Μενού
  • Α-
  • Α+

Το πρωί της 22ας Μαρτίου 1992 ο νέος, τότε, αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Στέφανος Μακρής πήγε στο γραφείο του όπως κάθε ημέρα. Ξαφνικά, σύμφωνα με τα θρυλούμενα, δέχεται ένα τηλεφώνημα που θα τον ταράξει. Στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής υπάρχει μια άγνωστη γυναίκα η οποία του λέει πως έχει πληροφορίες για την επόμενη δράση της «17 Νοέμβρη»! Αυτή ήταν η ευκαιρία που περίμεναν όλοι στην ΕΛΑΣ. Μια ευκαιρία να βρεθούν κοντά σε μέλη της οργάνωσης «φάντασμα». Επικρατεί αναβρασμός και όλοι ετοιμάζονται.

Η πληροφορία και το απόλυτο φιάσκο

Η γυναίκα, είπε στον τότε αρχηγό της αστυνομίας πως τα μέλη της 17Ν την επόμενη ημέρα το πρωί στις 8 θα επιχειρούσαν να εκτελέσουν έναν δικαστικό λειτουργό. Αν κάτι πήγαινε στραβά στα σχέδιά τους θα συγκεντρώνονταν στην οδό Λουίζης Ριανκούρ. Η πληροφορία αξιολογείται ως σοβαρή και το σχέδιο της ΕΛΑΣ μπαίνει στην πλήρη εφαρμογή. Το δύσκολο κομμάτι των συλλήψεων αναλαμβάνει η ΕΚΑΜ ενώ επικεφαλής της όλης επιχείρησης αναλαμβάνει ο διοικητής της. Έτσι μια ημέρα σαν σήμερα, στις 23 Μαρτίου 1992 όλα είναι έτοιμα για τη μεγάλη ώρα της ΕΛΑΣ.

Σύμφωνα με όσα είχαν δει τότε το φως της δημοσιότητας και γράφτηκαν στον Τύπο της εποχής, όλα πήγαιναν όπως τα είχε υπολογίσει η Ελληνική Αστυνομία. Όλα κυλούσαν ομαλά. Τόσο ομαλά που αστυνομικοί και μέλη της 17Ν βρέθηκαν να πίνουν καφέ στο ίδιο παγκάκι! Και οι δυο πλευρές φαίνεται να περίμεναν την κατάλληλη στιγμή για να κάνουν την κίνησή τους. Και ξαφνικά τα μέλη της 17Ν (που προφανώς είχαν υπολογίσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο), μπερδεύουν τους αστυνομικούς, επιβιβάζονται σε ένα βανάκι και διαφεύγουν χωρίς να τους πειράξει κανείς!

Το τι πραγματικά έγινε εκείνη την ημέρα και οδήγησε σε αυτό το απόλυτο φιάσκο, μάλλον, δε θα το μάθουμε ποτέ. Ή καλύτερα, δε θα δει ποτέ το φως της δημοσιότητας. Από σενάρια πολλά. Άλλα σοβαρά, άλλα αστεία. Σε κάθε περίπτωση, το μόνο σίγουρο είναι πως γύρω από αυτή την υπόθεση στήθηκε ένας χορός εκατομμυρίων. Για την ακρίβεια 13 εκατομμυρίων όσο και το ποσό που θα λάμβανε όποιος οδηγούσε τις Αρχές στα ίχνη της 17Ν.

Στη δίκη της 17Ν ο Στέφανος Μακρής είπε πως η γυναίκα πίσω από το τηλεφώνημα ήταν η Μαρία Τσιντέρη, ο σύζυγος της οποίας ήταν αξιωματικός της ΕΛΑΣ. Η ίδια αρνήθηκε κάθε ανάμειξη και ποτέ δεν αποδείχθηκε κάτι σε βάρος της. Ένα άλλο σενάριο ήθελε την ΕΥΠ να δίνει τη συγκεκριμένη πληροφορία αφού προτίμησε να καρπωθεί τα 13 εκατομμύρια δραχμές παρά να επιχειρήσει να συλλάβει τα μέλη της οργάνωσης. Ούτε αυτό αποδείχθηκε ποτέ.

Η ανατριχιαστική περιγραφή του Κουφοντίνα

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας ήταν ένα από τα μέλη της οργάνωσης που ήταν εκείνο το πρωινό στη Λουίζης Ριανκούρ. Στο βιβλίο του «Γεννήθηκα 17 Νοέμβρη» (εκδόσεις Λιβάνη) περιγράφει το πως το φιάσκο από ένα αιματοκύλισμα απείχαν μόνο μερικά δευτερόλεπτα.

«Έφτασε ο οδηγός της καμιονέτας (σσ: εννοεί το άσπρο βαν που χρησιμοποίησε η οργάνωση), κατέβηκε και πήγε να καθίσει σε ένα κοντινό παγκάκι. Εμείς μέσα στο χώρο φόρτωσης είδαμε από το κουρτινάκι που κάλυπτε το πίσω τζάμι της ένα Fiat, ασφαλίτικο, με τρεις κλασικούς ασφαλίτες όρθιους απ΄ έξω. Είχαν κάνει πηγαδάκι, πίνοντας καφέ από τα αιώνια πλαστικά ποτηράκια τους. Τότε ο ένας ξεκίνησε, αργά και βαριεστημένα, με το κυπελλάκι τον καφέ στο χέρι, να έρχεται προς την καμιονέτα. Ταυτόχρονα ο ένας από τους άλλους δυο, έδειξε με τα μάτια τον οδηγό μας που μόλις είχε καθίσει στο παγκάκι. Ο πρώτος ασφαλίτης είχε φτάσει ήδη στην καμιονέτα και είχε κολλήσει το πρόσωπό του στο πίσω τζάμι προσπαθώντας να δει μέσα. Σαραντάρης, γεμάτος δεν φαινόταν εκπαιδευμένος εκαμίτης. Δεν το ήξερε, αλλά από την άλλη πλευρά στο τζάμι ακουμπούσε η κάννη ενός αυτόματου όπλου, οπλισμένου, δίχως ασφάλεια, με δυο γεμάτους γεμιστήρες. Ένα άλλο σημάδευε σταθερά τους άλλους δυο ασφαλίτες», αναφέρει ο Δημήτρης Κουφοντίνας και στη συνέχεια, κάνει μια ανάλυση για το πώς κατάφεραν να διαφύγουν από τους αστυνομικούς και πόσο κοντά έφτασε μια ένοπλη συμπλοκή:

«Έφυγα από το πίσω μέρος της καμιονέτας και πήγα μπροστά. Ζήτησα από τον οδηγό να ξεκινήσει ήρεμα. Πίσω μας οι τρεις ασφαλίτες μπήκαν στο Fiat και μας ακολούθησαν. Ίσως, κατάλαβαν τη σοβαρότητα της κατάστασης και δεν πλησίασαν πολύ. Δυο αυτόματα τους είχαν κάτω από την κάννη τους, τρεις χειροβομβίδες είχαν βγει από τη θήκη τους»!

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA