Μενού
  • Α-
  • Α+

Τα χρόνια της πανδημίας 2020 και 2021 ήταν δύσκολα από κάθε άποψη. Οι κοινωνικές σχέσεις δοκιμάστηκαν, όμως ενισχύθηκαν μέσα από την κοινή εμπειρία μας. Η πολιτιστική δραστηριότητα περιορίστηκε, με τις δημόσιες πολιτιστικές εκδηλώσεις, παραστάσεις, συναυλίες, εκθέσεις κ.α. να ακυρώνονται η μια μετά την άλλη και να μεταφέρονται στο ψηφιακό πεδίο, από το φόβο της διασποράς του COVID-19.

Του Γιώργου Δημόπουλου, αντιπεριφερειάρχη κεντρικού τομέα Αθηνών

Στο διάστημα αυτό στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών εργαστήκαμε μεθοδικά για την ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος της Αθήνας, που αποτελεί την καρδιά της πολιτιστικής ζωής της χώρας μας και στην οποία βρίσκονται μερικά από τα σημαντικότερα μνημεία παγκοσμίως. Παράλληλα προετοιμάσαμε και ένα πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα για όλους, προσαρμοσμένο στην αναγκαιότητα της εποχής και φυσικά πρωτοστατήσαμε στις προσπάθειες αντιμετώπισης της διασποράς του COVID, με αυστηρή και απαρέγκλιτη τήρηση όλων των μέτρων ατομικής προστασίας.

Ο πολιτιστικός τομέας σε όλες τις εκφάνσεις του είναι μια από τις πιο δυναμικές και καίριες «βιομηχανίες» μας. Ο Πολιτισμός, στον οποίον συμπεριλαμβάνεται και η ψυχαγωγία, είναι μια πολύ σημαντική οικονομική δραστηριότητα για την πόλη της Αθήνας και για ολόκληρη την Περιφέρεια Αττικής. Η Αθήνα είναι μία μητρόπολη του πολιτισμού, με ιστορία χιλιάδων χρόνων και επηρεασμένη από τα αρχαιότερα μέχρι και τα νεώτερα πολιτιστικά ρεύματα. Το πολιτιστικό της απόθεμα και η πολιτιστική της υποδομή είναι ευρεία, παράγει σημαντικό οικονομικό αποτέλεσμα και απασχολεί χιλιάδες καλλιτέχνες και εξειδικευμένους επαγγελματίες από μια σειρά επαγγελμάτων και κλάδων.

Με τον Περιφερειάρχη Γιώργο Πατούλη είναι βασική μας προτεραιότητα η ανάδειξη του πολιτιστικού και κτηριακού αποθέματος της Αθήνας. Είναι αλήθεια ότι πολλά από τα σημαντικότερα μνημεία της πόλης, που λόγω της ιστορικής εξέλιξης βρίσκονται στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών, αντιμετώπισαν σε μια μορφή ή άλλη την εγκατάλειψη. Δίπλα σε καλοσυντηρημένα μνημεία διεθνούς φήμης και ενδιαφέροντος, υπήρχαν και υπάρχουν εμβληματικά κτίρια που δεν είχαν λάβει την προσοχή που τους άξιζε, για μια σειρά λόγους, που έχουν να κάνουν με ασαφές ιδιοκτησιακό καθεστώς, γραφειοκρατία ή απλά ιδεοληψίες. Ξεκινήσαμε και συνεχίζουμε ένα μεγάλο πρόγραμμα ανάδειξης πολλών τέτοιων μνημείων του Κεντρικού Τομέα Αθηνών, που αποτελούν ζωντανά κομμάτια της Ιστορίας της Αθήνας, της ίδιας της φυσιογνωμίας της, είναι δηλαδή τοπόσημα, που ίσως περνάμε από μπροστά τους καθημερινά και δεν τους δίνουμε την σημασία που τους αρμόζει.

Όπως κάθε μνημείο είναι διαφορετικό και μοναδικό, με τις δικές του απαιτήσεις και έχρηζε ιδιαίτερης προσοχής και φροντίδας, έτσι και καθένα από τα επιμέρους projects ήταν διαφορετικό. Σε καθένα έγιναν οι απαραίτητες μελέτες και η τεκμηρίωση από τις αρμόδιες τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής, για να μπορέσει να προσδιοριστεί όχι μόνο το ύφος αλλά και η έκταση των απαιτούμενων εργασιών αποκατάστασης και ανάδειξης, με την μεγάλη συμβολή των έμπειρων και εξειδικευμένων στελεχών τους, που ανέλαβαν και την επίβλεψη των εργασιών.

Στο πρόγραμμα ανάδειξης του πολιτιστικού αποθέματος εντάχθηκαν μεταξύ άλλων:

  • Η συμβολή της Περιφέρειας Αττικής στην αποπεράτωση του νέου κτιρίου της Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείου Αλ. Σούτσου και η μουσειογραφική μελέτη,
  • Η κατασκευή του Μουσείου Νεωτέρου Ελληνικού Πολιτισμού, με αποκατάσταση μιας ολόκληρης πανέμορφης γειτονιάς της παλιάς Αθήνας στο Μοναστηράκι,
  • η αποκατάσταση και συντήρηση των ιστορικών Ι.Ν. Αγίων Θεοδώρων Κλαυθμώνος και Αγίου Νικολάου Θων,
  • η αποκατάσταση και ο εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων του Ωδείου Αθηνών για διαμόρφωση συνεδριακών και εκθεσιακών χώρων,
  • η στερέωση και συντήρηση των εμβληματικών Στύλων του Ολυμπίου Διός,
  •  η συντήρηση και αποκατάσταση σημαντικών νεοκλασικών κτηρίων της πόλης, όπως του Μεγάρου Τσίλλερ-Λοβέρδου και της Οικίας Μπάρλα στο Θησείο,
  • η επαναλειτουργία με νέες χρήσεις του Παλαιού Μουσείου Ακροπόλεως και η δημιουργία του Ψηφιακού Μουσείου Ακροπόλεως 
  • οι μελέτες ανάδειξης και αξιοποίησης του ιστορικού χώρου του Σκοπευτηρίου Καισαριανής

Αυτά τα επιμέρους έργα είτε έχουν ολοκληρωθεί ήδη, είτε βρίσκονται υπό εκτέλεση και ολοκληρώνονται, ενώ για την διετία 2022-2023 έχουν προγραμματιστεί η αποκατάσταση και ενίσχυση του φέροντος οργανισμού του Θεάτρου Λυκαβηττού και οι εδώ και χρόνια σχεδιαζόμενες αναγκαίες επισκευές όψεων και διαρρυθμίσεις σημειακών επεμβάσεων στις 8 ιστορικές διατηρητέες προσφυγικές πολυκατοικίες της Λεωφ. Αλεξάνδρας.

Παράλληλα, προσπαθήσαμε να φέρουμε τον Πολιτισμό σε όλους, διοργανώνοντας εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο για όλη την οικογένεια και για όλα τα γούστα και προσφέροντας λίγη χαρά και ξεγνοιασιά σε μικρούς και μεγάλους, πάντα με τήρηση των μέτρων προστασίας, όπως κάθε φορά ορίζονταν. Η κοινωνικοποιητική διάσταση των πολιτιστικών εκδηλώσεων είναι το αντίδοτο στη μοναξιά και στην αλλοίωση των ανθρωπίνων σχέσεων που ήταν αποτέλεσμα των μέτρων κοινωνικής απόστασης. Οι εκδηλώσεις είχαν ως σκοπό όχι μόνο να ψυχαγωγήσουν, αλλά, μετά την υποχώρηση της πανδημίας και την άρση των lockdowns, να φέρουν τους πολίτες ξανά στον δημόσιο χώρο.

Προς αυτή την κατεύθυνση η Περιφέρεια συνδιοργάνωσε το καλοκαίρι του 2021 την σειρά εκδηλώσεων «Πολιτιστικό Καλοκαίρι». Συμπίπτοντας με την άρση του δεύτερου lockdown, το «Πολιτιστικό Καλοκαίρι» περιλάμβανε πολλές και πολύμορφες εκδηλώσεις, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις και εκθέσεις σε όλο τον Κεντρικό Τομέα και την ένταξη σε αυτό σημαντικών φεστιβάλ, όπως «Το Μικρό Παρίσι των Αθηνών». Παράλληλα, το 2021 αποτέλεσε και το έτος που συμπληρώθηκαν 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης και η Περιφέρεια στήριξε επίσης μια σειρά θεατρικών και μουσικών παραστάσεων που εντάχθηκαν στους επετειακούς εορτασμούς και είχαν σκοπό να διδάξουν την Ιστορία και να υπενθυμίσουν σε όλους μας τα ιδανικά για τα οποία οι πρόγονοί μας πολέμησαν.

Σημαντική μας μέριμνα ήταν να αναδείξουμε ως καρδιά της πολιτιστικής και αθλητικής ζωής του Κεντρικού Τομέα Αθηνών, το πάρκο μας, το Πεδίον του Άρεως. Θέλουμε να καθιερώσουμε το ανακαινισμένο πάρκο και ασφαλές πάρκο μας ως τον νέο τόπο εξόδου, άθλησης και περιπάτου για όλη την οικογένεια, όλους τους Αθηναίους και τους επισκέπτες της πόλης μας. Μέσα από τις ενέργειες αποκατάστασης χώρων όπως το θεατράκι της Πλατείας Πρωτομαγιάς και η Οδός των Ηρώων προσφέρουμε ακόμα περισσότερους χώρους πολιτισμού στους Αθηναίους, ενώ παράλληλα τιμούμε και σεβόμαστε την Ιστορία μας.

Πάνω από όλα, θεωρούμε ότι ο Πολιτισμός είναι διέξοδος, είναι ψυχαγωγία με την αρχαιοελληνική σημασία της λέξης - «ψυχής αγωγή», είναι στήριγμα σε δύσκολους καιρούς. Η δοκιμασία του COVID μας επηρέασε όλους και μας έκανε να αναθεωρήσουμε πολλές βεβαιότητες, αλλά μερικά πράγματα παρέμειναν σταθερά, όπως η αξία του Πολιτισμού. Ως Περιφέρεια Αττικής, δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε μέσα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας να υποστηρίζουμε σημαντικές πολιτιστικές δράσεις και να αναδεικνύουμε το πολιτιστικό απόθεμα της Αθήνας, για όλους τους Αθηναίους και τους επισκέπτες της πόλης μας.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA