Μενού
  • Α-
  • Α+

Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση ελέγχου του σημείου όπου βρίσκονται τα συντρίμμια του αεροσκάφους Antonov που συνετρίβη κοντά στην Καβάλα, καθώς στην περιοχή βρίσκεται Ειδικός Λόχος Αντιμετώπισης Πυρηνικής - Βιολογικής - Χημικής Άμυνας. Μάλιστα όπως μετέδωσε η ΕΡΤ στρατιώτες της βιολογικής χημικής άμυνας και πυροτεχνουργοί πέρασαν στον χώρο της συντριβής του αεροσκάφους ανοίγοντας διαδρόμους. Παράλληλα έχουν εντοπιστεί οι έξι από τις οκτώ σορούς και μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να αρχίσει η περισυλλογή τους από την ΕΜΑΚ. Αντίθετα, οι άλλοι δύο νεκροί, μέλη του πληρώματος του αεροπλάνου που εκτελούσε δρομολόγιο Σερβία - Μπαγκλαντές, δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί.

Διαβάστε ακόμη: Συντριβή Antonov στην Καβάλα: Τι είναι οι νάρκες φωσφόρου - Πόσο τοξική μπορεί να είναι η λευκή σκόνη

Την ίδια στιγμή φαίνεται πως απομακρύνεται ο κίνδυνος το ουκρανικό αεροπλάνο να κουβαλούσε επικίνδυνα και τοξικά υλικά. Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Παγγαίου Φίλιππο Αναστασιάδη Δεν βρέθηκε κάποια επικίνδυνη ουσία στο φορτίο. «Δεν έχει διαπιστωθεί κάποιο επικίνδυνο υλικό που να μας ανησυχεί» τόνισε χαρακτηριστικά στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ. Στις 18:00 είναι προγραμματισμένη επίσημη ενημέρωση από την πυροσβεστική όπου θα παρατεθούν όλα τα τελευταία δεδομένα. 

Στο σημείο πραγματοποιείται κοινή επιχείρηση ΕΔΛΟ - ΤΕΝΞ...

Εξάλλου, όπως εξήγησε σε δηλώσεις του ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Χρήστος Μέτιος, ήδη η υπηρεσία που εμπλέκεται στο έργο έρευνας και διάσωσης προχώρησε στη διάνοιξη ενός πρώτου διαδρόμου ασφαλείας, μέσα από τον οποίο θα κινηθούν τόσο τα στελέχη του ειδικού διακλαδικού λόχου, όσο στη συνέχεια και οι ομάδες του τάγματος εκκαθάρισης ναρκοπεδίων ξηράς, αλλά και οι ομάδες πολιτικής προστασίας έρευνας και διάσωσης για την περισυλλογή των σορών του πληρώματος και των συντριμμιών του μοιραίου αεροσκάφους.

Σαρηγιάννης: Παράγεται πεντοξείδιο του φωσφόρου, θα καθαρίσει

Την ίδια στιγμή στην περιοχή είναι έντονη η ανησυχία των κατοίκων για τα αέρια και τη λευκή σκόνη που άφησε πίσω της η συντριβή του ουκρανικού αεροπλάνου. Οι οδηγίες προς τους κατοίκους είναι ξεκάθαρες ώστε να μην έρχονται σε επαφή με την ουσία ωστόσο πολλοί είναι εκείνοι που έχουν αναφέρει «κάψιμο» στα μάτια και στη μύτη από το βράδυ του Σαββάτου. Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, κλήθηκε από τον Alpha να απαντήσει σε αυτές τις ανησυχίες προσπαθώντας να είναι καθησυχαστικός.

Αν και αρχικά ξεκαθάρισε πως τα καμένα πλαστικά παράγουν καρκινογόνες ουσίες, στη συνέχεια αναφέρθηκε στη λευκή σκόνη. Οπως είπε προέρχεται από τον λευκό φώσφορο που χρησιμοποιείται στο πολεμικό υλικό. «Το χρησιμοποιούν για να δημιουργήσουν παραπετάσματα καπνού» είπε και εξήγησε: «Οταν έρθει σε επαφή με το οξυγόνο προκαλεί έκρηξη. Δημιουργείται ένα προϊόν, το πεντοξείδιο του φωσφόρου το οποίο έχει τη μορφή της λευκής σκόνης και μπορεί να δώσει συμπτώματα όπως το κάψιμο στα χείλη, στη μύτη, στη γλώσσα».

Παρουσιάστηκε, όμως, καθησυχαστικός λέγοντας πως: «Πρέπει οι κάτοικοι να ακολουθήσουν τις οδηγίες των αρχών. Είναι σωστές. Να μην έρθουν σε επαφή. Δεν είναι πολύ ανησυχητικό εκτός από αισθηση δυσφορίας και καψίματος. Δεν είναι ουσία βιοσυσσωρεύσιμη και δεν θα παραμείνει, μετά από ένα διάστημα υα έχει καθαρίσει.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA