Μενού
  • Α-
  • Α+

Σοκαρισμένο είναι το πανελλήνιο από την πρωτοφανή στη χώρα μας υπόθεση των τριών νεκρών παιδιών στην Πάτρα, μέσα σε χρονικό διάστημα 2,5 ετών, καθώς ο εντοπισμός της ουσίας κεταμίνη στον οργανισμό της 9χρονης Τζωρτζίνας έφερε καταιγιστικές εξελίξεις που οδήγησαν στη σύλληψη της μητέρας, Ρούλας Πισπιρίγκου, η οποία κατηγορείται για ανθρωποκτονία από πρόθεση. Πρωτοφανή; Κι όμως όχι! Δυστυχώς μία παρόμοια φρικτή ιστορία είχε εκτυλιχθεί στη χώρα μας το μακρινό 1961 όταν μία 28χρονη γυναίκα έπνιξε με κορδόνι τα τρία παιδιά της και στη συνέχεια αποπειράθηκε (ανεπιτυχώς) να δώσει τέλος στη ζωή της. Μία γυναίκα που έμεινε στην Ιστορία ως η «Μήδεια του Καλαμακίου».

Ηταν 27 Μαΐου 1963, όταν η Νίτα Μπέικερ έπνιξε και τα τρία της παιδιά, όταν έμαθε ότι ο λοχαγός του αμερικανικού στρατού Τζολ Μπέικερ την απατούσε με την Ελληνίδα Βενετία Σιταρά. «Πριν από έξι μήνες ήμουν η πιο ευτυχισμένη μητέρα του κόσμου. Μετά έμαθα ότι ο άντρας μου με απατούσε με άλλη. Δεν έπρεπε να ζήσουμε πια, ούτε εγώ, ούτε τα παιδιά μου». Με αυτές τις λέξεις, η Νίτα Μπέικερ περιέγραψε κυνικά, ψυχρά και δίχως ίχνος μετάνοιας το στυγερό και αποτρόπαιο έγκλημα που είχε διαπράξει. Oχι για να εκδικηθεί τον άντρα της επειδή την απατούσε, αλλά για να… προστατέψει τα παιδιά της, από το «κακό» που τα περίμενε.

Στραγγάλισε τα παιδιά της με ένα κορδόνι

Η Νίτα Μπέικερ ήταν η ήρεμη, πλην όμως ψυχρή και απόμακρη σύζυγος του Τζολ Μπέικερ, λοχαγού του αμερικανικού στρατού, ο οποίος το 1960 είχε πάρει μετάθεση στην Ελλάδα και έμειναν στο Καλαμάκι. Ολα φαίνονταν πως πήγαιναν ωραία για το ζευγάρι όταν ξαφνικά ήρθαν τα πάνω κάτω. Στις 26 Μαΐου του 1963, η Νίτα πήγε  το αυτοκίνητο του άντρα της στο συνεργείο και πριν το αφήσει άδειασε από το πορτ μπαγκάζ τα πράγματα. Μέσα εκεί είδε έναν κίτρινο φάκελο, με κάτι φωτογραφίες. Τον άνοιξε και τότε είδε τις φωτογραφίες που είχε βγάλει ο άντρας μαζί με μία ξένη γυναίκα.

Την επόμενη κιόλας ημέρα έγινε το κακό. Αφού τάισε και έβαλε για ύπνο τα τρία της παιδιά, η Νίτα Μπέικερ άνοιξε τη Βίβλο και διάβασε την «επί του όρους ομιλία», εστιάζοντας στο κομμάτι περί μοιχείας. Εγραψε κάποιες σκέψεις της και τελειοποίησε το έγκλημα στο μυαλό της. Μπήκε στο δωμάτιο της κόρης της Κίτι και με ένα κορδόνι την στραγγάλισε. Μετά πήγε στο διπλανό και έκανε το ίδιο και με την άλλη της κόρη τη Σουζάνα. Ο γιος της όμως, ξύπνησε και την κοίταζε. Ο Τζο, όταν πήγε σε αυτόν, αντιστάθηκε, την έγδαρε στα χέρια, αλλά δεν τα κατάφερε…

Η σύγχρονη «Μήδεια» είχε αποφασίσει να βάλει ένα τέλος στη ζωή της και με ένα μαχαίρι προσπάθησε να κόψει την καρωτίδα της, αλλά μόλις το αίμα κύλησε στον λαιμό της, λιποθύμησε. Στην κουζίνα, ανάμεσα σε μία κηλίδα αίματος τη βρήκε ο άντρας της μαζί με έναν συνάδελφό του, όταν έφτασε στο σπίτι. Ετρεξε στα δωμάτια των παιδιών και τότε τα είδε. Έμοιαζαν να κοιμούνται, αλλά δεν ανέπνεαν.

Και όμως, στα 2 χρόνια ήταν ελεύθερη

«Ψυχογενής μελαγχολία σοβαρής μορφής» ήταν η διάγνωση των ψυχιάτρων και το δικαστήριο αποφάσισε τον εγκλεισμό της σε ένα ψυχιατρείο. Τα τότε Μέσα Ενημέρωσης την χαρακτήρισαν ως «σύγχρονη Μήδεια». Ένας εισαγγελέας όμως, ο οποίος δεν πείστηκε, ζήτησε επανεκδίκαση της υπόθεσης και η δίκη επαναλήφθηκε. Στη δεύτερη δίκη η κατηγορούμενη ισχυρίστηκε πως υπήρχε ενδοοικογενειακή βία από την πλευρά του άντρα της. Τελικά της επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 16 ετών, αλλά δύο χρόνια αργότερα έλαβε χάρη και επέστρεψε στις ΗΠΑ. Η τραγική ιστορία με τη Νίτα Μπέικερ γυρίστηκε σε ταινία το 1978, από τον Ζυλ Ντασέν με τίτλο “A dream of passion” («Κραυγή γυναικών» ή «Η άλλη Μήδεια») με πρωταγωνίστρια την αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη. Η ιστορία για τη «Μήδεια του Καλαμακίου» έχει γυριστεί και για τη σειρά «Ανατομία ενός εγκλήματος».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA