Μενού
  • Α-
  • Α+

Ολική καταστροφή υπέστη η εταιρεία παραγωγής εκρηκτικών υλών ΕΛΤΕΚ, η οποία βρίσκεται στο χωριό Αγαλαίοι Γρεβενών και δυστυχώς φαίνεται πως η κατάσταση των εργατών που αγνοούνται δεν είναι καλή. Σύμφωνα με τον πύραρχο Α. Καλαϊδόπουλο, το σημείο θυμίζει κρανίου τόπο, ενώ όπως είπε χαρακτηριστικά, τα πρώτα κλιμάκια της Πυροσβεστικής που έφτασαν στο σημείο και οι διασώστες «έχουν βρει κομμάτια από σάρκες...».

«Εχει καταστραφεί ολόκληρη η μονάδα παραγωγής. Δεν υπάρχει φωτιά, υπάρχει κρανίου τόπος εδώ» είπε ο κ. Καλαϊδόπουλος μιλώντας στο Open TV και πρόσθεσε: 

«αυτό που μας είπαν ότι είναι 3 άτομα που αγνοούνται. Είναι εργαζόμενοι που είχαν έρθει στις 8 το πρωί για προετοιμάσουν τις εργασίες, να ξεκινήσουν τη μονάδα λειτουργίας». Σύμφωνα με τον αξιωματικό της Πυροσβεστικής η έκρηξη ήταν τόσο μεγάλη ώστε «να έχουμε ογκόλιθους που έχουνε μετακινηθεί κατά 200-300 μέτρα».

Κληθείς να σχολιάσει περαιτέρω την εικόνα που έχει για τους αγνοούμενους, η εικόνα που μετέφερε ήταν απογοητευική. Αφού διευκρίνισε ότι «δεν είχαν πάει όλοι οι εργαζόμενοι» στο εργοστάσιο, στη συνέχεια συμπλήρωσε «δυστυχώς τα μηνύματα είναι δυσάρεστα έχουν βρεθεί κομμάτια από σάρκες». Για τους τραυματίες ο πύραρχος της πυροσβεστικής είπε ότι «απομακρύνθηκε ένας φύλακας που ήταν σε κατάσταση σοκ» ενώ ο ίδιος πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει επιβάρυνση στο περιβάλλον αυτή την ώρα».

Τα εκρηκτικά που παράγει το εργοστάσιο

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εταιρείας, «η Ελληνική Τεχνολογία Εκρηκτικών (ΕΛΤΕΚ) ιδρύθηκε το 2010 με έδρα στους Αγαλαίους του Δήμου Γρεβενών. Με μια ιδιόκτητη έκταση 100 στρεμμάτων με 14 σύγχρονες βιομηχανικές εγκαταστάσεις, αποθηκευτικούς χώρους συνολικής χωρητικότητας 700 τόνων πρώτης ύλης και 200 τόνων εκρηκτικών υλών και με ένα σύγχρονο και πιστοποιημένο στόλο φορτηγών αυτοκινήτων, η ΕΛΤΕΚ σήμερα δραστηριοποιείται σε ένα εμπορικό δίκτυο που αυξάνεται διαρκώς εξυπηρετώντας ταχύτατα τη ζήτηση σε Ελλάδα, Κύπρο, Αλβανία, ΠΓΔΜ, Βουλγαρία, Κόσοβο, Ρουμανία και Σερβία, ενώ ταυτόχρονα σημειώνει μια σταθερή μηνιαία αύξηση στις πωλήσεις της κατά 25%».

AN/FO

Η εταιρεία ΕΛΤΕΚ παρασκευάζει εκρηκτικά, τα οποία χρησιμοποιούνται ευρέως σε διανοίξεις κι άλλες εργασίες. Το ANFO είναι εκρηκτικό σε σκόνη, το οποίο αποτελείται από ένα ομοιογενές μείγμα πορώδους νιτρικού αμμωνίου και πετρελαίου, σε αναλογία 94.3% και 5.7% κατά βάρος. Αυτή η αναλογία παρέχει βέλτιστο ισοζύγιο οξυγόνου. Το ANFO παράγεται για χρήση σε ξηρές τρύπες. Παρέχει βέλτιστη φόρτιση των διατρημάτων λόγω της ελεύθερης ροής του.

Explo Gel 200

Το EXPO GEL 200 High Energy είναι ένα εκρηκτικό γαλάκτωμα ευαίσθητο σε πυροκροτητή το οποίο είναι κατάλληλο για χρήση σε ανατινάξεις τούνελ και υπόγειες εργασίες εξόρυξης. Το EXPO GEL 200 High Energy μπορεί να χρησιμοποιηθεί με επιτυχία σε σκληρά πετρώματα λόγω της υψηλής ενέργειας και της ταχύτητας έκρηξης.

Explo Gel 100

Το EXPO GEL 100 είναι ένα εκρηκτικό γαλάκτωμα ευαίσθητο σε πυροκροτητή Νο8. Είναι κατάλληλο για χρήση σε ανοιχτά ορυχεία, οδοποιία, λατομεία και κατασκευές.

Explo Gel low cost

Το EXPO GEL 100 Low Cost είναι ένα εκρηκτικό γαλάκτωμα, για την ασφαλή έναυση του οποίου απαιτείται η χρήση ενισχυτή έναυσης (Booster). Είναι κατάλληλο για χρήση σε ανοιχτά ορυχεία, οδοποιία, λατομεία και κατασκευές. Η άριστη αντοχή του στο νερό και η υψηλή πυκνότητα το καθιστούν κατάλληλο για κάθε είδος επιφανειακής ανατίναξης.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA