ΚΟΙΝΩΝΙΑ
05/04/2022 10:52

Πιστοποιητικό νόσησης: Αντίθετος με τις αλλαγές στην ισχύ ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος - Τι είπε για το εμβόλιο

«Τα πιστοποιητικά, όπως πάνε να γίνουν, είναι μηχανισμός χαλάρωσης για να λειτουργήσει καλύτερα η αγορά» και πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση συνυπολογίζει πολλές παραμέτρους», ανέφερε ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος. Τι είπε για την τέταρτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Πιστοποιητικό νόσησης: Αντίθετος με τις αλλαγές στην ισχύ ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος - Τι είπε για το εμβόλιο
Έλεγχος σε αεροδρόμιο (Πηγή: Shutterstock)
Ανάγνωση:

Αντίθετος με τις αλλαγές που έγιναν στο πιστοποιητικό νόσησης και στο πιστοποιητικό εμβολιασμού είναι ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Βασιλακόπουλος ανέφερε: «Τα πιστοποιητικά, όπως πάνε να γίνουν, είναι μηχανισμός χαλάρωσης για να λειτουργήσει καλύτερα η αγορά» και πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση συνυπολογίζει πολλές παραμέτρους».

Διαβάστε ακόμη: Κορονοϊός: Οι αλλαγές σε πιστοποιητικό νόσησης και πιστοποιητικό εμβολιασμού

«Τη στιγμή που δεν έχει αποφασίσει ακόμα η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού τέταρτη δόση, αντιλαμβάνομαι την επέκταση της χρονικής διάρκειας του πιστοποιητικού εμβολιασμού... Όταν ακολουθήσουμε τους Αμερικανούς του FDA και του CDC νομίζω ότι αυτό θα μπορούσε να επανεξεταστεί», σημείωσε ακόμη ο καθηγητής, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, και πρόσθεσε: «Η ανοσία που αφήνει η Όμικρον είναι πολύ μικρότερης χρονικής διάρκειας, 1 με 2 μήνες. Έχουμε πολλές επαναμολύνσεις… Άρα η επέκταση του πιστοποιητικού νοσήσης στο εξάμηνο δεν γίνεται με κριτήριο την υγειονομικά πλήρη προστασία του εμβολιαζόμενου, αλλά την απροβλημάτιστη λειτουργία της εστίασης» σχολίασε.

Video Loading...

Τι είπε για την τέταρτη δόση του εμβολίου

Ο κ. Βασιλακόπουλος υπογράμμισε ότι οι άνω των 50 εμβολιάζονται στις ΗΠΑ με τέταρτη δόση, δηλαδή 4 μήνες μετά την τρίτη. «Τώρα πρέπει να εμβολιάσουμε τους πιο ευάλωτους. Να δοθεί τώρα η τέταρτη δόση για τους άνω των 60 ή άνω των 50. Να δοθεί το δικαίωμα σε όσους θέλουν να εμβολιαστούν προληπτικά, να μην απαγορεύεται».

Τι ισχύει με το πιστοποιητικό νόσησης

Σε ό,τι αφορά τα πιστοποιητικά νόσησης στην ΚΥΑ αναφέρεται ότι εκδίδονται:

κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR για κορονοϊό COVID-19, εντός 14 ημερών μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο, ειδικώς για τους πλήρως εμβολιασμένους, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 2, και κατόπιν θετικού ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού COVID-19 (rapid test).
Για τα πιστοποιητικά νόσησης αναφέρει ότι πλέον «η ισχύς του πιστοποιητικού νόσησης διαρκεί έως 180 ημέρες μετά από τον κατά τα ανωτέρω μοναδικό ή πρώτο θετικό έλεγχο».

Πιστοποιητικό εμβολιασμού

Σύμφωνα με την ΚΥΑ, πλήρως εμβολιασμένοι έναντι του κορονoϊού θεωρούνται:

όσοι έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον 14 ημερών τον εμβολιασμό για κορονοϊό COVID-19 και επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου και όσοι έχουν εμβολιαστεί για κορονοϊό COVID-19 με την πρώτη δόση του εμβολίου των δύο (2) δόσεων, κατόπιν νοσούν από κορονοϊό COVID-19 και επιδεικνύουν πιστοποιητικό πλήρους κάλυψης-ανάρρωσης και εμβολιασμού με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου.
«Όσοι ενήλικοι έχουν εμβολιαστεί και έχει παρέλθει χρονικό διάστημα τουλάχιστον εννέα (9) μηνών από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης ή, στην περίπτωση μονοδοσικών εμβολίων, από τη χορήγηση της μοναδικής δόσης, θεωρούνται πλήρως εμβολιασμένοι εφόσον έχουν λάβει και την αναμνηστική δόση», αναφέρεται στην απόφαση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΝΟΣΗΣΗΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ ΕΜΒΟΛΙΟ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ