Μενού
  • Α-
  • Α+

Για το τεστ αλήθειας μίλησε στη Super Κατερίνα η νευροψυχολόγος Νιόνια Βαλλανάτου που το έχει κάνει μαζί με τον καθηγητή Κλινικής Ψυχολογίας Γιάννη Νέστορος. Η 33χρονη, Ρούλα Πισπιρίγκου,  που φέρεται να χορήγησε θανατηφόρα δόση κεταμίνης στην 9χρονη κόρη της ετοιμάζει την υπερασπιστική της γραμμή και, όπως αναφέρουν πληροφορίες, έθεσε επί τάπητος το ενδεχόμενο να υποβληθεί σε τεστ ανίχνευσης του ψεύδους για να αποδείξει ότι όσα ισχυρίζεται δεν είναι ψέματα. «Δύο φορές το εφαρμόσαμε στην Ελλάδα. Δεν είναι ορός αλήθειας, αυτό αναφέρεται σε φαρμακευτικό σκεύασμα στις δεκαετίες ’50 και ’60. Το τεστ αλήθειας αναφέρεται στον παλμογράφο, που σημαίνει ότι συνδέονται και καταμετρώνται η εφίδρωση, οι παλμοί και η αναπνοή του ατόμου.

Διαβάστε ακόμη: Κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα για τους θανάτους Ιριδας και Μαλένας

Αυτό που εφαρμόστηκε το 2002 από τον καθηγητή Νέστορος και εμένα ήταν σε μια πολύ γνωστή δικαστική υπόθεση εκείνης της εποχής, ήταν η υπόθεση Νικολαϊδη-Καλαθάκη. Αξιολογήθηκαν 3 από τους κατηγορούμενους. Το είχε ξεκινήσει ο αείμνηστος Φραγκίσκος Ραγκούσης και μετά ο κ. Λυκουρέζος. Στην πρώτη υπόθεση ποιο ήταν το ενδιαφέρον; Με προτροπή δύο δικαστών είχαν προτρέψει και τους υπόλοιπους κατηγορουμένους να ακολουθήσουν την ίδια μέθοδο ανίχνευσης αλήθειας-ψεύδους. Τότε έγινε αποδεκτό ως μέσο απόδειξης στην ποινική δίκη. Ενώ επρόκειτο να περάσει ως επίσημο νομοσχέδιο δυστυχώς δεν μπόρεσε να προχωρήσει» είπε. Και συνέχισε: «Εφαρμόστηκε και σε μια δεύτερη περίπτωση, στην περίπτωση του Παλιμάρκου και εκεί είχαμε θεαματικά αποτελέσματα, ότι πραγματικά η μέθοδος αποτελεί παράθυρο στον εγκέφαλο, μπορείς να βλέπεις πότε λέει αλήθεια πότε ψέματα».

Οι δύο υποθέσεις που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα ανιχνευτής ψεύδους

Στα τέλη του Νοέμβρη του 1997 ο 46χρονος επιχειρηματίας Γιώργος Νικολαΐδης, ιδιοκτήτης της εταιρείας «Πετροχέμκα» και η 32χρονη σύντροφός του Σούλα Καλαθάκη εξαφανίζονται χωρίς να δώσουν στίγμα για το πού βρίσκονται. Περίπου 5,5 μήνες αργότερα στην περιοχή Σέσι του Γραμματικού ένας βοσκός εντοπίζει το καταφαγωμένο από σκυλιά πτώμα μιας γυναίκας. Οι έρευνες των Αρχών φέρνουν στο φως μέλη του σώματός της διασκορπισμένα και τρεις ημέρες μετά, στις 11 Μαΐου 1998, βρίσκουν και το πτώμα ενός άνδρα. Ο Παναγιώτης Κράμπης, φίλος του Νικολαΐδη, ο οποίος μάλιστα εμφανίζεται μέχρι και στο «Φως στο Τούνελ» της Αγγελικής Νικολούλη, πριν η κατάθεση της αρραβωνιαστικιάς του, Μαρίας, δεν αφήσει καμία αμφιβολία για την εμπλοκή του.

Στο κάδρο των υπευθύνων τοποθετήθηκε επίσης ο 33χρονος ιδιωτικός υπάλληλος, Μάριος Ασημάκης και ακόμη δύο άτομα που το βιογραφικό τους ταίριαζε πολύ περισσότερο με το προφίλ που θεωρητικά θα περίμενε κανείς. Επρόκειτο για τον Ηλία Μαζαράκη που είχε καταδικαστεί δις ισόβια για διπλό φόνο αλλά είχε εξαφανιστεί μετά από 5μερη άδεια στις φυλακές Αλικαρνασσού και τον Θόδωρο Κράλλη ο οποίος βρισκόταν μέχρι το 1997 στο ίδιο σωφρονιστικό κατάστημα αφού είχε κατορθώσει να πετύχει διακοπή της ποινής που του είχε επιβληθεί. Ο  μόνος από τους βασικούς κατηγορούμενους που αθωώνεται για την κατηγορία της ανθρωποκτονίας είναι ο Θόδωρος Κράλλης. Και για να συμβεί αυτό χρειάστηκε να χρησιμοποιηθεί για πρώτη φορά ο ορός της αλήθειας! Το τεστ βγήκε αρνητικό, δικαιώνοντάς τον και το στοιχείο αυτό συνεκτιμήθηκε μαζί με την απουσία αποδείξεων για την ενοχή του

Η υπόθεση του Δημήτρη Παλιμάρκου χρονολογείται στο 1989 όταν μαζί με την ερωμένη του αποφάσισαν να σκοτώσουν τη σύζυγό του. Αφού την έπεισε να μεταβεί σε μία συγκεκριμένη περιοχή, με την πρόθεση αγοραπωλησίας βυζαντινών εικόνων, την έσπρωξαν στον γκρεμό και μετά δήλωσαν την εξαφάνισή της. Δώδεκα μέρες μετά τη δολοφονία το πτώμα βρέθηκε από ορειβάτες και το σατανικό ζευγάρι συνελήφθη. Και σε αυτή την υπόθεση χρησιμοποιήθηκε ο ανιχνευτής ψεύδους για την απόδειξη της ενοχής των κατηγορουμένων. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA