Μενού
  • Α-
  • Α+

Την ώρα που οι φλόγες έκαιγαν περιοχές της Πεντέλης, εμπρηστής επιχείρησε να βάλει φωτιά δίπλα στο Πανόραμα Παλλήνης, δύο χιλιόμετρα από το μέτωπο, όπως φαίνεται σε βίντεο ντοκουμέντο. Η ώρα που επέλεξε δεν ήταν τυχαία, αφού ήταν ξημερώματα Τετάρτης (20/7), οι ριπές των ανέμων έφταναν τα 10 μποφόρ και πυροσβέστες με εθελοντές και κατοίκους έδιναν τεράστια μάχη για να περιορίσουν τις φλόγες. Το ντοκουμέντο βρίσκεται στα χέρια της Αστυνομίας

Διαβάστε ακόμη: Φωτιά στην Πεντέλη: Τα 12 μέτρα για τους πυρόπληκτους

Τη στιγμή που καίγονταν σπίτια, στη Χριστούπολη Σπατών, δίπλα από το Πανόραμα Παλλήνης, ένας μαυροντυμένος άνδρας μέσα σε 38 δευτερόλεπτα πέρασε τον δρόμο, βρέθηκε πίσω από ένα δέντρο και μόλις έφυγε έπιασε φωτιά, όπως φαίνεται στο βίντεο ντοκουμέντο που προβλήθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ALPHA. Στο συγκεκριμένο σημείο υπάρχουν ξερά χόρτα, ακριβώς από επάνω λόφος με πεύκα και ελιές. Αρκούσε μία σπίθα για να αρπάξει η φωτιά. 

«Τον άνδρα αντιλήφθηκαν δύο γείτονες που είχαν μείνει ξύπνιοι αφού ήταν σε επιφυλακή εξαιτίας της μεγάλης φωτιάς στην Πεντέλη. «Σταμάτησε το αυτοκίνητό του. Κατέβηκε και άνοιξε το πορτμπαγκάζ. Μου κίνησε την περιέργεια. Ημασταν ξύπνιοι. Η φωτιά έκαιγε από επάνω, είχε φτάσει στο Πανόραμα. Τον βλέπω να περνάει απέναντι. Για μια στιγμή τον χάνω. Μετά τον βλέπω φεύγει και σε λίγα δευτερόλεπτα ξεπηδούν φλόγες» είπε αυτόπτης μάρτυρας. 

«Τον είδα να περνάει το δρόμο, σκέφτηκα θα είναι κάποιος που έφυγε από περιοχή με φωτιά. Με παραξένεψε που οι κινήσεις του έδειχναν να ψάχνει κάτι στο δέντρο. Και ξαφνικά ενώ αρχίσει να τρέχει να απομακρυνθεί βλέπω φλόγα, φωτιά, σαν να σταμάτησε για να την βάλει αυτός» είπε ακόμα ένας αυτόπτης μάρτυρας. «Είδα τι έκανε και σκέφτηκα να κινηθώ προς το μέρος του. Ομως βλέποντας τη φλόγα αμέσως άρπαξα τον πυροσβεστήρα και έτρεξα. Φυσούσε τόσο δυνατά με ριπές που ήταν θέμα δευτερολέπτων να επεκταθεί, όπως στο Πανόραμα, στα δύο χιλιόμετρα», είπε κάτοικος που βγήκε με πυροσβεστήρα και έσβησε τη φωτιά. 

Εισαγγελική έρευνα για τη φωτιά

Η καταστροφική πυρκαγιά ξεκίνησε το απόγευμα της Τρίτης (19/7), στις 17:19 στη θέση Βαγιάτι της Πεντέλης. Εκείνη τη στιγμή έπνεαν ισχυροί άνεμοι που ευνόησαν τη δημιουργία δύο διαφορετικών εστιών που έφεραν την καταστροφή σε Ντράφι, Ανθούσα, Πανόραμα Παλλήνης, Δασαμάρι. Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ALPHA προβλήθηκε το ακριβές σημείο από το οποίο ξεκίνησε η μεγάλη πυρκαγιά.

Ταυτόχρονα, η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών Μαρία Γκανέ έδωσε παραγγελία για τη διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης. Η κυρία Γκανέ με βάση την παραγγελία της προς την Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου ζητά να διερευνηθεί στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης, η οποία στρέφεται προς πάσα κατεύθυνση για την αναζήτηση ποινικών ευθυνών, αν έχουν τελεστεί συγκεκριμένες αξιόποινες πράξεις , όπως εμπρησμός, εμπρησμός δάσους και παράβαση του νόμου προστασίας του περιβάλλοντος.

Πεντέλη: Εχουν αποκλειστεί κεραυνός και βραχυκύκλωμα, όλα τα άλλα ερευνώνται

Στο μεταξύ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως «σε ό,τι αφορά τα αίτια για την πυρκαγιά στη Πεντέλη αυτή τη στιγμή έχουν αποκλειστεί ο κεραυνός και το βραχυκύκλωμα, ενώ όλα τα άλλα ενδεχόμενα διερευνώνται. Το έργο αυτό έχει αναλάβει η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού και έχει ήδη αναπτύξει κλιμάκια για την διερεύνηση των αιτιών της πυρκαγιάς».

Η ανταπόκριση της Πυροσβεστικής στην πυρκαγιά στην Πεντέλη - Οι χρόνοι

Σχετικά με την απόκριση του μηχανισμού στην πυρκαγιά της Πεντέλης (19 Ιουλίου), η Πυροσβεστική αναφέρει: «Είχε εκδοθεί από την προηγούμενη ημέρα (18 Ιουλίου) Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, σύμφωνα με τον οποίο η Αττική βρισκόταν στην κατηγορία 4 (πολύ υψηλός κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς). Αυτό πρακτικά σημαίνει:

  • Αυξημένες περιπολίες εδάφους σε 24ωρη βάση από ΠΣ και Ένοπλες Δυνάμεις
  • Μηχανές βουνού «Θησέας» του ΠΣ σε περιπολία
  • Απαγόρευση πρόσβασης πολιτών σε δρυμούς και περιαστικά δάση με απόφαση Περιφέρειας
  • Εναέρια επιτήρηση από αεροσκάφη Air Tractors τα οποία πετούν έμφορτα (3 τόνοι νερό)

Με την έναρξη του συμβάντος (17:19), η κινητοποίηση των πυροσβεστικών δυνάμεων υπήρξε άμεση.

Κινητοποίηση εναέριων δυνάμεων:

  • Εντολή εκτροπής 2 αεροσκαφών περιπολίας (Air Tractors) στις 17:24 τα οποία βρίσκονταν ήδη σε εναέρια περιπολία
  • Εντολή απογείωσης 1ελικοπτέρου S-64 στις 17:25
  • Εντολή απογείωσης 2 ελικοπτέρων S-64 στις 17:26
  • Εντολή απογείωσης 1 συντονιστικού ελικοπτέρου BK-117 στις 17:26
  • Εντολή απογείωσης 2 αεροσκαφών Air Tractors στις 17:28
  • Εντολή απογείωσης 3 αεροσκαφών Air Tractors στις 17:33
  • Εντολή απογείωσης 2 αεροσκαφών CL-415 στις 17:41
  • Εντολή απογείωσης 1 ελικοπτέρου AB 214B στις 17:41
  • Εντολή απογείωσης 1 ελικοπτέρου Chinook στις 17:45

Κινητοποίηση επίγειων δυνάμεων:

  • 5 οχήματα στις 17:19, εκ των οποίων τα δύο βρίσκονταν σε περιπολία στην περιοχή και έσπευσαν σε πρώτο χρόνο
  • 11 οχήματα από τις 17:21 έως τις 17:30
  • 16 οχήματα από τις 17:32 έως τις 17:40

Και ακολούθησε περαιτέρω ενίσχυση των δυνάμεων μέχρι να τεθεί η πυρκαγιά υπό έλεγχο.

Συνολικά επιχείρησαν 485 πυροσβέστες, με 28 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 120 οχήματα. Επιχείρησαν επίσης 28 Ρουμάνοι πυροσβέστες, ενώ το πεδίο είχε διατεθεί και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ του ΠΣ. Συνολικά επιχείρησαν 26 εναέρια μέσα, εκ των οποίων 16 αεροσκάφη και 10 ελικόπτερα. Στη μέγιστη ανάπτυξή τους επιχειρούσαν ταυτόχρονα 19 εναέρια μέσα».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA