Μενού
  • Α-
  • Α+

Καθησυχαστικοί για τα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων που εμφανίζονται στην Ευρώπη εμφανίζονται οι Ελληνες επιστήμονες. Τόσο ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, όσο και ο καθηγητής, Γκίκας Μαγιορκίνης, λένε ότι η ευλογιά των πιθήκων δεν είναι αρκετά μεταδοτική για να σπείρουμε τον πανικό και τονίζουν ότι πρέπει να υπάρχει ένα μέτρο στην πληροφόρηση του κόσμου.  

Μιλώντας πιο συγκεκριμένα στον ΣΚΑΪ ο κ. Ζαούτης ανέφερε πως πάντα ανησυχούμε όταν εμφανίζονται σπάνια νοσήματα, αλλά η ανησυχία μας αυτή την στιγμή δεν είναι μεγάλη για την ευλογιά των πιθήκων, καθώς δεν είναι πολύ μεταδοτική ασθένεια. Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ πρόσθεσε πως μόλις μία στις 50 στενές επαφές κολλάει και διευκρίνισε πως δεν μιλάμε για έναν ιό που μεταδίδεται, όπως ο κορονοϊός. «Και δεν μεταδίδεται στην ασυμπτωματική φάση, αυτά τα στοιχεία μας καθησυχάζουν σε έναν βαθμό», είπε.

Ευλογιά των πιθήκων: «Οχι» στην επαναφορά της μάσκας

Ερωτηθείς για την επαναφορά της μάσκας λόγω της ευλογιάς των πιθήκων, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ απέκλεισε αυτό το ενδεχόμενο, εξηγώντας ότι η μετάδοση γίνεται μέσω δερματικών βλαβών και σωματικών υγρών. «Είμαστε σε εγρήγορση, λειτούργησε σωστά το σύστημα με το πρώτο ύποπτο κρούσμα», ανέφερε για τον τουρίστα που μεταφέρθηκε στο Αττικό νοσοκομείο και τελικά αποδείχτηκε ότι νοσεί με ανεμοβλογιά.

Όσον αφορά στα μέτρα είπε πως οι οδηγίες είναι οι γνωστές αρχές υγιεινής, σχολαστικό πλύσιμο χεριών και φροντίζουμε να καλύπτουμε τον βήχα μας. Για το εμβόλιο της ευλογιάς είπε ότι όσοι το έχουν κάνει, έχουν έναν βαθμό ανοσίας και απέναντι στην ευλογιά των πιθήκων. «Δεν μιλάμε για πανδημία, να είμαστε όλοι λίγο πιο ήσυχοι, δεν μιλάμε για εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού», σημείωσε ο κ. Ζαούτης.

Μαγιορκίνης: Απίθανη η μετάδοση της ευλογιάς των πιθήκων από τους ασυμπτωματικούς

Στην ανάγκη σωστής ενημέρωσης, επαγρύπνησης, ετοιμότητας, ψύχραιμης αντιμετώπισης και συνεργασίας στάθηκε αναφερόμενος στην ευλογιά των πιθήκων ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, τονίζοντας ότι «δεν χρειάζεται να πηγαίνουμε από το ένα άκρο στο άλλο, από τον πανικό στην αδιαφορία και πάλι πίσω στον πανικό». Όπως τόνισε σε ανάρτησή του στο Facebook, οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν πως σε καμία περίπτωση δεν θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε κάτι ανάλογο με τον κορονοϊό.

Ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε ότι οι ασυμπτωματικοί φορείς της ευλογιάς των πιθήκων είναι υπερδιπλάσιοι από τους συμπτωματικούς. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι «αυτό δεν είναι λόγος ανησυχίας γιατί η μετάδοση από τους ασυμπτωματικούς φορείς είναι εξαιρετικά απίθανη καθώς δεν έχουν εξανθήματα», διευκρινίζοντας πάντως ότι, με βάση τα στοιχεία, «ο κίνδυνος μετάδοσης από ασυμπτωματικούς αυξάνεται δραματικά με την πολύ στενή επαφή με άμεση ανταλλαγή σωματικών υγρών όπως είναι η σεξουαλική επαφή».

Η ανάρτηση του Γκίκα Μαγιορκίνη:

«Ένα σημαντικό στοιχείο στην τρέχουσα επιδημία της ευλογιάς των πιθήκων είναι η κατανόηση των ασυμπτωματικών φορέων.

Σύμφωνα με μελέτες που έχουν διεξαχθεί στην Αφρική, η πιθανότητα να εκδηλώσεις τη νόσο μετά από στενή επαφή (secondary attack rate) είναι 7.5% αν δεν έχεις εμβολιασθεί για ευλογιά και μόλις 1% αν έχεις εμβολιασθεί για ευλογιά. Οι ορολογικές μελέτες όμως έδειξαν ότι το 18% των ανεμβολίαστων επαφών έκανε ορομετατροπή, δηλαδή πέρασαν τη νόσο ασυμπτωματικά.

Οι ασυμπτωματικοί φορείς δηλαδή είναι υπερδιπλάσιοι από τους συμπτωματικούς φορείς. Αυτό δεν είναι λόγος ανησυχίας γιατί η  μετάδοση από τους ασυμπτωματικούς φορείς είναι εξαιρετικά απίθανη καθώς δεν έχουν εξανθήματα. Θεωρώ όμως με βάση αυτά τα στοιχεία και το αναδυόμενο πρότυπο υπερμετάδοσης ότι ο κίνδυνος μετάδοσης από ασυμπτωματικούς αυξάνεται δραματικά με την πολύ στενή επαφή με άμεση ανταλλαγή σωματικών υγρών όπως είναι η σεξουαλική επαφή.

Συγχρόνως όμως θέλω να είμαι ξεκάθαρος: θα προκύψουν ΚΑΙ ΑΡΚΕΤΑ (όχι λίγα) γεγονότα που δεν εξηγούνται με την σεξουαλική επαφή και πιθανώς δεν θα μπορούμε να βρούμε την πηγή της μετάδοσης. Το γεγονός ότι μπορούμε να εξηγήσουμε ένα ποσοστό μέσω ενός καλά περιγεγραμμένου τρόπου μετάδοσης δεν σημαίνει ότι όλα τα περιστατικά, ακόμα και αυτά που δεν κατανοούμε, αποτελούν τμήμα του ίδιου προτύπου.

Κλείνοντας: Αντιλαμβάνομαι ότι τα αντανακλαστικά μας από την COVID-19 είναι ανεβασμένα. Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούμε ότι σε καμία περίπτωση δεν θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε κάτι ανάλογο. Δεν χρειάζεται, όμως, να πηγαίνουμε από το ένα άκρο στο άλλο, από τον πανικό στην αδιαφορία και πάλι πίσω στον πανικό. Πρόκειται για ένα γνωστό νόσημα, που ξέρουμε πώς να το αντιμετωπίσουμε, που δεν είναι πολύ μεταδοτικό (όσο η COVID-19), αλλά θέλουμε την συνεργασία και την κατανόηση του κόσμου για να το αντιμετωπίσουμε. Χρειάζεται σωστή ενημέρωση, επαγρύπνηση, ετοιμότητα, ψύχραιμη αντιμετώπιση και συνεργασία. Και κυρίως να μείνουμε μακριά από προκαταλήψεις και ακρότητες που μας πληγώνουν και μας διαιρούν.

Παραθέτω σχετική βιβλιογραφία και το κείμενο από το οποίο εξάγω συμπεράσματα σχετικά με τους ασυμπτωματικούς φορείς».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA