Μενού
  • Α-
  • Α+

Κάποιοι τον ήξεραν ως «Ζντουπ». Κάποιοι άλλοι ως «Κροκοδειλάκια». Όλοι τον ήξεραν ως Paezano. Ο Νίκος Χατζηκώστας επί 20 ολόκληρα χρόνια ήταν η ψυχή και το κέφι της Φωκίωνος Νέγρη στην Κυψέλη. Όπως και να τον ήξερε κανείς, η θλίψη στο άκουσμα της είδησης του θανάτου του, είναι μεγάλη.

Ο Paezano  το 1977 άνοιξε το έθνικ εστιατόριο Paesano στην Κυψέλη, στη θέση της Spaggeteria του πατέρα του. Εκτός από το πολύ καλό φαγητό που σέρβιρε, φρόντιζε συνεχώς οι θαμώνες του να μην πλήττουν και συνεχώς να εκπλήσσονται. Κάποια στιγμή μάλιστα εκεί γύρω στις αρχές της δεκαετίας του 90, έφερε μέσα στο μαγαζί σαν attraction και δυο κροκόδειλους. Κάπως έτσι, άλλωστε, προέκυψε και ένα από τα ψευδωνυμά του. Ήταν ένας άνθρωπος της show biz σε μια εποχή που στην Ελλάδα κανείς δεν ήξερε τι σημαίνει η λέξη. Ήταν πληθωρικός όνομα και πράγμα, και εκκεντρικός.

Το μαγαζί έμενε μέχρι το ξημέρωμα ανοιχτό και τότε όταν έκλειναν τα θέατρα και οι πίστες, εκεί συγκεντρώνονταν για φαγητό όλα τα πρώτα ονόματα της Αθήνας. Τραγουδιστές, ηθοποιοί, επιχειρηματίες, δημοσιογράφοι, πολιτικοί, οι πάντες. Από την Αλίκη Βουγιουκλάκη και τον νεαρό Λάκη Λαζόπουλο έως τους Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο, Γεώργιο Αβέρωφ και τη Μαργαρίτα Παπανδρέου, πέρασαν την πόρτα του Paezano. Ήταν μια πιτσαρία «after». Τότε, ο νόμος απαγόρευε στους μαγαζάτορες να κρατούν ανοιχτά τα καταστήματά τους, καίγοντας ρεύμα μετά τις 2 το βράδυ. Ο εφευρετικός Νίκος Χατζηκώστας κατέβαζε το γενικό του ρεύματος και το λειτουργούσε με κεριά και γι’ αυτό το λόγο οδηγήθηκε στα δικαστήρια της Σανταρόζα πάνω από εκατό φορές για παράβαση του νόμου περί ενέργειας.

Μια φορά σε μια δίκη που είχε στα δικαστήρια εμφανίσθηκε ντυμένος βρικόλακας, ενώ μια άλλη φορά έκανε φωτομοντάζ σε μια φωτογραφία του που τον έδειχνε να αυτοπυρπολείται και να καίγεται μέσα στις φλόγες. Τη φωτογραφία δημοσίευσαν οι εφημερίδες της εποχής που έκαναν λόγο για αυτοκτονία! Ο Νίκος Χατζηκώστας πούλησε το ιστορικό μαγαζί του το 1997 και μετακόμισε με τη σύζυγό του και την 95χρονη μητέρα του στις Αρχάνες Κρήτης απ' όπου καταγόταν.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA