ΚΟΙΝΩΝΙΑ
30/04/2022 09:55

Παραβιάσεις στο Αιγαίο: Πώς οι Ελληνες πιλότοι «λοκάρουν» τα τουρκικά μαχητικά

Ολοένα και αυξάνεται τις τελευταίες ημέρες η τουρκική επιθετικότητα, με τα μαχητικά από τη γειτονική χώρα να προχωρούν συνεχώς σε παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου - Η διαδικασία που ακολουθούν οι Ελληνες πιλότοι για να «λοκάρουν» τα τουρκικά μαχητικά και τι πρέπει να συμβεί για να τα καταρρίψουν

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Παραβιάσεις στο Αιγαίο: Πώς οι Ελληνες πιλότοι «λοκάρουν» τα τουρκικά μαχητικά
Πηγή: Associated Press
Ανάγνωση:

Και πάλι στο προσκήνιο έχουν βρεθεί οι τουρκικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την περασμένη Τετάρτη (27/4) όπου σημειώθηκαν 126 παραβιάσεις και 30 υπερπτήσεις πάνω από Αρκιούς, Λειψούς, Αγαθονήσι, Σάμο, Φούρνους, Οινούσσες και Κάρπαθο, με αποτέλεσμα την έντονη αντίδραση των στρατιωτικών δυνάμεων, αλλά και της πολιτικής ηγεσίας της χώρας.

Τα μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας ήταν σε κατάσταση επιφυλακής, προχωρώντας σε αναχαιτίσεις των τουρκικών αεροσκαφών, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε σε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στη γειτονική χώρα. Ποια όμως είναι η διαδικασία που ακολουθείται σε τέτοιες περιπτώσεις από τους Ελληνες πιλότους; Ο αντιπτέραρχος ε.α. Παναγιώτης Κατσαρός, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του Star το βράδυ της Παρασκευής την εξήγησε βήμα προς βήμα...

Video Loading...

Αναλυτικά:

  1. Μόλις τα τουρκικά αεροσκάφη μπαίνουν στον ελληνικό εναέριο χώρο, εντοπίζονται από το σύστημα αεροπορικού ελέγχου και δίνεται εντολή αναχαίτισης στα ελληνικά μαχητικά.
  2. Οι Ελληνες πιλότοι ακολουθώντας τις οδηγίες των ελεγκτών και σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες, κάνουν ραντάρ lock on, κάτι που σημαίνει ότι σύντομα θα είναι σε παραμέτρους βολής.
  3. Μόλις αυτό γίνει υπάρχουν δύο ενδεχόμενα, ανάλογα με την κατάσταση που επικρατεί μεταξύ των δύο χωρών. Σε περίοδο ειρήνης είναι η οπτική αναγνώριση, ενώ σε περίοδο πολέμου είναι η κατάρριψη.
  4. Την ίδια ώρα, τα επίγεια αντιαεροπορικά συστήματα, έχουν δικαίωμα να τα εγκλωβίσουν. Αν μάλιστα τα τουρκικά μαχητικά είναι οπλισμένα, είναι ζωτικής σημασίας να είναι «λοκαρισμένα», προκειμένου να αποφευχθεί αιφνιδιαστική επίθεση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΤΟΥΡΚΙΑ ΥΠΕΡΠΤΗΣΕΙΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ