Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο Χάρης Βεραμόν έκανε το χόμπι του επάγγελμα. Έκανε αυτό που ονειρευόταν από μικρός: Να γίνει ιδιωτικός ντετέκτιβ. Εδώ και πέντε χρόνια – δειλά δειλά στην αρχή με μια σελίδα στο Facebook και αργότερα με την εκπομπή «Ιχνη στο Σκοτάδι» στο Youtube – προσπαθεί να δώσει φως σε cold cases της χώρας, δηλαδή σε υποθέσεις που έχει κλείσει ή δεν έχει ερευνήσει η αστυνομία εδώ και χρόνια, χωρίς να βρεθούν απαντήσεις για τις εν λόγω δολοφονίες. Φέτος, υπήρξε καθοριστικός μοχλός πίεσης για να αρχίσουν για πρώτη φορά έρευνες για την εξαφάνιση του λογιστή, Διονύση Αχτύπη, του οποίου τα ίχνη χάθηκαν το 2013. Και αυτό, σίγουρα είναι ένα από τα μεγαλύτερα κατορθώματά του στη μέχρι στιγμής καριέρα του.

Η «ξεχασμένη υπόθεση» του Διονύση Αχτύπη

Ο Διονύσης Αχτύπης χάθηκε τον Σεπτέμβριο του 2013, σε ηλικία 38 χρόνων όταν έφυγε από το σπίτι του στο Καλαμάκι. Στη μητέρα του είπε ότι θα ταξίδευε  στο Όσλο της Νορβηγίας και πως θα έμενε στο σπίτι μιας φοιτήτριας φίλης του.  Από τότε δεν έχει δώσει σημεία ζωής. Μόλις ανακοινώθηκαν τα στοιχεία του από το «Τούνελ», φίλος τηλεθεατής που κατοικεί στη Νορβηγία, επικοινώνησε με την εκπομπή και υποστήριξε πως τον είχε δει στο Όσλο.

Ο Διονύσης εργαζόταν σαν ορκωτός λογιστής και πραγματοποιούσε ελέγχους για λογαριασμό της εταιρείας του στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Λίγο καιρό πριν ανοίξει η γη και τον καταπιεί, άρχισε να αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας. Την ημέρα που χάθηκε, η μητέρα του είδε ότι είχε εκδώσει αεροπορικό εισιτήριο, αλλά δεν πρόσεξε τον προορισμό.  Ο Διονύσης είχε καλέσει ταξί για να πάει στο αεροδρόμιο και έφυγε από το σπίτι στις  6 το πρωί. Αυτή ήταν και η τελευταία φορά που τον είδε. Μαζί του δεν πήρε κινητό τηλέφωνο, κλειδιά, αλλά ούτε και τον ηλεκτρονικό του υπολογιστή.

Και ποια είναι τα επόμενα βήματα για την συγκεκριμένη υπόθεση; «Ανακρίσεις, έρευνες και πάλι έρευνες. Δεν ξέρω αν θα είμαι το άτομο που θα βρει τον ένοχο, όμως είμαι σίγουρος πως θα είμαι το άτομο που έχει προκαλέσει ένα μηχανισμό για να ερευνηθεί η υπόθεση για πρώτη φορά και με το σωστό τρόπο», απαντά ο Χάρης Βεραμόν. 

Πώς γίνεσαι ιδιωτικός ντετέκτιβ στην Ελλάδα

Το είδος του true crime γνωρίζει τελευταία αξιοσημείωτη άνοδο. Αληθινές ιστορίες εγκλημάτων παρουσιάζονται όλο και περισσότερο μέσα από τηλεοπτικές, κινηματογραφικές παραγωγές και ιδιαίτερα από ντοκιμαντέρ.

Ο Χάρης Βεραμόν έχει σπουδές στην Ανακριτική Δικαστική Ψυχολογία, είναι ηθοποιός και συγγραφέας. «Η έρευνα, η συλλογή πειστηρίων, η διαδικασία και η εγκληματολογική ανάλυση, όπως επίσης το criminal profiling, είναι η αγαπημένη μου διαδικασία», εξηγεί. Και αν θέλει κάποιος να ακολουθήσει τον ίδιο κλάδο στην Ελλάδα, αυτή είναι η μοναδική συνταγή, σύμφωνα με τον ίδιο. «Θελει τεράστια υπομονή, κότσια και ομάδα. Και αγάπη! Αν δεν το αγαπάς δεν προχωράς.»

Τα «Ιχνη στο Σκοτάδι» και τα επόμενα βήματα

Η εκπομπή Ίχνη στο σκοτάδι είναι μια διαδικτυακή εκπομπή που προβάλλεται στο Youtube. Ασχολείται με ανεξιχνίαστες υποθέσεις, εξαφανίσεις, κλοπές και δολοφονίες. Όλα ξεκίνησαν από μια σελίδα στο Facebook, όπου τα μέλη συζητούσαν για υποθέσεις εγκλημάτων και εξαφανίσεων που είχαν ή δεν είχαν ακόμα διαλευκανθεί. Η σελίδα αυτή αργότερα μετονομάστηκε σε «Ίχνη στο σκοτάδι». «Στη συνέχεια άρχισα να επεξεργάζομαι το ύφος και το σενάριο, τη δομή και την παρουσίαση του εγχειρήματος. Όμως χρειαζόμουν συνεργάτες και το πιο σημαντικό, έναν σκηνοθέτη», εξηγεί.

Εστιάζουμε σε υποθέσεις που δεν ασχολείται κανεις. Ετοιμάζουμε ταξίδια εκτός Αθηνών για έρευνες και κινηματογράφηση.  Δεν έχω συγκεκριμένο αριθμό, το ζήτημα είναι να εργαζόμαστε μεθοδικά και σωστά. Ο χρόνος θα δείξει τα αποτελέσματα. Επίσης, δεν μετράμε αριθμούς μετράμε ανθρώπους…

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA