Μενού
  • Α-
  • Α+

Για άλλη μια μέρα, η Πυροσβεστική Υπηρεσία βρίσκεται σε κόκκινο συναγερμό, καθώς στη μεγάλη φωτιά που μαίνεται για τρίτο 24ωρο στο παρθένο δάσος της Δαδιάς στον Εβρο, ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου άλλη μια δασική πυρκαγιά, αυτή τη φορά στη Δυτική Λέσβο. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά ξέσπασε περίπου στις 10 το πρωί στην τοποθεσία Καστρί και πλέον οι φλόγες, έχοντας δυστυχώς για σύμμαχο τον δυνατό άνεμο, έχουν φτάσει μέχρι τη θάλασσα. Ο οικισμός στα Βατερά έχει εκκενωθεί (σ.σ.: εστάλη μήνυμα από το 112) από ντόπιους και τουρίστες, καθώς η πυρκαγιά έφτασε μέχρι το χωριό και καίει σπίτια. 

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, έχουν καεί δύο σπίτια και έχουν προκληθεί ζημιές και σε άλλες κατοικίες και επιχειρήσεις. Η πυρκαγιά έχει φτάσει στην παραλία, ενώ δεύτερο πύρινο μέτωπο έχει δημιουργηθεί στην περιοχή Σταυρός. Στο σημείο επιχειρούν 50 πυροσβέστες, εννέα αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο. Το Λιμενικό απεγκλώβισε εννέα άτομα από την παραλία.

Τραυματίστηκε πυροσβέστης

Η κατάσταση χαρακτηρίζεται πολύ δύσκολη με πυροσβέστες, εθελοντές, κατοίκους και επαγγελματίες της περιοχής να δίνουν τιτάνια μάχη με τις φλόγες. Κατά διαστήματα, στην περιοχή σημειώνονται ριπές ανέμων που δυσχεραίνουν τις προσπάθειες κατάσβεσης. Η φωτιά κατευθύνεται προς την περιοχή Βρίσα, γεγονός που ήθελαν να αποτρέψουν οι πυροσβέστες, αφού στην περιοχή εκείνη υπάρχει μεγάλη δασική έκταση. Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης είπε ότι «η κατάσταση είναι τραγική. Η φωτιά είναι μεγάλη» και πρόσθεσε ότι «καίγονται κατοικίες και αγροικίες». Ο κ. Μουτζούρης είπε ακόμη ότι υπάρχει ένας τραυματίας πυροσβέστης στην προσπάθεια κατάσβεσης της φωτιάς. «Πρέπει να είχε κάποιο τραύμα, καθώς μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Πολιχνίτου» είπε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με πληροφορίες είναι ελαφρά τραυματισμένος. Οπως φαίνεται και στη φωτογραφία που ανάρτησε στα social media ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχης Βέρρος, τον πυροσβέστη παρέλαβε ασθενοφόρο.

Η ανακοίνωση της Πυροσβεστικής για Βατερά και Δαδιά

«Στο δάσος της Δαδιάς της περιοχής Εβρου και συγκεκριμένα στη δυτική και νοτιοδυτική πλευρά της περιμέτρου της πυρκαγιάς επικεντρώνονται οι δυνάμεις της πυροσβεστικής, ενώ στη Βορειοανατολική πλευρά η εικόνα είναι πολύ καλύτερη», ενημέρωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, επιπυραγός Γιάννης Αρτοποιός.

Για τη δασική πυρκαγιά στη Λέσβο στην περιοχή Καστρί που εκδηλώθηκε στις 10:04 το πρωί και έχει μπει στον οικισμό των Βατερών, ενημέρωσε πως είναι σε εξέλιξη και ανέφερε πως επιχειρούν 50 πυροσβέστες με δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 17 υδροφόρα οχήματα και από αέρος 9 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο μεσαίου τύπου. Σε εξέλιξη είναι και δασική πυρκαγιά στη θέση Τσακατούρα Γρεβενών.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Στην περιοχή του Εβρου συνεχίζουν να επιχειρούν 300 πυροσβέστες, με 68 υδροφόρα οχήματα, 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και μεγάλος αριθμός εθελοντών. Από αέρος επιχειρούν με το πρώτο φως της ημέρας έξι αεροσκάφη και 8 ελικόπτερα, όμως ο καπνός σε συνδυασμό με την άπνοια δυσχεραίνει το έργο τους.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Γενικός Διευθυντής Δασών για τη Δαδιά: Αντιμετωπίζουμε πολύ ιδιαίτερη και κρίσιμη κατάσταση

Για πολύ ιδιαίτερη και κρίσιμη κατάσταση στο Δάσος της Δαδιάς στον Εβρο, όπου μαίνεται η πυρκαγιά για τρίτη συνεχόμενη μέρα, έκανε λόγο ο Γενικός Διευθυντής Δασών, Ευάγγελος Γκουντούφας. Οπως είπε, είναι διαρκείς οι αλλαγές της κατεύθυνσης και της έντασης του ανέμου, ενώ την κατάσταση δυσχεραίνει η χαμηλή ορατότητα για τα εναέρια μέσα. Παράλληλα, ο κ. Γκουντούφας αναφέρθηκε στους παράγοντες που καθιστούν ακόμη δυσκολότερες τις επιχειρήσεις της πυροσβεστικής στο δάσος, έκτασης 420 χιλ. στρεμμάτων, όπως η σύνθεση και η πυκνότητα της βλάστησης, το ανάγλυφο και η κλίση, καθώς και το μικροκλίμα στην περιοχή. Αξιοποιώντας όλες τις ευκαιρίες σε συνδυασμό με τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας ευελιστούμε ότι θα έχουμε αποτελέσματα, ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής Δασών, ο οποίος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις ενέργειες υλοτόμων για τη δημιουργία ζωνών πυροπροστασίας. Σημειώνεται ότι στο δάσος της Δαδιάς διαβιούν και αναπτύσσονται σπάνια είδη, μεταξύ των οποίων αρπακτικά πτηνά και συγκεκριμένα, τρία είδη γύπα, από τα συνολικά τέσσερα στην Ευρώπη.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA