιστατικά, που εξακολουθούν να κινδυνεύουν, κυρίως εάν είναι ανεμβολίαστοι.

«Πράγματι, υπάρχει άνοδος των κρουσμάτων και εκτιμάται ότι στηρίζεται σε δυο παράγοντες: Πρώτον, ότι αρχίζει να επικρατεί σιγά-σιγά η υπομετάλλαξη της Όμικρον που είναι πιο μεταδοτική και δεύτερον, ότι πλέον κατά βάση, όπως γνωρίζετε, σχεδόν το σύνολο των μέτρων που συνδέονται με την διασκέδαση έχουν αρθεί.

Η εκτίμηση είναι ότι αυτή η άνοδος φαίνεται ότι έχει αρχίσει να κάνει το "πλατό" της. Παρά την αύξηση των κρουσμάτων μέχρι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ιδιαίτερη επιβάρυνση στις νοσηλείες και ο δείκτης των διασωληνωμένων συνεχώς βαίνει μειούμενος. Θέλω να είμαι προσεκτικός. Η πανδημία δεν έχει τελειώσει, αλλά σίγουρα έχει χαρακτηριστικά ως προς τη νόσηση που να μας κάνει πιο αισιόδοξους», ανέφερε σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Ο ίδιος τόνισε πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επισημαίνει ότι το testing πρέπει να παραμείνει, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται στις χώρες που εξακολουθούν να διενεργούν πολύ υψηλό αριθμό ελέγχων, αλλά ο σχεδιασμός προβλέπει να γίνει το testing πιο στοχευμένο. 

«Αυτό για το οποίο συνεδριάζουν οι ειδικοί στην Επιτροπή είναι, ακριβώς λόγω αυτής της μετάλλαξης, να παραμείνουν τα τεστ στα σχολεία, αλλά μπορούμε να γυρίσουμε από τα δύο στo ένα self test την εβδομάδα. Οι οδηγίες οι οποίες δίνονται είναι ότι όταν υπάρχει υπeρμεταδοτικότητα του ιού, τα τεστ θα πρέπει να είναι πιο στοχευμένα  και θα πρέπει να εστιάσουμε στην παρακολούθηση του κατά πόσο έχουμε πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας», εξήγησε ο κ. Πλεύρης.

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA