Μενού
  • Α-
  • Α+

Τα αναπάντητα ερωτήματα στοιχειώνουν τους γονείς των δύο μικρών παιδιών ηλικίας 3 και 7 ετών που χωρίς να αντιμετωπίζουν κάποιο υποκείμενο νόσημα, πέθαναν με διαφορά λίγων ημερών βυθίζοντας στο πένθος τους οικείους τους. Ο διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος, μίλησε για τους θανάτους των δύο μικρών παιδιών σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και προσπάθησε να δώσει ερμηνεία στους ανεξήγητους θανάτους των παιδιών.

Ο ίδιος είπε χαρακτηριστικά: «Διερευνώνται οι θάνατοι και του 7χρονου και του 3χρονου που έφυγαν από αιφνίδιο θάνατο. Προφανώς είναι κάποια λοίμωξη που κρύβεται από πίσω ή μία εγκεφαλίτιδα. Μέσα στα νοσοκομεία δε βλέπουμε ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα, ξαφνικά μολύνονται και χάνουν τη ζωή τους. Οταν χάνεται ένα παιδί "χάνεται" ο ήλιος. Πίσω από έναν αιφνίδιο θάνατο κρύβονται πολλές λοιμώξεις, και λοιμώξεις από διάφορες νόσους. Οι περιπτώσεις ωστόσο αυτές είναι σπάνιες, αλλά όχι ότι δεν υπάρχουν. Για παράδειγμα ο μύκητας candida auris δεν απειλεί τη δημόσια υγεία, απασχολεί τα νοσοκομεία και πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα», δήλωσε.

«Η μία περίπτωση, του 3χρονου, είναι ότι μπορεί να είναι σύνδρομο μετά από λοίμωξη από κορονοϊό. Παρόλο που το παιδί δεν είχε μολυνθεί, είχαν περάσει οι γονείς του, και στον ορό του παιδιού βρέθηκαν αντισώματα του κορονοϊόυ. Και οι δύο περιπτώσεις είναι υπό διερεύνηση», κατέληξε ο κ. Καπραβέλος.

Θάνατος 7χρονου στη Θεσσαλονίκη: Τι είναι και γιατί εξετάζεται η νόσος των λεγεωνάριων

Ο αδόκητος χαμός του 7χρονου ο οποίος πέθανε στα επείγοντα του Ιπποκρατείου, πριν καν προλάβει να νοσηλευτεί, έχει σκορπίσει θλίψη στους γονείς του που ψάχνουν απαντήσεις. Οπως λένε οι γιατροί έφτασε σε ημικωματώδη κατάσταση, με υψηλό πυρετό, ακαμψία και τελικά υπέστη ανακοπή παρά τις προσπάθειες επί δυόμιση ώρες των γιατρών να τον επαναφέρουν με ΚΑΡΠΑ και διασωλήνωση.

Ο παιδίατρος Μάριος Ανδρέου αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο πίσω από το θάνατο του 7χρονου στη Θεσσαλονίκη να κρύβεται η νόσος των λεγεωνάριων. Οπως είπε η νόσος προκαλείται από ένα βακτήριο, μικρόβιο, που ζει μέσα σε στάσιμα νερά. Ο χρόνος επώασης από τη στιγμή που ένα άτομο έρθει σε επαφή με το βακτήριο είναι από 2 μέχρι 10 ημέρες και στην αρχή τα συμπτώματα θυμίζουν την γρίπη όπως την ξέρουμε, τόνισε ο παιδίατρος. Η επιδείνωση είναι ραγδαία με πνευμονία και πολύ υψηλό πυρετό και διάρροιες, ενώ απαιτείται κατάλληλη αντιμικροβιακή αγωγή για την αντιμετώπισή του. Ο παιδίατρος έσπευσε να τονίσει πως δεν είναι εύκολο να υποψιαστούν οι γιατροί ότι ευθύνεται το συγκεκριμένο βακτήριο ακόμα και όταν ο ασθενής φτάσει στο νοσοκομείο και εξήγησε πως τα δείγματα πρέπει να σταλούν σε εξειδικευμένα εργαστήρια.

Οι ιατροδικαστές που ανέλαβαν τη νεκροψία- νεκροτομή του 7χρονου παιδιού αναμένουν τα αποτελέσματα των ιστολογικών εξετάσεων τα οποία και θα φωτίσουν τα ακριβή αίτια που προκάλεσαν το θάνατό του. Οπως επισημαίνεται, χωρίς αυτά τα αποτελέσματα δεν μπορεί να υπάρξει σαφής εικόνα. Σημειώνεται ότι, η διαδικασία των ιστολογικών εξετάσεων απαιτεί αρκετό χρονικό διάστημα για να ολοκληρωθεί.

Θάνατος 3χρονης στη Θεσσαλονίκη: Τα πρώτα στοιχεία από τον ιατρικό φάκελο

Την ίδια στιγμή, οι γονείς της 3χρονης που μπήκε στο νοσοκομείο με πρήξιμο στον αστράγαλο και πέθανε υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, σύμφωνα με την «Μακεδονία» έλαβαν τον ιατρικό φάκελο της Κατερίνας που κατέληξε την 1 Μαΐου στο νοσοκομείο Ιπποκράτειο και ακόμα δεν υπάρχει διευκρινιστεί τα αίτια θανάτου, καθώς δεν υπήρχε ούτε διάγνωση κατά την νοσηλεία της. Η 3χρονη είχε νοσηλευτεί για 11 ημέρες στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου πριν κρίνουν οι γιατροί ότι πρέπει να μεταφερθεί στο Ιπποκράτειο για να διασωληνωθεί στη ΜΕΘ.

Σύμφωνα με τις εξετάσεις που έγιναν στις 30 Απριλίου και περιλαμβάνονται στο φάκελο που παραδόθηκε από το νοσοκομείο Παπαγεωργίου, η κατάστασή της 3χρονης ήταν πολύ βαριά μια ημέρα πριν αποφασιστεί να μεταφερθεί στο Ιπποκράτειο, όπου κατέληξε. Συγκεκριμένα, στις αιματολογικές εξετάσεις φαίνεται πως οι τα λευκά αιμοσφαίρια είναι κάτω από την επιτρεπόμενη τιμή, όπως και ο αιματοκρίτης αλλά και τα αιμοπετάλια που θα έπρεπε να είναι 150-400 Κ/ml και ήταν στα 85 K/ml.

«Τα αποτελέσματα αυτά παραδόθηκαν στις 20:52 στις 30 Απριλίου, παραμονή του θανάτου της 3χρονης. Με βάση τις αιματολογικές η κατάστασή της ήταν πολύ βαριά, έδειχνε ότι το παιδί ήταν στα τελευταία του. Αλλά μεταφέρθηκε την επόμενη ημέρα στο Ιπποκράτειο και κατέληξε σε δυο ώρες» αναφέρει ο δικηγόρος της οικογένειας Νίκος Διαλυνάς, τονίζοντας πως θα έπρεπε να έχει μεταφερθεί νωρίτερα η μικρή Κατερίνα. «Θα έπρεπε να είχε μεταφερθεί πολύ νωρίτερα στη ΜΕΘ του Ιπποκρατείου. Με αυτή την εικόνα που βλέπουμε στις εξετάσεις, έπρεπε να μπει νωρίτερα στη ΜΕΘ για να τύχει ειδικευμένης αντιμετώπισης» σημειώνει.

Τις 101 σελίδες του ιατρικού φακέλου μελετά η ιατροδικαστής και τεχνική σύμβουλους της οικογενείας Κατερίνα Αποστολίδου για να καταλήξει σε πόρισμα. «Σαφώς ψάχνουμε την αρχική αιτία που επιδεινώθηκε η υγεία του παιδιού αλλά και τον λόγο που χρειάστηκε η εισαγωγή του. Αναζητούμε απαντήσεις αλλά ήδη διαμορφώνουμε μια εικόνα από τον ιατρικό φάκελο» επισημαίνει ο κ. Διαλυνάς.

Ψάχνουν απαντήσεις σε συγκεκριμένες εξετάσεις στο Ιπποκράτειο

Μια συγκεκριμένη εξέταση που έγινε στο Ιπποκράτειο αναμένεται να ρίξει φως στα αίτια θανάτου της 3χρονης, σύμφωνα με τον δικηγόρο Νίκο Διαλυνά. Χωρίς να αποκαλύψει τι έχει εντοπιστεί από μια συγκεκριμένη εξέταση, ανέφερε πως ζήτησαν περισσότερα έγγραφα από το νοσοκομείο.

«Σήμερα στείλαμε ηλεκτρονικά αιτήματα προς το Ιπποκράτειο για όλες τις εξετάσεις που έγιναν αλλά και στο ΑΧΕΠΑ, όπου έγινε βιοψία στο μυελό των οστών. Το κάναμε αυτό γιατί διαπιστώσαμε από τα έγγραφα και τον ιατρικό φάκελο κάποιες εξετάσεις που θα ρίξουν φως στο μυστήριο. Είναι πολύ σημαντικές οι εξετάσεις από το Ιπποκράτειο» τόνισε ο δικηγόρος της οικογένειας.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA