Μενού
  • Α-
  • Α+

Εκτακτη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου (2/7) από την ηγεσία της Πυροσβεστικής, καθώς για αύριο, Κυριακή (3/7) προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) σε αρκετές περιοχές της χώρας. Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, η Πυροσβεστική Υπηρεσία πραγματοποίησε έκτακτη ενημέρωση για τις φωτιές, τονίζοντας ότι οι Αρχές έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας.

Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Ραφαέλα Τζήμα, την Κυριακή θα είναι η πρώτη πολύ δύσκολη ημέρα της αντιπυρικής περιόδου και θα είναι αυξημένες οι εναέριες περιπολίες, ενώ εντατικές περιπολίες θα πραγματοποιούνται και από την Αστυνομία. Παράλληλα, τόνισε πως στις περιοχές αυξημένης επικινδυνότητας απαγορεύεται η είσοδος σε δρυμούς και δάση, ενώ έκανε έκκληση στους πολίτες να καλέσουν αμέσως το 199 ή το 112 εάν αντιληφθούν καπνό ή φλόγα.

Πού προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς την Κυριακή

Συγκεκριμένα, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)
  • Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου
  • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (ΠΕ Ηλείας, ΠΕ Αχαΐας)
The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Παράλληλα, συστάσεις προς τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.ά. απευθύνει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Επίσης, η ΓΓΠΠ υπενθυμίζει ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών, ενώ καλεί τους πολίτες σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Εφτασαν ενισχύσεις από την Ευρώπη

Πάντως, στη φετινή μάχη για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών ρίχνονται σχεδόν 200 Ευρωπαίοι πυροσβέστες στο πλαίσιο του προγράμματος προ-εγκατάστασης πυροσβεστών που ξεκίνησε την Παρασκευή.

Υποδεχόμενος τους 28 Ρουμάνους πυροσβέστες που έφτασαν από χθες οδικώς στην Αθήνα μαζί με τα δικά τους οχήματα και θα βρίσκονται στην Αθήνα μέχρι τις 31 Ιουλίου, ο υπουργός Κρίσεων και πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης αφού τους ευχαρίστησε προσωπικά για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα εξέφρασε και τις ευχαριστίες του προς τον επικεφαλής της υπηρεσίας Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών της Ρουμανίας, υφυπουργό Δρ. Raed Arafat, για την εξαρχής υποστήριξή του στο πρόγραμμα. «Σας ευχαριστούμε πολύ που ήρθατε σε ένα δύσκολο καλοκαίρι για την πατρίδα μας για να βοηθήσετε και να αποδείξετε στην πράξη ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν είναι κάτι θεωρητικό αλλά είναι κάτι συγκεκριμένο», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Στυλιανίδης.

Κατά τη διάρκεια του Ιουλίου, οι Ρουμάνοι πυροσβέστες θα αλλάξουν μία φορά βάρδια καθώς στις 15 Ιουλίου θα τους αντικαταστήσουν 28 άλλοι συνάδελφοι τους από την Ρουμανία. Πυροσβέστες κυρίως νεαρής ηλικίας, έως 30 ετών, από 6 χώρες και συγκεκριμένα την Βουλγαρία, την Γαλλία, τη Γερμανία, τη Νορβηγία, τη Ρουμανία και τη Φινλανδία θα έχουν ως έδρα τους την Αθήνα, την Λάρισα και την Τρίπολη για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο ώστε να συνδράμουν στην κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών τόσο με πεζοπόρα όσο και με μηχανοκίνητα τμήματα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA