Μενού
  • Α-
  • Α+

Υπήρχε μια εποχή που όλοι έλεγαν πως το ομορφότερο αγόρι στην Αθήνα είναι ο Μπίλι Μπο. Με δεδομένο πως η ομορφιά είναι κάτι το υποκειμενικό, αυτή η κοινή παραδοχή λαμβάνει μια ιδιαίτερη αξία. Ο Μπίλι Μπο ήταν πράγματι ένας εξαιρετικά όμορφος άνθρωπος (εσωτερικά και εξωτερικά), έκανε το όνειρό του πραγματικότητα, έζησε μια ζωή που αν και σύντομη ήταν τόσο έντονη και τόσο γεμάτη που άλλοι θα χρειαζόντουσαν 2-3 ζωές για τη ζήσουν. Μια ημέρα σαν σήμερα, ωστόσο, έφυγε χτυπημένος από το AIDS, μένοντας για πάντα στην ιστορία ως ο Έλληνας σχεδιαστής με το αγγελικό πρόσωπο.

Από τα Καμίνια στο «θρόνο» της μόδας

Στις 8 Φεβρουαρίου 1954 γεννιέται στα Καμίνια του Πειραιά, ο Βασίλης Κουρκουμέλης. Παιδί μιας φτωχής και πολύτεκνης οικογένειας, αντιλαμβάνεται πως το μέλλον του βρίσκεται μακριά από τις φτωχογειτονιές του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας.

Όπως έλεγε και ο ίδιος, μπάλα δεν έπαιξε ποτέ. Χόρευε, όμως, και χόρευε πολύ καλά. προκειμένου να βγάλει τα πρώτα του χρήματα αρχικά δουλεύει ως χορευτής σε διάφορες μπουάτ της Πλάκας. Σε μια από αυτές χόρευε μαζί με τις αδελφές Μπρόγιερ. Άνθρωποι που τον είδαν να χορεύει θα πουν αργότερα πως την ίδια ποσότητα λουλουδιών που έριχναν στις αδελφές Μπρόγιερ έριχναν και στο νεαρό, ψηλόλιγνο πανέμορφο αγόρι. Είναι, όμως, και προσγειωμένος. Ότι λεφτά βγάζει τα «επενδύει» στο να γίνει καλύτερος. Γράφεται σε σχολές προκειμένου να καλλιεργήσει το ταλέντο του. Ξέρει πως αυτό το ταλέντο είναι το διαβατήριό του για μια καλύτερη ζωή.

Από μικρός ήταν ανήσυχο πνεύμα και αυτή ακριβώς η ανησυχία του, τον οδήγησε στα 16 του χρόνια να κάνει τη γνωριμία που θα άλλαζε τη ζωή του. Θα γνωρίσει τον κατά 10 χρόνια μεγαλύτερο του Μάκη Τσέλιο. Ανάμεσα στους δυο θα αναπτυχθεί μια ιδιαίτερη σχέση μέσω της οποίας ο ένας έπαιρνε από τον άλλο δύναμη για να πραγματοποιήσουν το όνειρο τους: Να κατακτήσουν τον κόσμο της μόδας.

Οι δυο τους κάνουν μαζί ένα τολμηρό βήμα που ή θα τους «απογείωνε» ή θα τους κατέστρεφε. Ανοίγουν την μπουτίκ «Μπίλι Μπο» στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Σόλωνος. Ο ίδιος το υιοθετεί άμεσα ως… επαγγελματικό ψευδώνυμο. Και «απογειώνονται». Στα τέλη της δεκαετίας του 70 και στα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 80, κυριολεκτικά σαρώνουν τα πάντα στο πέρασμα τους. Ανοίγουν το ένα μαγαζί μετά το άλλο. Μύκονος, Θεσσαλονίκη, Ψυχικό και δυο ακόμα στο κέντρο της Αθήνας. Ντύνουν όλες τις μεγάλες φίρμες της εποχής. Βουγιουκλάκη, Λάσκαρη Ναθαναήλ κλπ κλπ κλπ! Μαζί με τον Τσέλιο αναλαμβάνουν, το 1981, να σχεδιάσουν τις στολές των αεροσυνοδών της Ολυμπιακής Αεροπορίας και έτσι τα ρούχα τους... ταξιδεύουν σε κάθε γωνιά του πλανήτη. «Εκτοξεύονται» και στο εξωτερικό, κερδίζοντας διαγωνισμούς και διοργανώνοντας επιδείξεις μόδας. Οι δυο τους ανοίγουν μια μπουτικ 370 τετραγωνικών (!) στην «καρδιά» της Νέας Υόρκης, στη φημισμένη Park Avenue. Η επιτυχία είναι πρωτοφανής και ο Μπίλι Μπο είναι πλέον κάτι παραπάνω από επιτυχημένος σχεδιαστής μόδας.

Το AIDS και το δύσκολο τέλος

Δυστυχώς, όμως, η αντίστροφή μέτρηση για τον ίδιο είχε ήδη ξεκινήσει. Ο Μπίλι Μπο λείπει από τα εγκαίνια της μπουτικ. Νιώθει αδύναμος, χωρίς το παραμικρό ίχνος ενέργειας. Συνεχώς αδυνατίζει και δεν έχει διαθέσει για να κάνει το οτιδήποτε. Αποφασίζει να πάει για εξετάσεις. Η ασθένεια που εκείνη την εποχή θέριζε τους νέους ανθρώπους είχε «χτυπήσει την πόρτα» του Μπίλι Μπο. Το AIDS ήταν ακόμα μια άγνωστη ασθένεια η οποία ισοδυναμούσε με θάνατο.

Σύντομα άρχισαν και τα κουτσομπολιά που έφτασαν σε σημείο υστερίας. Στις εφημερίδες της εποχής είχαν φιλοξενηθεί και δηλώσεις έντρομων μοντέλων που δεν ήξεραν αν είχαν κολλήσει και εκείνες επειδή έκαναν… πρόβες στα ρούχα του Μπίλι Μπο. Δημοσιογράφοι έφτασαν σε σημείο να γράφουν πως ο σχεδιαστής είχε πεθάνει, είχε αποτεφρωθεί και οι στάχτες του είχαν σκορπιστεί στο Αιγαίο.

Μαζί με τον Μάκη Τσέλιο κάνουν ένα τελευταίο ταξίδι στις ΗΠΑ, με την ελπίδα κάποιες πειραματικές τότε θεραπείες να τον σώσουν. Ο οργανισμός του, ωστόσο, δεν αντιδρά και το πανέμορφο αγόρι, είχε μείνει σκιά του εαυτού του. Τις τελευταίες ημέρες της ζωής του τις έζησε σε ένα σπίτι στο Καβούρι. Άφησε την τελευταία του πνοή, μια ημέρα σαν σήμερα, στις 13 Ιουνίου του 1987. Μόλις εννέα μήνες αφού είχε ανακαλύψει πως έπασχε από την ασθένεια που τελικά θα τον σκότωνε.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA