Μενού
  • Α-
  • Α+

Με εξειδικευμένη επιστήμονα ενισχύεται η κύρια ανάκριση για τη δολοφονία της 9χρονης Τζωρτζίνας, του ενός εκ των τριών νεκρών παιδιών της οικογένειας Δασκαλάκη στην Πάτρας, για την πλήρη και σε βάθος διερεύνηση της υπόθεση, καθώς κρίθηκε ιδιαίτερης σπουδαιότητας και πως η επιστήμονας θα υποβοηθήσει το έργο της της 18ης τακτικής ανακρίτριας Χριστίνα Σαλάππα, η οποία υπέβαλε και το σχετικό αίτημα.

Η πράξη διορισμού ειδικού επιστήμονα που προβλέπεται στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, ωστόσο είναι ελάχιστες οι φορές που υπογράφονται τέτοιες πράξεις. Στην προκειμένη περίπτωση, όμως, η διευθύντρια του εργαστηρίου ιατροδικαστικής και τοξικολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Χαρά Σπηλιοπούλου, θα συνδράμει την ανάκριση για τη δολοφονία της μικρής Τζωρτζίνας.

Διαβάστε ακόμη: Νεκρά παιδιά στην Πάτρα: Ορίστηκε ιατροδικαστής για τη διερεύνηση του θανάτου της Τζωρτζίνας 

«Στα δικαστήρια δεν κοιτούσα ποτέ τους δράστες»

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα έμπειρη επαγγελματία με σπουδαία καριέρα στο πανεπιστήμιο, είναι η πρώτη γυναίκα κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Αθηνών από την ίδρυσή της το 1837, αλλά και στα νεκροτομεία ως διευθύντρια στο Εργαστήριο Ιατρικής και Τοξικολογίας του ΕΚΠΑ. Ο λόγος της θεωρείται αξίωμα στους αστυνομικούς και δικαστικούς κύκλους της χώρας, καθώς η ίδια ισορρόπησε ανάμεσα στη δύναμη των συναισθημάτων όσων έχει βιώσει έως τώρα (φόνους, ξυλοδαρμούς, βιασμούς), αλλά και της ύψιστης προσπάθειάς της να αναδείξει το λειτούργημά της. Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει πριν από περίπου ένα χρόνο στη Lifo, είχε αναφέρει χαρακτηριστικά: «Έγινα ιατροδικαστής για να εξοικειωθώ με τον θάνατο»! 

Σε άλλη, παλαιότερη συνέντευξή της στην «Καθημερινή», όταν την ρώτρησαν εάν εμπλέκεται συναισθηματικά με τις περιπτώσεις που εξετάζει, ιδίως όταν καλείται να αντιμετωπίσει «σκληρά» περιστατικά, εκείνη απάντησε ορθά και κοφτά: «Οχι. Ο ιατροδικαστής έχει τεράστια ευθύνη απέναντι στη Δικαιοσύνη. Οταν άρχισα να πηγαίνω στα δικαστήρια για να καταθέσω, δεν κοιτούσα δράστες ποτέ. Εκεί δεν είμαι ούτε για να τους λυπηθώ, ούτε για να κατηγορήσω κάποιον. Λέω απλώς τα αποτελέσματα της νεκροψίας. Και οι δικαστές σέβονται πολύ τους ιατροδικαστές, διότι είναι οι άνθρωποι που έχουν δει, έχουν εξετάσει τον νεκρό μετά το έγκλημα».

Η συνδρομή της στην υπόθεση της Καρολάιν

Η κυρία Σπηλιοπούλου με εξαιρετική κατάρτιση και μεγάλη εμπειρία έχει δεκάδες φορές βρεθεί στην πρώτη γραμμή μεγάλων γεγονότων που απαιτούν ταυτοποίηση και διερεύνηση θανάτων, όπως εκείνοι από την ολέθρια φωτιά στο Μάτι είτε άλλων ως συνέπεια εγκληματικών ενεργειών.

Αξίζει να αναφερθεί πως πριν από λίγες ημέρες η επιστήμονας έδωσε κατάθεση στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο για την υπόθεση του εγκλήματος στα Γλυκά Νερά, η παρουσία της οποίας στον χώρο του εγκλήματος βοήθησε τα μέγιστα στην εξιχνίαση της υπόθεσης.

Μάλιστα ότι η κ. Σπηλιοπούλου με τις εξειδικευμένες γνώσεις της και την πολυετή εμπειρία της συνέβαλε καθοριστικά στη διερεύνηση και της υπόθεσης της 29χρονης Καρολάιν Κράουτς και ήταν μάλιστα από τις σημαντικότερες μάρτυρες στην εν εξελίξει δίκη με κατηγορούμενο τον 34 χρόνο πιλότο Μπάμπη Αναγνωστόπουλο.

Η υπόθεση με τη φωτιά στο Μάτι

Η κυρία Σπηλιοπούλου με εξαιρετική κατάρτιση και μεγάλη εμπειρία έχει δεκάδες φορές βρεθεί στην πρώτη γραμμή μεγάλων γεγονότων που απαιτούν ταυτοποίηση και διερεύνηση θανάτων, όπως εκείνοι από την ολέθρια φωτιά στο Μάτι είτε άλλων ως συνέπεια εγκληματικών ενεργειών.

 

Για εκείνη την υπόθεση, η ίδια είχε πει στην εφημερίδα «Documento»: «Η αλήθεια είναι ότι κι εγώ υπέφερα ως άτομο, όπως όλοι μας. Ολες τις ημέρες έκανα ψυχογενή πυρετό. Μου ήταν πολύ βαρύ αυτό, αλλά δεν είχε νόημα να βγω έξω στην τηλεόραση και να το πω. Να πω πόσο αποτρόπαιο είναι το θέαμα και πως όλοι οι άνθρωποι είναι πάρα πολύ καμένοι. Είναι σαν να στρίβω μια πρόκα στην πληγή των συγγενών. Το θέαμα στο Μάτι μπορεί να ήταν φρικτό, αλλά πιο φρικτό ήταν αυτό που ζούσαμε εδώ, όπου είχαμε έναν πατέρα που έψαχνε τα παιδιά του, ένα παιδί που έψαχνε τον πατέρα του».

Το αίτημα για την ένταξή της στην έρευνα της Πάτρας

Στο ανακριτικό αίτημα για την συνδρομή της Χαράς Σπηλιοπούλου, συγκεκριμένα αναφέρεται: «Λαμβανομένου υπόψη του τρόπου που φέρεται ότι τελέστηκε το έγκλημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση, από δράστη σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, και δει μέσω της χρήσης φαρμακευτικής δραστικής ουσίας που άφησε το αποτύπωμά της στο μεταθανάτιο αίμα της ανήλικης παθούσας όπως προκύπτει από τις εξειδικευμένες ιστολογικές και τοξικολογικές εξετάσεις , κατά τη γνώμη μας ο ειδικός επιστήμων επί θεμάτων ιατροδικαστικής αφού λάβει γνώση του ιατρικού φακέλου της παθούσας καθώς και των ιστολογικών και τοξικολογικών εξετάσεων που έλαβαν χώρα μετά το θάνατό της,  ενδεχομένως να μας επισημάνει ή να μας συστήσει περαιτέρω ενέργειες που πρέπει να πραγματοποιηθούν, τις οποίες μόνο αν μας τις καταστήσει γνωστές πρόσωπο με ειδικές γνώσεις επί της ιατροδικαστικής  επιστήμης εμείς  θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε στις ενδεδειγμένες ανακριτικές πράξεις για την περαιτέρω διαλεύκανση της αξιόποινης πράξης που διερευνούμε».

Με το αίτημα της ανακρίτριας συμφώνησε αμέσως και η εποπτεύουσα Εισαγγελέας Εφετών, Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, Μαρία Γκανέ, η οποία κάνοντας χρήση της δυνατότητας που της δίνει ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας, προχώρησε στον ορισμό της κ. Σπηλιοπούλου.

Οι σταθμοί της καριέρας της

Θα πρέπει να σημειωθεί πως δεν είναι συνηθισμένες τέτοιες ενέργειες, καθώς είναι ελάχιστες οι φορές που υπογράφονται ανάλογες πράξεις. Η συγκεκριμένη όμως υπόθεση κρίθηκε ως «ξεχωριστή» και θα υποβοηθηθεί, προκειμένου το αποτέλεσμα της έρευνας να μην επιδέχεται ουδεμίας αμφισβήτησης. Η κυρία Χαρά Σπηλιοπούλου, δεν είναι κάποια τυχαία άλλωστε στον χώρο των ιατροδικαστών και αυτό το μαρτυρά και το πλούσιο βιογραφικό της:

1982: Πτυχίο Φαρμακευτικής Αθηνών

1994: Πτυχίο Ιατρικής Αθηνών

1995: Επίκουρη καθηγήτρια Εργαστηρίου Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας στο Πανεπιστήμιο

Αθηνών

2001: Αναπληρώτρια καθηγήτρια Εργαστηρίου Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας ΕΚΠΑ

2009-2015: Μέλος της Ιατρικής Επιτροπής του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ, ως εκπρόσωπος

των κρατών του Συμβουλίου της Ευρώπης

2011: Καθηγήτρια Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ

2018: Κοσμήτωρ Σχολής Επιστημών Υγείας ΕΚΠΑ

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA