ΚΟΙΝΩΝΙΑ
15/06/2022 15:51

Χειρουργεία στην Ελλάδα με μουσική για γιατρούς και ασθενείς

Φαίνεται πως η μουσική «συντροφεύει» πλέον γιατρούς και ασθενείς στα χειρουργεία στην Ελλάδα - Κλασική μουσική, ροκ ακόμη και ελληνικά λαϊκά συντροφεύουν το 90% των γιατρών κατά τη διάρκεια της επέμβασης

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Χειρουργεία στην Ελλάδα με μουσική για γιατρούς και ασθενείς
Πηγή: Pixabay
Ανάγνωση:

Φαίνεται πως η μουσική «συντροφεύει» πλέον γιατρούς και ασθενείς στα χειρουργεία στην Ελλάδα. Κλασική μουσική, ροκ ακόμη και ελληνικά λαϊκά συντροφεύουν το 90% των γιατρών κατά τη διάρκεια της επέμβασης, συμβάλλοντας στην καλύτερη αυτοσυγκέντρωση, τη μείωση του άγχους και τη βελτίωση της απόδοσής τους. Ωστόσο, η πρακτική αυτή δεν είναι εξίσου διαδεδομένη και στους ασθενείς, οι οποίοι, όταν έχουν την ευκαιρία, επιλέγουν να ακούσουν ακόμη και κλαρίνο.

Διαβάστε ακόμη: ΦΣΘ: Αύξηση έως και 50% στη διάθεση self test και στη διενέργεια rapid test στα φαρμακεία

«Εννέα στους 10 χειρουργούς, αναισθησιολόγους και νοσηλευτές χειρουργείου ακούνε τη μουσική της επιλογής τους κατά τη διάρκεια της επέμβασης, είτε μέσω CD player, είτε μέσω ραδιοφωνικού σταθμού. Με τον τρόπο αυτό δημιουργούνται συνθήκες ηρεμίας, μειώνεται το άγχος, ενισχύεται η αυτοσυγκέντρωσή τους και βελτιώνεται η απόδοσή τους», επισημαίνει, με αφορμή το 39ο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Περιοχικής Αναισθησίας και Θεραπείας Πόνου (ESRA), η αναισθησιολόγος, εκπρόσωπος της Τοπικής Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου Ελένη Μόκα, σύμφωνα με το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, από τις 22 έως και τις 25 Ιουνίου, στο Μέγαρο Μουσικής και στο ξενοδοχείο «Makedonia Palace». Σύμφωνα με την κυρία Μόκα, ευεργετικά είναι τα οφέλη της μουσικής και για τους ασθενείς, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να ακούνε τη μουσική της επιλογής τους, φορώντας ακουστικά κατά τη διάρκεια του χειρουργείου, αν και στη χώρα μας τα ποσοστά εφαρμογής αυτής της πρακτικής είναι πολύ μικρά.

«Η μουσική συνιστάται σε κάθε είδος χειρουργικής επέμβασης, ενώ η αποτελεσματικότητά της είναι ακόμη πιο εμφανής κυρίως σε ορθοπαιδικές επεμβάσεις, όπως για παράδειγμα αρθροπλαστική γόνατος ή ισχίου, όπου ο ασθενής, έχοντας υποβληθεί σε περιοχική αναισθησία, μπορεί να ακούει θορύβους του χειρουργείου, κάτι που ενδεχομένως τού προκαλεί άγχος», επισημαίνει η κ. Μόκα και εξηγεί: «φορώντας ακουστικά και ακούγοντας τη μουσική που τού αρέσει, αισθάνεται λιγότερο άγχος, ενώ έχει αποδειχτεί ότι μετά το χειρουργείο μειώνεται ο πόνος, χρειάζονται λιγότερα κατασταλτικά φάρμακα, επιτυγχάνεται ταχύτερη ανάρρωση και υπάρχει μεγαλύτερο αίσθημα ικανοποίησης του ασθενούς. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνες, η μουσική συμβάλλει στη μείωση του μετεγχειρητικού πόνου, ακόμη και στις περιπτώσεις, όπου ο ασθενής έχει υποβληθεί σε γενική αναισθησία». Σύμφωνα με την κυρία Μόκα, για τους παραπάνω λόγους είναι σημαντικό να υπάρξει καλύτερη ενημέρωση και να επεκταθεί η ακρόαση μουσικής και από τους ασθενείς κατά τη διάρκεια των χειρουργικών επεμβάσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΜΟΥΣΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ ΓΙΑΤΡΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ