Μενού
  • Α-
  • Α+

Ήταν μια ημέρα σαν σήμερα. Σαββατόβραδο της 19ης Μαρτίου του 1983. Ο εκδότης της «Βραδυνής» Τζώρτζης Αθανασιάδης βρισκόταν στο γραφείο του στην εφημερίδα μαζί με τον φίλο του Βαγγέλη Κουρλιμπίνη. Συνήθιζαν να βρίσκονται εκεί οι δυο τους σε ώρες χαλαρές χωρίς την πίεση της έκδοσης της εφημερίδας προκειμένου να παίζουν τάβλι.

Στο κτίριο της οδού Πειραιώς βρισκόντουσαν μόνο οι δυο τους και ο τηλεφωνητής Τάκης Αναγνωστόπουλος το γραφείο του οποίου ήταν στην είσοδο της εφημερίδας. Τότε ήταν που εμφανίστηκε μπροστά του ένας άνδρας (κατά τις περιγραφές του ίδιου) χλωμός, με κοντό μαλλί, ύψους περίπου 1.75, ηλικίας 35 χρόνων που φορούσε ένα δερμάτινο σακάκι και είχε αργό και σταθερό βήμα. Ο άνδρας ζήτησε να δει τον Αθανασιάδη γιατί όπως είπε είχε ένα εξαιρετικά επείγον μήνυμα να παραδώσει, ένα ντοκουμέντο που θα ήταν χρήσιμο στην εφημερίδα. Δεν θέλησε να δώσει όνομα. Ο Αναγνωστόπουλος, είπε στον άγνωστο άνδρα να περιμένει μέχρι να ενημερώσει τον εκδότη. Ο Τζώρτζης Αθανασιάδης δέχθηκε να τον δει.

«Δεν είναι δυνατόν. Δεν γίνονται αυτά…»

Όταν ο μυστηριώδης άνδρας έμπαινε μέσα στο γραφείο του Αθανασιάδη το ρολόι έδειχνε 10 λεπτά πριν τις 8. Ο Κουρλιμπίνης που εκείνη την ώρα έβγαινε και συναντήθηκε μαζί του, έδωσε και αυτός την περιγραφή του στην αστυνομία. Είπε, επίσης, κάτι που μετέτρεψε την όλη υπόθεση σε θρίλερ. Πως λίγες στιγμές πριν τους πρώτους πυροβολισμούς άκουσε τον Αθανασιάδη, σχεδόν να φωνάζει στον άγνωστο άνδρα «δεν είναι δυνατόν, δε γίνονται αυτά»!

Ο Κουρλιμπίνης προσπάθησε να μπει μέσα στο γραφείο του Αθανασιάδη αλλά ο άνδρας άρχισε να πυροβολεί και προς το μέρος του. Ο φίλος του εκδότη, όπως ήταν φυσικό, τρόμαξε και προσπάθησε να κρυφτεί. Αυτό έδωσε τον απαραίτητο χρόνο στον δράστη να εξαφανιστεί. Όταν ο Κουρλιμπίνης μπήκε μέσα στο γραφείο, είδε τον Τζώρτζη Αθανασιάδη νεκρό, μέσα σε μια λίμνη αίματος. Ήταν πεσμένος μπρούμυτα στο πάτωμα, χτυπημένος πισώπλατα.

Οι αστυνομικοί που άρχισαν να ερευνούν την υπόθεση προσπάθησαν να καταλάβουν πίσω από τη δολοφονία του στενού φίλου του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή, υπήρχαν πολιτικά κίνητρα ή υπήρχε κάτι άλλο που εκείνη τη στιγμή δεν μπορούσαν να δουν. Το ότι ο Αθανασιάδης φάνηκε σα να έχει ένα μικρό διάλογο με το δολοφόνο του αλλά και το ότι ήταν χτυπημένος πισώπλατα δείχνει πως δεν μπήκε απλά και μόνο με σκοπό να τον δολοφονήσει. Αν ήθελε αυτό θα τον είχε πυροβολήσει την ώρα που ηταν καθιστός στην καρέκλα του.

Η «Αντιστρατιωτική Πάλη» ο Ντάνος Κρυστάλλης και οι ορφανές βόμβες

Και ενώ οι έρευνες έδειχναν να έχουν βαλτώσει μια γυναίκα τηλεφώνησε στην αστυνομία και είπε πως μια προκήρυξη για τη δολοφονία του Αθανασιάδη βρίσκεται σε έναν κάδο απορριμμάτων στη διασταύρωση των οδών Σταδίου και Αιόλου, έδειξε έτοιμο να δώσει μια νέα πνοή στις έρευνες. Σύμφωνα με εκείνη την προκήρυξη η οργάνωση «Αντιστρατιωτική Πάλη» αναλάμβανε την ευθύνη. Την επόμενη μέρα, όμως τα πράγματα μπερδεύτηκαν και πάλι. Με προκηρύξεις της στην «Αυγή» και στην «Ελευθεροτυπία» η οργάνωση «Αντιστρατιωτική Πάλη» κατήγγειλε ως «προβοκάτσια» την «ανάληψη ευθύνης» και διαχώρισε πλήρως τη θέση της από τη δολοφονία. Άλλωστε, ποτέ στο παρελθόν η συγκεκριμένη οργάνωση δεν είχε στο ενεργητικό της κάποια βομβιστική ή άλλη επίθεση. Η δράση της περιοριζόταν στην κυκλοφορία ενός «αντικαθεστωτικού» περιοδικού μέσα στον στρατό.Τα πράγματα περιπλέχτηκαν ξανά. Η «Αντιστρατιωτική Πάλη» ουδέποτε χτύπησε ξανά. Η «17 Νοέμβρη» σε προκήρυξή της έγραψε πως η συγκεκριμένη ενέργεια ήταν «δουλειά» της CIA ή της ελληνικής Κρατικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Της ΚΥΠ!

Τυχαία ή όχι ο εποπτεύων της έρευνας, εισαγγελέας Γιώργος Θεοφανόπουλος, εκτελείτε την 1η Απριλίου του 1985 από την «Αντικρατική Πάλη» του Χρήστου Τσουτσουβή! Στις 13 Σεπτεμβρίου εκείνης της χρονιάς η αστυνομία που ερευνούσε τις δυο δολοφονίες αλλά και τις περίφημες «ορφανές βόμβες» που τάραζαν την Αθήνα συχνά – πυκνα, συνέλαβε τον Ντάνο Κρυστάλλη στην κατοχή του οποίου βρέθηκαν αδημοσίευτες προκηρύξεις της «Αντιστρατιωτικής Πάλης»! Ο ίδιος παραδέχθηκε πως ως «πράκτορας διείσδυσης» της ΚΥΠ, είχε καταφέρει να έρθει σε επαφή με την τρομοκρατική οργάνωση και έτσι έπεσαν στα χέρια του οι προκηρύξεις. Το δικαστήριο που έγινε τον αθώωσε για όλες τις υποθέσεις που φερόταν ως εμπλεκόμενος.

Η δολοφονία του Τζώρτζη Αθανασιάδη ουδέποτε εξιχνιάστηκε. Παρέμεινε για πάντα στο σκοτάδι. Όπως και ο δράστης αλλά και τα κίνητρά του.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA