Μενού
  • Α-
  • Α+

Πέρα από κάθε προηγούμενο σε βάθος χρόνου δεκαετιών, και με ποιοτικά χαρακτηριστικά που ξεφεύγουν κατά πολύ από την απλή παραβατικότητα με οικονομικό κίνητρο, είναι το κύμα εγκληματικότητας ανηλίκων που σαρώνει το τελευταίο διάστημα την Αττική, αλλά και άλλες κυρίως αστικές περιοχές της χώρας. Τα στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας αντιμετωπίζουν πλέον, όπως αναφέρουν στο Reader, όχι απλά ανηλίκους που αποφασίζουν να διαπράξουν κάποια κλοπή ή ληστεία με στόχο το κέρδος κάποιων ευρώ ή ακριβών αντικειμένων, αλλά οργανωμένες σπείρες με αρχηγούς, που επιβάλλονται με όρους Μαφίας σε ολόκληρες περιοχές, ξυλοκοπούν αδιάκριτα συνομηλίκους τους για να σπέρνουν τον φόβο, και δεν διστάζουν να τους ληστεύουν με χρήση μαχαιριών, σιδερογροθιών και λοστών!

Βία ανηλίκων: Σε 10 ημέρες πέντε επιθέσεις

Είναι χαρακτηριστικό πως μόνο τις πρώτες δέκα ημέρες του Ιουλίου, κατεγράφησαν από διάφορες αστυνομικές υπηρεσίες της Αττικής πέντε επιθέσεις ανηλίκων σε ανήλικους, σε Ηλιούπολη, Μεταμόρφωση, Αγία Βαρβάρα, Ανω Λιόσια και Βάρκιζα. Σε όλο το πρώτο εξάμηνο του 2022, Ιανουάριος-Ιούνιος, οι αντίστοιχες επιθέσεις έφτασαν τις οκτώ, το 2021 τις δεκαοκτώ. Και αυτές είναι μόνο οι υποθέσεις που καταγγέλθηκαν επίσημα στις αστυνομικές Αρχές, για τις οποίες έγιναν έρευνες και συλλήψεις που οδήγησαν δεκάδες ανήλικους μέλη οργανωμένων ομάδων στον Εισαγγελέα.

Η γενική παραβατικότητα των ανηλίκων σε ολόκληρη τη χώρα, στατιστικά, κόβει την ανάσα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, το 2019 κατεγράφησαν 1.261 παραβατικές συμπεριφορές ανηλίκων, 1.370 το 2020 και 877 τα δύο πρώτα τετράμηνα του 2021. Σε αυτές τις καταγραφές περιλαμβάνονται όμως κάθε είδους αδικήματα, από μια απλή κλοπή σε ένα κατάστημα μέχρι κατοχή ναρκωτικών.  Το μεγάλο πρόβλημα που απασχολεί τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας είναι πως τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα από το 2019, έχει διαμορφωθεί μεταξύ των ανηλίκων μια κουλτούρα σκληρής εγκληματικότητας, που δεν έχει στόχο μόνο το κέρδος από τις ληστείες που διαπράττουν τα μέλη τους, αλλά την ολοκληρωτική επιβολή φόβου στους συνομήλικους τους στις περιοχές όπου δρουν και κατά κανόνα διαμένουν.

Τεράστια αύξηση στα Νότια Προάστια

Τεράστια αύξηση τέτοιων κρουσμάτων έχει παρατηρηθεί τα τελευταία τρία χρόνια στα Νοτιοανατολικά Προάστια, από Ηλιούπολη μέχρι Βάρκιζα, στα Δυτικά Προάστια όπου υπάρχει η ιδιαιτερότητα και των ομάδων ανήλικων Ρομά που διαπράττουν κλοπές, ληστείες και αρπαγές αντικειμένων όχι μόνο σε αυτή την περιοχή αλλά σε ολόκληρη την Αττική, αλλά και στο κέντρο της Αθήνας όπου συγκλίνουν ομάδες ανηλίκων από διάφορες περιοχές αναζητώντας θύματα σε χώρους με έντονη παρουσία νέων λόγω κέντρων διασκέδασης. Σε κεντρικό επίπεδο έχουν δοθεί εντολές σε όλες τις Υποδιευθύνσεις Αστυνομίας και Ασφάλειας της Αττικής για συνεχείς περιπολίες τόσο ομάδων ΔΙ.ΑΣ. όσο και συμβατικών οχημάτων τις ασφάλειας, σε όλα τα σημεία που πλέον είναι γνωστό ότι δρουν αυτές οι οργανωμένες ομάδες των ανήλικων μαφιόζων, έτσι ώστε να γίνονται άμεσα συλλήψεις όταν σημειώνονται ληστείες ή ξυλοδαρμοί.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA