ΚΟΙΝΩΝΙΑ
11/05/2022 09:34

Candida Auris - Γκίκας Μαγιορκίνης: Το πλεονέκτημα του μύκητα

Ο μύκητας Candida Auris έχει προκαλέσει ανησυχία για τις επιπτώσεις που ενδέχεται να έχει στα νοσοκομεία - Για το ζήτημα μίλησε στον ΣΚΑΙ ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης, σημειώνοντας πως δεν πρόκειται για πρόσφατη ανακάλυψη και ότι υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Candida Auris - Γκίκας Μαγιορκίνης: Το πλεονέκτημα του μύκητα
Πηγή: shutterstock
Ανάγνωση:

Ο μύκητας Candida Auris έχει προκαλέσει ανησυχία για τις επιπτώσεις που ενδέχεται να έχει στα νοσοκομεία. Για το ζήτημα μίλησε στον ΣΚΑΙ ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης, σημειώνοντας πως δεν πρόκειται για πρόσφατη ανακάλυψη και ότι υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια.

Διαβάστε ακόμη: Candida Auris: Τι είναι ο μύκητας που προκάλεσε 4 θανάτους στην Πάτρα - Οι οδηγίες του ΕΟΔΥ

Ο κ. Μαγιορκίνης υπογράμμισε πως το προφίλ του Candida Auris, του δίνει ένα πλεονέκτημα ώστε να να αναπτύσσεται σε συνθήκες όπου χρησιμοποιούνται πολλά αντιβιοτικά. Αυτός είναι ο λόγος που εμφανίζεται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) απειλώντας άτομα με βαριές ανοσοκαταστολές αλλά και άτομα με χρόνια προβλήματα υγείας σε όργανα όπως στους πνεύμονες. «Ο μύκητας δεν προκαλεί πρόβλημα σε μέσο άνθρωπο, δεν θα δούμε υγιή άνθρωπο να πεθαίνει», συμπλήρωσε ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

Video Loading...

Σύμφωνα με τον καθηγητή υπάρχει τρόπος ο Candida Auris να ανιχνευτεί με εργαστηριακές διαδικασίες, πιο εύκολες τα τελευταία χρόνια, που μπορούν να τον εντοπίσουν με ένα μικρό ποσοστό λάθους. «Μπορούν να το απολυμάνουν. Υπάρχει πιθανότητα όμως να επανέρχεται, εμφανίζεται ιδιαίτερη αντοχή», δήλωσε. Ανέφερε δε πως δεν υπάρχει νοσοκομείο σε παγκόσμια κλίμακα που να μην έχει αυτό τον μύκητα. «Βρίσκεται παντού απλά στις ΜΕΘ βρίσκει τρόπο και αναπτύσσεται. Αν έχουν μπει τα σωστά πρωτόκολλά για τους μύκητες τους ανιχνεύουν και τους βρίσκουν».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
CANDIDA AURIS ΓΚΙΚΑΣ ΜΑΓΙΟΡΚΙΝΗΣ ΜΕΘ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ